12) De periode van 22 november tot 21 december.         >>

(Zuid Afrika: november/ december is het begin van de zomer, warm, kans op regen, hoge luchtvochtigheid. en vroege moesson met soms zware regen). )(Congo-noord: december-februari, droog)(Zambia december-februari, nat) (Malawi: november-april regentijd waarbij het vrijwel elke dag regent                                                                                                          

Vroege Prehistorie periode van Ram

Kleur grijs

Onder Ram ligt het zeemonster/ Walvis Ceto/ CetusZuid Afrika: november tot april is de beste tijd om mosselen, oesters, inktvissen, krabben en kreeften te oogsten In het zomerseizoen begint het diepzeevissen als de vissen vanaf de Indische Oceaan komen. Zoals; Barracuda, yellowtail, katonkel, elft (grote haringsoort), Kaapse snoek.

Dit is dan ook de broedtijd zwartvoet-pinguïns in november-december aan de west- en zuidkust.

Ook begint eind november tot begin december de geboortetijd van de Zuid Afrikaanse Pelsrobben of Zeeberen (Kaapse pelsrobben). Ze komen voor van Namibië tot aan Port Elizabeth. Bij Kaap de Goede Hoop is de grootste kolonie. Vroeger kregen ze hun jongen vooral op de eilanden, tegenwoordig op de kust (vooral van Namibië). Omdat veel jongen worden doodgedrukt in de menigte of hun moeder kwijt raken staan veel jakhalzen en hyena's ze al op te wachten. De jongen van de zadelrugjakhals zijn twee tot drie maanden oud zodat ze de jonge zeeberen als voedsel kunnen krijgen. De jongen kunnen pas na 6 weken zwemmen dus ze moeten oefenen in poelen. Aan de kust staat een harde wind.

De Bushmen trokken naar de zee die vroeger wellicht veel dichterbij lag. Hier jaagden ze op de pinguïns en pelsrobben en verzamelden ze zout om het vlees langer te kunnen bewaren. Ook deze dieren zijn dan ook afgebeeld in de rotskunst. In de Tsodilo Hills staat de pinguïn ook afgebeeld naast de walvis. Het is goed mogelijk dat men hier ook aan walvisjacht deed zoals de Aboriginals van Australië (zelfde periode). Wellicht verzamelde men ook zeegras en zeeschelpen. De afrikanen aan de zuidkust die in 1595 Hottentotten werden genoemd door de Nederlandse Oost-Indië-vaarders hadden vee zoals koeien en schapen (met kort haar). werden ook jagers genoemd op pinguïns en pelsrobben. De KhoiKhoi (Hottentotten) van de zuidkaap waren goede zwemmers en duikers en verzamelden vele schelpen die ze tot sieraden maakten. Het is wel bekend dat ze aangespoelde walvissen aten. In december is er echter kans op storm en kou. Soms waaide de wind op 1 dag in 4 verschillende richtingen bij de Kaap.
Dus hier kon met niet echt in een bootje varen.

Namibië: In december eten de olifanten, neushoorns en giraffen van de gevallen oranje, roodbruine zaden van de Anaboom (Faidherbia albida, oude naam: Acacia albida). Ook een reden om hier naar toe te komen.De boom heeft een witte bast. Andere namen: Ana Tree, Apple Ring Acacia, Winter Thorn, arabisch حراز Haraz, balanzan (bambara), kadd (wolof), gao (gebruikt als naam in Niger. En de stad Ségou in Mali heeft zich er naar vernoemd. Het groeit ook in het Sahel gebied. Het hout is geliefd om te bouwen omdat termieten en andere insekten er niet van houden, zo werd het gebruikt voor tempels en later moskeeën. Het wordt gebruikt als veevoer voor schapen, geiten en kamelen. Tijdens de bloetijd is het een goede leverancier voor de bijen die er honing van maken.

De Paradijs kraanvogels: Anthropoides paradiseus/ Grus Paradisea gaan in de Etosha Pan van noord Namibië in december broeden als de regens zijn gevallen. In begin december komen er veel trekvogels naar Namibië zoals; de witte- en zwarte ibis, de maraboe ooievaar, spoorwiekgans, fluit eenden, pelikanen,roodbek wevers, taling, grote zilverreiger en de Paradijs kraanvogel (Golden Crested Crane). Dus jaagden de Bushmen en andere volkeren hier veel op vogels. Verder ving men ook katvis in de waterpoelen.

