3) De volgende periode is van 21 februari tot 20 maart.      >>

(nog zeer zware regenval, Zuid-Afrika: in maart begint de herfst, nog warm.)(Centraal Afrika regenseizoen maart-mei) (Nairobi: grote moesson maart-begin juni) )(Congo-noord: maart-mei, hevige regen)(Malawi: maart, kans op zeer zware regenbuien). Oost Afrika, hevige regens in maart-mei.

Noordoost Afrika: Ethiopië, Djibouti en Somalië: maart droog.

22 februari Carnaval was de overgang van warme naar koude tijd. Het was tevens een lotsdag en 50 dagen voor 1 april (Pasen).


Prehistorie Periode van Kreeft  . Kreeft staat voor de brenger van de zielen van de ongeboren kinderen op het noordelijk halfrond. Sommige volkeren zien in sterrenbeeld Kreeft de voederbak/ krib of mand en ezel. Kreeft heeft in Zodiak A de kleur zwart.

Wellicht de mand waarin de baby op reis gaat over een rivier of zee (Melkweg) in de richting van de Plejaden. Want van de baby is voorspeld dat hij een gevaar vormt voor de oude koning of heerser. Dit idee komt terug over de hele wereld. Zie het feest van de Toren en de draak in de volgende periode en het feest van de Held en de draak, lente (8). Zie ook de Wan-mand en het Y-symbool onder sterrenbeeld Kreeft.Wellicht gelijk aan het prehistorische sterrenbeeld aap. Dit is ook te vinden in de Nasca lijnen van zuid Amerika. Wellicht staat dit voor de jacht op apen (voor de regen). De apen zijn makkelijker te bejagen omdat ze dan jongen hebben. In de mythe van de bushmen van Namibië, mochten de bavianen de sterren aan de hemel plaatsen maar deden dit verkeerd.     

Periode 6 was voor de Bushmen in de woestijn de meest gunstigste periode om zich voort te planten. Opdat de kinderen in deze periode 3 geboren werden en niet in het droge seizoen. In het droge seizoen waren de vrouwen van nature onvruchtbaar.

Landbouw periode van Ram

-------------------

Periode van Vissen in Egypte:

In Egypte was het begin van de oogsttijd van graan (gerst): dus niet gelijk aan de oogsttijd in Noord Europa. Oogsttijd van meloen, komkommer en kool. In boven- of zuid Egypte viel de gerstoogst rond begin maart en de oogst van sorghum (gierst) rond eind maart. Het graan zou beschermd moeten worden tegen de wilde zwijnen en bavianen.


Nieuwe vertaling: Maand 7


Denderah kalender: twee vissen verbonden met een touw . Onder aan vissen staat de Maanplaneet en bijbehorende godin in een cirkel die een baviaan? vasthoudt. Links van vissen staat in een cirkel het heilige oog. Dit stelt waarschijnlijk het nieuwe lentepunt voor en tevens het jaarbegin sinds 100 vChr (toen we nog in de periode van Vissen zaten, zie Zodiak).

Een andere verklaring is dat de twee cirkels eclipsen zouden voorstellen. De zon eclips van 7 maart 51 vChr waarbij godin de baviaangod bij zijn staart houdt. Wellicht om de maan tegen te houden voor het verbergen van de zon. En een maan eclips van 25 september 52 vChr weergegeven als het alziend oog/ "de hele of volle"/ die aangaf dat het volle maan was.

Onder Vissen zit een bijzondere god(in) op een soort troon. Hij/zij draagt geen hoofd maar wel bijzondere oren.

Achter de gans staat de ramsgod?, nu in volledige gedaante. Dit kan wijzen op het rams-offer van het lentepunt en tevens jaarbegin sinds 100 vChr. Vooral ook te zien aan de 4 losse ramskoppen en het afgehouwen hoofd van de ramsgod op zijn stoel. Hierbij staan 12 sterren.

Feit: De Ramses tempel in Abu Simbel was uigelijnd op de zonsopkomst op 22 februari (overgang naar deze periode, nieuwe sterrenbeeld). De zon schijnt naar binnen op de beelden achterin. (dit gebeurd ook op 22 oktober).

