De vier seizoenen en jaargetijden:

Werden pas veel later na de drie jaargetijden bedacht ten tijde van de Romeinen en vroege Middeleeuwen en lopen dus niet gelijk met de Zodiak zoals we ook op het kleine rad van kunnen zien. Men probeerden de 7 planeetgoden van het jaar ook nog in de 4 jaargetijden te passen maar dit is erg lastig. En de maanden komen ook niet precies overeen met de verspringende zodiak hierdoor treden er grote verschillen op tussen de verschillende culturen en landen. (voor de juiste oorsprong zie het hoofdstuk van de zeven weekdagen en hoofdstuk van Decanen: Taoïsme). 

De vier jaargetijden die werden gebruikt in de kunst:

Seizoenlentezomerherfst (In Egypte niet)winter
Maandenmaart, april, meijuni, juli, augustusseptember, oktober, novemberdecember, januari, februari
GodZephyrus (god van de Westenwind) 

Sol (zonnegod) (Helios)

 

Bacchus (wijn) (Dionysos, Liber)Janus (2-koppig) , god van de poort/ het begin. Soms ook voorgesteld als oude vrouw of

Aeolus (wind god): oude mand grijs met baard en muts

(soms ook god Boreas, noordenwind)

GodinVenus1 (liefdesgodin) of later: Cupido (Amor, Eros), Flora (bloemengodin) 

(koper/ water)

Venes 2: Ceres (landbouwgewassen, graan) (Demeter) Venus 3: Pomona (tuin, boomgaard en fruit) 
PlaneetEerst Venus, (koper/ water)

Later ook Mercurius (zink, kwik/ aarde)

Zon JupiterSaturnus 
RichtingWestenOostZuidNoorden
Weergave1 Bloemen, in mand of als krans in haar, guirlandes, jonge dieren, lammetjes, geit melken, snoeien van wijnranken, tuinieren, liefde, luit.Koren, korenaren, weinig kleding of naakt, sikkel, fakkel (hitte van de zon)Wijnoogst, wijnproductie, druiven/ druivenpluk, mand met vruchten, hoorn des overvloed, varkensslacht.Jacht, dode haas, dode eend of zwijn, jachthond, dikke kleding (soms hoofd bedekt), bundel riet of takken, vuurpot of houtvuurtje, spelen of schaatsen op ijs.
Weergave2Tulpen en anemonenKorenaren en kersenDruiven en pruimenDennenappels en winterpenen


De 4 elementen bekend van de speelkaarten en tarot:

Mensen in de prehistorie tot middeleeuwen en natuurvolkeren gebruiken kleine; botjes, stokjes, schelpen, stenen en stukjes leer om te gooien waarna de toekomst wordt voorspeld aan de hand van hun ligging. Later werden hier ook dobbelstenen aan toegevoegd. 

Coelbreni: "lotsstokjes" in het Iers-Keltisch. Zouden de druïden of zieners gebruikt hebben om de toekomst te voorspellen. Dit waren soms hazelaartwijgen die met Ogham-schrift waren beschreven. Op de manier waarop ze vielen werd de toekomst voorspeld. Volgens de Mythe zou de druïde Dalan zo ontdekt hebben waar Étain zich bevond nadat ze door Midir de Trotse was ontvoerd (maar deze stokjes waren van Taxus gemaakt). In China kennen we de stokjes van de I-Ching, deze werden bij voorkeur gemaakt  van fruitbomen. 

Zie voor de 4 elementen/ windrichtingen ook andere culturen onder Plejaden. Zoals al bij de KhoiKhoi (Hottentotten) van Afrika. En bij de Inca's.

Bij de Grieken lezen we in de mythe van Jason die naar Colchis ging (lees: Plejaden) dat zijn geliefde Medea, de tovenares vier bijzondere voorwerpen gebruikte. Een fles met rode vloeistof als bescherming tegen vuur (beker). Een steen waar alle krijgers om zouden vechten. Een twijg (stok of staf) om de draak mee te betoveren (van de jeneverbes). En ze gebruikt een zwaard om haar halfbroer te doden die haar aanviel. Later gaat ze naar het magische eiland van tante Zirze (een tovenares in een scharlaken rode tunica) om gereinigd te worden. 

Volgens een Iers-Keltische mythe (opgetekend 900-1200 nChr.): The four treasures (or jewels) of the Tuatha Dé Danann: De kinderen van godin Danu (Donaurivier/ Danube) die in Ierland kwamen zouden komenuit 4 beroemde steden (windrichtingen) met elk een eigen schat: 

1.De Lia Fáil (steen van het lot) uit Falias, Het brulde van vreugde als hij de aanraking van de voet van een rechtvaardig heerser voelde.

2 .Een zwaard (voorganger van Excalibur) uit Gorias (wellicht het zwaard van Ogma). Ogma had het afgenomen van koning Tethra van de Fomorii. Het zwaard Orna kon spreken en zijn eigen heldendaden opnoemen. Andere magische zwaarden: Caldadcholg van Fergus, zoals de Welshe Caladwlch. Conaire Mór had een zwaard dat kon zingen. 

3. De speer der overwinning van de god Lugh uit Finias (zie voor de speer sterrenbeeld Centaurus). De speer brulde bij de nadering van een veldslag, en die pas na het gooien terugkeerde wanneer zijn vijand was gedood. Later kreeg de held Celtchair de speer. De speer wou bloed proeven anders keerde hij zich tegen zijn eigenaar
(behalve als hij in een ketel met vergif werd gedompeld).