Bushmen /Xan: De jakhals werd; "kruiser-van-het-spoor" genoemd omdat hij zich plotseling kan omdraaien en zijn eigen spoor kruist.

Botswana en Kalahari: nog steeds regentijd. Van december tot februari : Men verzamelt bessen, vruchten en bollen voor verse of gefermenteerde gerechten. De Bushmen verzamelen in de regentijd vooral de zoete Nin-bessen/ kruisbes (Grewia flava), Klaroe-bollen (Lapeyrousia coerulea) en Tsjon-wortels (Walleria muricata). Ook: Boscia foetida rehmanniana, Grewia spp, Papea capensis, Rhus spp, Vangueria infausta, Ximenia caffra. Van november tot maart kon men ook noten, bessen en zaden vinden, deze werden zo opgegeten of gedroogd voor de winter zoals: Euclea schimper, Grewia flava en Sclerocarya caffra. Bushmen: In de zomer eet men grondnoten. zoals bv. het "eland boontje".

Okavangodelta: Als de Zebra's terugkeren van de Makgadikgadipan naar de Okavango delta, kan het zijn dat de droge Boteti rivier tussen de twee gebieden weer is gaan stromen. Maar dit gebeurt een keer in de 20 of 30 jaar als er erg veel regen is gevallen.Okavango: Als er regen valt worden veel jonge bavianen geboren en is er veel fruit. In december valt er veel regen in de hooglanden in het noorden. Dit stroomt in de Okavango rivier.

Zuid Afrika: trekvogels (honderden soorten) van het noordelijk halfrond komen in de zomer (november-maart) naar de kusten van Zuid Afrika: Zoals strandlopers, reigers, klauwieren, ooievaars, arenden. In Zuid Afrika komt de koekoek en de fitis ook aan vanuit Europa in deze periode.  Kleine vogels hebben voor de tocht 5-7 weken nodig. Kleine vogels trekken vooral ‘s nachts (naar de sterren) en grote vogels trekken overdag (naar de stand van de zon). Voor de richting maken ze ook gebruik van aardmagnetisme, windrichting en oriëntatiepunten in het landschap.

Landbouwperiode van Steenbok

----------

Periode van Boogschutter in Egypte:

Egypte; Boogschutter soms als Centaur (half man half paard) met twee aangezichten soms met vleugels. Hij stond voor de jacht in de herfst op het noordelijk halfrond.

Nieuwe vertaling: Maand 4: veld bewerken/ boer.


Denderah kalender: Half mens-half paard met boog (vrouwelijk?). Het paard is gevleugeld. Wellicht stond dit voor de jacht in de rivierendelta van Neder Egypte (Noord).

Opvallend is het dubbele hoofd. Zie Latijn: Ianus/ Janus: god van het begin met 2 aangezichten (ingang en uitgang) vereerd in Italië.  Overdekte doorgang, passage. Zijdoorgang (van een poort). Januari: maandnaam.

In december verliezen de bomen hun blad in Egypte maar er bloeiden veel kruiden en bloemen. In december begon het water in de Nijl langzaam weer te zakken.

We zien onder boogschutter een driehoek weergegeven. Zie de wellicht de Zomerdriehoek of de Zuiderdriehoek. Maar zie ook Mesopotamisch:

:Letter D (of T),Zie 5CT. Zie Perzische letter :د:(dâl). (punt =d en de onderste lijn is langer dan bovenste=L, Mesopotamisch is 90 graden gekanteld symbool): <dâl>: adelaar. (Middelnederlands: Adelaer: adelaar/arend).

Egyptisch: Δ: Wellicht van "delta" (De gelijkzijdige driehoek). Afgekort wellicht <delw>: (de) emmer. Synoniem voor "hart".

Koptische Orthodoxe kalender (rond 284 n Chr): de maand Kiahk/ Khoiak (10 december). De Koptische kalender loopt 3 maanden uit van de oude Egyptische kalender als we de namen vergelijken. (Eigenlijk heette deze maand dus : Amshir, Letter A wordt voor de letter M geplaatst van de Egyptische maandaam Mechir. Mechir word ook geschrevan als Machir (Letter E geschreven als letter A). Machir ("geruild") is een belangrijke naam in de hebreeuwse bijbel. E en A komt terug in het schrift zie Noord 6.

-------------

Ethiopië: 10 december: Start van de maand: Tahas.

