5) Van 22 april tot 21 mei begint de volgende periode.     >>

(nog zware stormen) (Kenia: regen in mei)(Tanzania: mei-oktober droog (Malawi: in april wordt het al koeler (herfst) en droog). Zuid-Afrika en Kaap: april-oktober meeste regenval tijdens de winter. Noordoost Afrika: Ethiopië, Djibouti en Somalië: april, kans op regen of zware regen, in mei augustus en september zware regen.

Rond 23 april; Het feest van de toren en de draak. (eind april-begin mei):

Hemelvaart hoort ook bij het pinksterfeest

Vroege Prehistorie, periode van Maagd                Maagd staat voor de kleur groen. De groene levensboom.


De eerste Flamingo's komen aan in Afrika om gezamenlijk te gaan dansen en gaan dan broeden in de volgende periode. (Dit zien we ook terug in Zuid-Amerika, zie Nasca kalender). Ze werden waarschijnlijk ook bejaagd door de Bushmen en ze worden weergegeven op de rotstekeningen.  De Flamingo's komen ook veel voor aan de kust van Namibië en ook in de zoutmeren in de woestijn zoals de Etosha Pan, Sossusvallei en de Makgadikgadipan. De zoutmeren bieden bescherming tegen roofdieren. De meeste zijn te vinden in midden Kenia in het Bogoriameer. Ze worden bejaagd door de bavianen, de visarend komt af op de resten. De steppen-adelaar komt hier eten voor zijn reis naar het noorden. De trekzwaluwen komen hier insecten eten voor ze verder trekken naar het noorden.  

Ook de kraanvogels zullen vanuit Egypte in deze periode naar het zuiden zijn gevlogen. Volgens de geschiedschrijver Plinius, zouden ze strijden tegen de Pygmeeën.

De Bushmen stemden hun seizoenen van het jaar ook af op het dalen en rijzen van de Plejaden.  Moeders tilden hun baby's op zodat ze hun kleine handjes naar de Plejaden konden uitstrekken. Wanneer de Plejaden verschenen boven de horizon begonnen ze te
dansen en baden dat ze hun misschien veel eten zouden brengen.

Sommige volken in Afrika stemden hun oogst af op de Plejaden. Voor zaai zie periode 10

Landbouwperiode van Tweeling

-------------

Periode van stier in Egypte:De koptische maandnaam Epep.

In mei was in Egypte de oogsttijd voor vijgen, druiven, dadels, carob boom vruchten. Soms waaide er een droge Sahara-zand wind (midden april tot midden juni).

Nieuwe vertaling: Maand 9


Zodiak van Denderah uit de periode van Stier: complete stier die omkijkt naar links (in negatief). Onder de Stier staat Orion? (waarschijnlijk voorgesteld als hoofdgod of de farao) op zijn boot. Op de zodiak van Denderah staan onderaan de godin met 4 slangen op haar hoofd en 7 sterren. Hierna zien we een zwijn en daarboven 14 sterren. Naast Orion staat de hemelvogel (zie sterrenbeeld duif). Deze vogel pikt in zijn hiel (waardoor hij een druppel bloed verliest?) De Plejaden: Hepata ster: 7 sterren! Gevormd door de herdersstaf en de berg (In het Grieks is Hepta ook 7).

De grote slang met de kroon op de troon staat voor de hoofdplaats: Thebe (troonplaats Thebe) (In de periode van de kalender van Denderah)

Koptische Orthodoxe kalender (rond 284 n Chr): de maand Bashans (9 mei). De Oogstfeesten van graan in Beneden Egypte viel pas op 2 mei volgens de Koptische kalender. De Koptische kalender loopt 3 maanden uit van de oude Egyptische kalender als we de namen vergelijken. (Eigenlijk heette deze maand dus : Epep)

Opvallend is de overeenkomst met de naam van : Griekenland: De grote mysteriën/ feesten ("Epopteia") ter ere van godin van het graan, Demeter, zie noord 6 herfstfeesten. Zie ook de andere landen van noord 6.