4. Uit Murias de "ketel des overvloeds"(Graal) van de god Dagda. 

In deze  vier steden woonden 4 druïden die de kinderen van Danu de vaardigheden, kennis en volmaakte wijsheid bijbrachten: Morias uit Falias, Urias, de Nobele uit Gorias, Arias de dichter uit Finias en Senias uit Murias. Vergelijkbaar met de 4 Christelijke apostelen (zie Plejaden). 

De oorsprong van de speelkaarten is onbekend, de oudste bekende kaarten komen uit het midden oosten uit de 12e eeuw van de Mameluken (uit Georgië). Daarna is het via Italië verder ontwikkeld in Frankrijk. Ook kende men in China al geruime tijd speelkaarten.


De middeleeuwse tarotkaarten werden gebruikt om de toekomst te voorspellen maar omdat ze verboden werden door de kerk in Duitsland in 1329 maakte men er weer speelkaarten van. De oorspronkelijke betekenis heeft ook wel met de mythologie te maken en is later verder uitgewerkt.  


Rond de 15 de eeuw, na de vertaling van de Griekse filosofen zoals Plato (wellicht door Marsilio Ficino in 1482, zelf astroloog, filosoof en priester) maakte men het bekende Tarot van Marseille. Wellicht ook geïnspireerd door beroemde kunstenaars zoals Sandro Botticelli of hij liet zich inspireren door de nieuwe academie van Plato aanhangers in Italië (waarvan Ficino). Oorspronkelijk zou het bedoeld zijn om leerlingen de Griekse en Romeinse denkbeelden/ wetten bij te brengen op een speelse manier (en zodoende was dit dus door de kerk geoorloofd). De kaarten stonden voor een veelvoud van de 7 planeten (zie hoofdstuk 10 Decanen) op een bepaald niveau (hemels, intermediair en aards). En elke kaart kreeg bepaalde eigenschappen toegewezen van de planeetgod.


De werking van Tarot/ toekomst voorspellen ligt in de mens zelf besloten. Met behulp van symbolen en vele kennis maakt hij verbinding met zijn onderbewuste (en het goddelijke). Net zoals het maken van tekeningen volgens C.G.Jung, komen diepere symbolen via het onderbewuste naar boven en worden op een bepaalde manier geïnterpreteerd. De kleuren en symbolen zijn slechts een hulpmiddel en verschillen per cultuur. 

oorspronglatere vormen/ namenstaat voorOpmerkingkaartspelElement/ richting/ seizoenBetekenis Sterrenbeelden van planeten oorsprongmiddeleeuws;

Sterrenbeelden  van Planeten 

 Late Tarot 
 
Offerbrood
 3-eenheids
teken, Offerbroden hebben vele vormen.

beker, Kelk, ketel van overvloed (met hostie), roos

Oppergodin, Heilige bron en water/ geloof/ geestelijkheid: later Maria

bloed (bloedoffer van een stier zoals het hart of het bloed in een kom).Oost: Plaats waar de zon opgaat. Offer en wedergeboorte. Licht brengen. Rood, Koper/ en zilver

de krakeling/ pretzel/ hartkoek die als offer brood en liefdesgeschenk  werd gebruikt bij Pasen en in december). 

 1: rood harten/ Koningin
 Zeewater/

Late winter en Vroege Lente/ 

Oost

Liefde/ vruchtbaarheid  (lotsbestemming) Heilig/ Offer/ Hemel.

Geloof en Geestelijkheid

Priesters

 Vissen, Ram, Stier, weegschaal, stier/en kreeft
bekers

Kreeft,
Schorpioen,
Vissen

Emoties, 
gevoelens


Knuppel/ knots of 

stok met bladeren.

knuppel van de held/ Hercules/  eikel, polostok

Steenslinger

West: Plaats waar de zon ondergaat. Zwart, mannelijk.

Heracles/ Mars

Merg, Goud en later  ijzer

Klaveren staat ook voor de 3-eenheid van Venus.

De Zonne- Leeuw, Venus leeuw, latere leeuwenhuid van Heracles


2: zwart klaveren/ Boer 
Vuur/  Late lente en vroege Zomer/

Midden en Westen

 

Orde 

Huwelijk, Graan

oorlog,

Boeren en Ambachtslieden

 

Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Leeuw/ ram en schorpioen

 


staven

Ram, Leeuw, Boogschutter

Basis, kracht,
stof, huis en tuin, energie,


Edelsteen (robijn
De steen van recht,

diamant, cirkel, munten, sterren, bellen

Scheppergod/ macht later toegeëigend door de koning/  schild gemaakt van huid kooplieden/ mijnbouw/

huid, Tin (voor het maken van sterk brons)

wegen van de ziel. 
4: rood ruiten/ Koning
Aarde/ Zoet water/ Zuid/ Late zomer en  vroege HerfstHeerser van alle elementen.

Gerechtigheid

Handelslieden

Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter en vissen

 


pentagram of pentakel met 5 elementen.

Stier, Maagd, Steenbok

Materiële
waarde,
financiën,
rijkdom handel,
ondernemen


Speer

 


wapen, zwaard, pieken, hellebaard,  schild, wijnblad
Militairen van de koning, adel,

God en soms Godin van de onderwereld.

Noord: wit: plaats van verandering.

bot, Zink, later Kwik en Lood

Saturnus; zaaier
3: zwart schoppen/ Ridder
Lucht en wind/ Late herfst en vroege Winter Noord/  

Schrijvers,

Intellect,

Militairen,

Jacht,

Onderwereld

Boogschutter, Steenbok, Waterman, Tweeling en maagd/ Steenbok en Waterman

 


zwaarden

Tweeling, Weegschaal, Waterman

Communicatie, reizen.


>>