Ethiopië; Feest van Maryam Zion (Mariafeest). Orthodox feest in Aksum. Dagen voor 30 november verzamelen veel pelgrims zich bij de gelijknamige kerk (gelegen bij het menhirs veld). Vaak gaat men op 28 december ook nog langs de Kulubi Gabriel kerk bij Dire Dawa. 21 december is het feest van de heilige Samuel. Samuel leeft samen met dieren en vooral met leeuwen. (Vroeger reed hij op een leeuw). Men vertelt ook dat hij onder twee olifanten voor de regen schuilt (tijdens dit feest?).

Congo: In het koninkrijk van Loango vroegen de mensen in december om regen omdat het hier droog was. De koning schoot een pijl naar de hemel om ervoor te zorgen dat het ging regenen.

In de regentijd bloeien de “Flame trees rood op” en bloeien de waterhyacinten.

Malawi: 1 december, Arbor Day.

Centraal Afrika, Zambia: rivieren treden buiten de oevers en er zijn veel overstromingen. De gnoes en zebra's trekken weg met hun jongen. De gazelles kunnen makkelijk ontkomen aan de hyena's in het hoge water. De Zambezirivier wordt zo breed dat de dieren hoge gronden opzoeken. Als de Zambezirivier uit de oevers is getreden vieren in Barotseland , de Lozistam het Kuomboka feest. Meestal in december, meestal tijdens volle maan. Hierbij verplaatst de koning (de Litunga) en koningin, zich in een reuzen kano met vele roeiers van zijn droge zomerpaleis (Lealui bij Mongu) naar hun hoge winterpaleis (Limulunga bij Mondu). De koning vaart in een boot met een olifantsbeeld (die kan bewegen) en de koningin vaart in een boot met een groot bewegend kraanvogelbeeld. Ze worden begeleid door trommels. De roeiers zijn verkleed met rode hoedjes. Hun dorp staat nu onder water door de overstromingen en daarom varen ze naar hun andere dorp op hogere grond (Het volk zou uit de 17de eeuw uit Congo stammen). Vele watervogels komen aan zoals pelikanen, reigers, kraanvogels, lepelaars en gaan baltsen. Het volk wordt van boer nu visser. Als het water terugtrekt keren de boten weer terug, rond maart/ april of Pasen zie periode 4 (voor het droge seizoen vanaf mei).

Zambezi overstroomt en vloeit uit in de delta in Mozambique in de Oceaan. Hier leven ook veel krabben. De stierhaai, Atlantische grondhaai of Zambezihaai (Carcharhinus leucas) kan de rivier opzwemmen, hij werd vroeger dan ook bejaagd. De nimmerzat (Mycteria ibis) vogel heeft jongen.

Noordoost Afrika: De walvishaai komt naar de warme waters van de golf van Tadjoura om te paren en jongen te baren van november tot januari (vooral in december te zien).

Tanzania: de blauwe gnoe (Connochaetes taurinus) is in de regentijd tussen december en maart te vinden in de Ngorongoro (krater) ten oosten van de Serengeti.

Kenia: Het Nandi volk en het Kalenjin volk kalender. Deze periode komt overeen met Mulgul 2/ Mulgul.

-----------

Periode van Schorpioen (nu)

Bushmen: <kae !goe>: "slachtmaand": december. <kae>: slachten, steken, binden, verbinden, inspannen. <goe>: os, maan, ronde wrijfsteen/ maalsteen.

Bushmen: Zuiderkroon (Corona Australis) Mythe: Er was eens een meisje waarnaar men niet mocht kijken, anders zou men ongeluk krijgen (wellicht een jonge maagd in haar taboe periode). Maar ze zag sommige mensen samen eten bij het huis van de rots-haas gemaakt van takken. Omdat ze elkaar zagen veranderden ze in het sterrenbeeld Zuiderkroon.

Bushmen: bone: nummer 4. Van bonepi: vier dagen. In bongongo: donderen (Engels: to thunder). Bo: Gestreepte jakhals (Engels: side-striped jackal) (Canis adustus/ Lupulella adusta), synoniem voor slim, geslepen, wijs.

KhoiKhoi (Hottentot) Korana: Nummer 4: haka. Kaapse uitspraak vroeger: Haka (of Haga). Deze term werd weinig gebruikt. Het lijkt op haixa: De Molopo rivier.

Bantu Magosi vroeger: Seine/ Mane. Xhosa modern: Ezine/ Amane

West Afrika

>>