Eind mei: In Ethiopië vallen de regens in de hooglanden, dit kan duren tot begin september. Dit is belangrijk voor Egypte want de Nijl gaat dan later overstromen in juni-juli. Wellicht werd Egypte en/ of de Nijl ook symbolisch gezien als een slang. Men zou nu de riviergod/ regengod aanroepen om voor de Nijl-overstroming te zorgen.

Sommigen beweren dat de Sirius ster vroeger 3000-4000 vChr. in het oosten weer opkwam vlak voor zonsopgang, rond 21 juni (winterzonnewende). En dit zou dan samen hebben gevallen met de dag dat het water in de Nijl ging stijgen. Dit zou ook beweerd zijn door Tibullus en Aelian (Sirius verdween dan 70 dagen eerder op 13 april). Door de Precessie (zie Astronomie) zou het rijzen van de ster Sirius langzaam zijn verschoven. In de vijftiende en zestiende eeuw voor Christus zou Sirius 17 dagen na de zonnewende zijn opgekomen en in 238 vChr (zie periode 9) zou Sirius ongeveer 30 dagen na de zonnewende zijn opgekomen. Volgens Meyer zou Sirius opkomen op 20 juli van de Juliaanse kalender (139 na Chr), op de hoogte van 30 graden in Egypte. Dus het rijzen is ook afhankelijk van de plaats in Egypte en kan verschillen met variaties van 7 dagen of meer. In Alexandrië op 22 juli en Syene op 16 juli (1 graad naar het zuiden is ongeveer 1 dag verschil). Dus als Sirius verscheen rond 19 juli in Egypte (start Hondsdagen in Nederland) dan verdween hij rond 11 mei.

In Nederland verdween hij dus bij het sterrenbeeld Stier en werden de meifeesten er aan gekoppeld. In de middeleeuwen gevierd op 1 mei met luilak-dag (daarvoor de genezingsdag (men hield op het noordelijk halfrond juist de zaai feesten).

--------------------

Eind april trekken de bijeneter vogels van Afrika naar Spanje waar ze gaan broeden.Kenia na de regen in mei gaan de olifanten zich voortplanten, nadat ze zich hebben volgegeten met het verse gras.

Zuid Afrika: In de regentijd vormen de olifanten grote kuddes en is dit dan ook de paartijd. In de droge tijd gaan ze weer uit elkaar. De olifant staat in Afrika voor "sterke kracht" en werd graag gebruikt als leiderssymbool. In de Namibische woestijn is de winter de aankomst van de nevel (van de oostkust). Dit is de paartijd van de woestijnolifanten die samenkomen in bepaalde rivierdalen. Ook de giraffen komen hier samen. De mannetjes gaan dan vechten om te paren. Hier laten de acaciabomen dan hun eiwitrijke zaden vallen die de olifanten en andere dieren graag eten. Wat de olifanten niet verteren blijft achter in hun ontlasting. Deze zaaien zich zo uit of worden gegeten door veel andere dieren (en mensen). In sommige landen is de olifant heilig zoals in India. Wellicht omdat hij ook op het graan/ gewas afkwam net als het zwijn zou hij hiermee worden vergeleken .

In de Kalahari kunnen soms in april grote korte plaatselijke regenbuien vallen. Er zijn dan ook vele olifanten onderweg, te zien aan hun sporen. Het gras is groen en het bloeit, ook bloeien er woestijnbloemen (vooral eenjarige soorten). Zoals de Vlei lelie, wilde hibiscus, acanthus, ammocharis, vellozias, devil's thorn, driedoorn, dubbeltjie, kattenstaart, mexicaanse klaproos, Limeum, Indigofera. De springbokken dansen, er zijn veel gemsbokken, wildebeesten, koedoes, hartebeesten. Er zijn veel kleine vogels en neushoornvogels. De Bushmen maakten lange slierten van het gedroogde vlees (biltong) om te drogen zodat het goed bewaard kon worden. Na een regenbui komen ook de kikkers (grote stierkikker) en padden tot leven om van de plotselinge regen te profiteren. Na een flinke regenbui gaan sommige vogelsoorten zoals de wevervogel (in grote groepen zoals de roodbekwevers) broeden om snel binnen een maand hun jongen groot te brengen. Ook zien we insecten zoals libellen, bootmannetjes en de tadpole garnaal/ kreeft. Soms ontstaat er een plotselinge plaag van grote gepantserde krekels. Deze vleeseters proberen de jongen op te eten van de wevervogels.