Koptische Orthodoxe kalender (rond 284 n Chr): de maand Baramhat (10 maart). Later zaaitijd van rijst. De Koptische kalender loopt 3 maanden uit van de oude Egyptische kalender als we de namen vergelijken. (Eigenlijk heette deze maand dus : Bashans, Letter B vervangt letter P)

Feit: Iets voor de bovenste vis, boven de man met de scepter, staat sterrenbeeld Pegasus vermeld: "De grote stal". Dus dat klopt wel.

Tussen de vissen staat een rechthoek (In latere Europese afbeeldingen zoals in Petrus Apianis is dit het einde van de ketting van Andromeda.

De ketting (symbool van Andromeda), vastgehouden door een man. zie een andere vorm van de ketting. ( سلسله )<selselè>: ketting, aaneenschakeling, reeks, rij, stamboom, afstamming, koninkrijk, dynastie. <solâhè>: nageslacht, nakomeling, kern <selâh>: wapen, watenuitrusting. <selè>: mand, korf (Zie wellicht ook N42). <sel>: t.b.c tuberculose. (in <salâmat>: gezond, gezond en wel, <salâm>: saluut, begroeting, groet, dag).

Arabisch (المرأة المسلسلة)almar'a(t) almuslasala: vrouw geketend. Zie mslsala: serieel, silsila: serie (سلسلة عنق)silsilat eanq: ketting (serie+nek). Andere bijnaam: (الأَرْمَلَةُ)al'armala: de weduwe. Of (المرأة التي لم تر بعلاً)almar'at alty lm tar belaan, de vrouw die geen echtgenoot heeft gezien. Zie ook Perzisch/ Arabisch/ Sindhi: (اةالمُسَلسَله)atalmusalsalh: de serie/ ketting.

In Ethiopië werd de maand later Giubot genoemd.

5 maart: Romeinse Navigium Isidis; Start vaarseizoen van de zeeschepen. Start zee-visserij, later geassocieerd met de periode van Vissen op het noordelijk halfrond. De nieuwe maan in maart was vroeger het Romeinse jaarbegin. Daarom werd 6 maart tijdens kalenderhervormingen (rond 100 vChr. soms als nieuwjaarsdag gekozen.)

Zie het hele heilige oog in de cirkel als symbool voor: "de visser". (Zodiak F 100 vChr.)

-----------------

Ethiopië: 10 maart: Start van de maand: Maggabit.(Zie Egyptisch Koptisch: Megabit, van 9, 10 of 11)

Congo: In februari is de geboortetijd van de Gorilla's. Deze periode van aap valt gelijk aan de geboorte van de kinderen op het noordelijk halfrond. Dus staat wellicht ook voor de geboortetijd van de eerste mensapen.

Namibië: De slimme beerbavianen die leven aan de rand van het Naukluft Massief weten in de droge tijd water te vinden bij de vele bronnen en grotmeren. Het water is opgeslagen in grotten. Als het geregend heeft in februari of soms in maart, groeien er witte paddenstoelen uit de termietenheuvels in Namibië. En loopt het Bushmans-kruid groen uit. Dit lokt dan tijdelijk de Oryxen aan maar de regen is zeldzaam. Tegen de dorst verzamelde men ook boombast om op te kauwen zoals van Acacia grandicornuta, A. karroo en A. tortilis.

Ook in Senegal (west Afrika) eten de chimpansees na 4 maanden droge tijd de weinig voedzame schillen en boombast. De oudere mannetjes weten de droge rivierbeddingen te vinden waar ze het water opgraven wat van levensbelang is voor de groep.

Kalahari: Het gras is nog erg hoog.

Zuid Afrika: oogst van Baobab fruit (apenbroodboom) van februari tot mei. Ook het blad, sap en zaad wordt gegeten van de boom. Men maakt medicijnen van de boom en op de bast groeien ook eetbare paddenstoelen. De bloemen worden bevrucht door vleermuizen (die naast slangen vaak huizen in de boom zelf). De vruchten worden vooral door bavianen en meerkatten (soort aap) gegeten.

Midden Afrika/ Zuid Afrika: oogst van de marulafruit van de marula, maroela of olifantenboom (Sclerocarya birrea, familie van de mango) van februari-juni. Van dit fruit wordt jam gemaakt en bier en de olifanten zijn ook dol op de vrucht. De zaden zijn olierijk en werden in de steentijd al gegeten. In Zwaziland wordt het geoogst van half februari tot mei. Ze worden echter al halfrijp geplukt dus de rijping valt in deze periode. Men maakt van alles van deze vrucht die ook erg veel vitamine C
bevat en ook heilzaam is. Veel dieren komen op deze vruchten af zoals antilopes, apen en eekhoorns. De groene rupsen van de Afrikaanse maanspinner eet zich in 6 weken vol om zich in
te spinnen in een zijden cocon (bij volle maan). Hierin overwintert zij om in de lente er uit te komen. In Zwaziland houdt men een speciaal marula festival: 'Emaganwini'.
De koning en koningin bezoeken verschillende dorpen en men viert het met zang en dans en met het eten van de vruchten en drinken van de maruladrank (Buganu). De vrucht staat ook
voor vruchtbaarheid. In het Manyeleti natuurpark komen de buffels en andere dieren omdat hier nog grote meren zijn die niet uitdrogen in de wintertijd.
Ze worden gevolgd dor luipaarden en andere katachtigen. De Kigelia (Kigelia africana) boom (leverworstboom). Door de Bantoes: kigeli-keia genoemd, krijgt  jong blad,
gegeten door rupsen die op hun beurt voedsel zijn. Deze boom blijft groen in de droge tijd (zie ook periode 9). Ook sommige Acacia soorten zoals de zwarte doorn acacia en de kameeldoornboom blijven ook groen in de droge tijd. Daarom maken de wevervogels hier hun nesten in zodat ze koel blijven.

Zuidoost Afrika: Swainson's francolin (Francolinus swainsonii) vogel. Deze frankolijn vogel lijkt op een soort patrijs met rood gezicht en legt vooral eieren van februari tot mei (3-12 stuks). Ze worden veel bejaagd. De vogel wordt ook afgebeeld op rotskunst.

Kenia: Het Nandi volk en het Kalenjin volk kalender. Deze periode komt overeen met de maand Iwatgut: Iwootkuut, begin van het groene natte seizoen; "mond van iwoot". (Begin regenseizoen in oost Afrika).

Tanzania: zaaitijd tarwe 15 maart-7 april of 1 april-30 april (logischerwijs na de eerste regenbuien).

In februari trekken de ooievaars weg naar het hoge noorden. De trekvogels oriënteren zich o.a. naar de Victoria watervallen. De ooievaars volgen ook de rivier de Nijl in Egypte. Op het noordelijk halfrond werden zij gezien als de brengers van de zielen van de kinderen. Ook de trekzwaluwen verzamelen zich in grote groepen om naar het noorden te gaan via de Sahara-woestijn. Pas in de late middeleeuwen kwam men in Europa er weer achter waar deze trekvogels eigenlijk vandaan kwamen. Zie ook Melkweg.

Angola: Kwanza river: Dorado vissen van februari tot april.

Malawi: In de regentijd dragen de baobab (apenbrood) bomen blad en vruchten. Deze worden gegeten door bavianen en meerkatten.

Zambia; N’cwala feest 24 februari. Ngoni-stam, afstammelingen van de Zoeloes in Mutenguleni. Men viert dat zij in 1835 de Zambezirivier overstaken. Eind van het regenseizoen. Tevens viert men het begin van de oogsttijd (van de moderne maïs) waarbij men om een goede oogst vraagt. Het opperhoofd krijgt de eerste oogst aangeboden en er is een danswedstrijd tussen de 12 stammen waarbij men krijgsdansen opvoert voor de Zoeloe opperhoofd. Vele dansers dragen een knots (wapenstok) en schild en kleding van luipaardhuid. Het jongenskostuum is van koeienhuid. Verder is er muziek en eten.

Malawi: 3 maart, Dag van de martelaren.

Angola: 2 maart, vrouwendag. Carnavalsfeest in Luanda. Begint enkele dagen voor Aswoensdag (3 dagen). Groots gevierd vaak spottend op de politiek. Elke groep heeft een carnaval's koning en koningin en tevens een vrouw in het wit als symbool voor maagdelijkheid. Veel dansen en opvallende kostuums in een parade.

Vroeger zou een koningin van west Afrika (Congo of Angola) een man en vrouw offeren in de maand maart. Ze werden gedood met spades en hakken en hun lichamen in het midden van een veld begraven die net was omgeploegd om het vruchtbaar te maken voor de zaai.

-------------------

Periode van Waterman (nu)

KhoiKhoi (Hottentot) Korana: Nummer 7: hau-kx'u. Kaapse uitspraak vroeger: Hunkou

Bantu Magosi vroeger: Nounje. Xhosa modern: Isixenxe


West Afrika

>>