De bushmen maakten een zwarte streep op het voorhoofd van jongens en mannen als symbool van de gemsbok.

Ook de Bushmen staken vroeger in de Kalahari bosbranden aan om nieuw gras te krijgen als het gras nog iets vochtig is. Dit zorgde ervoor dat er meer wild te jagen was.

Okavangodelta in Botswana: Een beetje water begint langzaam binnen te sijpelen in mei. (Op sommige plaatsen in Afrika blijft het nat zoals in de moerassen en regenwouden). Mei is de tweede overstromingsmaand van de Okavango.Vele trekvogels: zadelbekooievaar, afrikaanse lepelaar, reigers, ibissen, ijsvogel: pied kingfisher (Ceryle rudis), komen op de vissen af.

Namibië; in Windhoek viert men eind april/ begin mei het Carnavalsfeest. Dit heeft echter zijn oorsprong in de Europese achtergrond van de inwoners (vooral inwoners uit Duitsland die hier hun thuis hebben gesticht).

Kenia/ Tanzania: Maasai volk: Rond 17 mei werd de maand, wanneer de Plejaden niet meer zichtbaar waren, opvallend genoeg: "Van de Plejaden" genoemd. Dit is tevens het einde van het grote regenseizoen (zie september). Ze worden weer zichtbaar in juni (zie volgende periode). Tanzania: Mei-augustus: koelste periode, vooral in de hooglanden. Rond 17 mei is het oogsttijd van de Millet (gierst) in Kenia.

Tanzania/ Zimbabwe: rond 11 mei lag de graanschuur vol met Millet (gierst) en Sorghum (vingergierst). Nu kon er worden feest gevierd (oogstdankfeest). De Plejaden passen hier wel goed bij.

Botswana: De graanschuur ligt rond midden mei vol met Millet (gierst), Sorghum (vingergierst) (gezaaid januari/februari). Verder ook koe-erwten, moderne sojabonen, moderne kikker-erwten en moderne maïs.

Zwaziland: Mei is het begin van de winter. De blauwe kraanvogels zijn er.

Kenia: Het Nandi volk en het Kalenjin volk kalender. Deze periode komt overeen met de maand N gei/ Baki

Malawi: 14 mei Kamuzu Dag.

Meifeesten en Pinksteren

Hierna kwam het meifeest op 1 mei. Dit was ook een belangrijke dag want deze dag was 40 dagen na de herfst equinox. De datum is ook uitgelopen naar 12/13 mei die ook herinnerd aan de feestdag. Later werd dit feest Pinksteren genoemd.

Ethiopië: 9 mei: Start van de maand: Ginbot

Ethiopië: Aksum, Orthodox, Christelijk feest ter ere van de heilige Yared op 19 mei (kalender: 11 Genbot). De eerste kerken kwamen rond 400 n Chr. Yared zou verwant zijn aan de bijbelse Jared.
Jared kreeg een opgenbaring toen hij onder de heilige boom zat. Hij zag 3 vogels  die tot hem spraken. En de hemel opende zich en hij zag de Engelen tot god zingen. Jared zou ook
staan voor de neerdalende engelen. Op de plaats van de hemelboom staat nu ook een heilige moerbeiboom op het plein. Naast de kerk van Maria van Zion (Mariom Siom). Hierin zou
men ook de heilige stenen tafels bewaren. Het is de plaats van Moeradikall: Heilige gezangen. Vanaf 600 na Christus gaat men vroeg in de ochtend in processie met kaarsen, op elke
zevende dag van elke maand naar de boom. Hier zingt met liederen. Tijdens het mariafeest versierd men de boom met slingers. Voor de oude boom stonden er andere bomen. Vroeger was de boom trefpunt bij begrafenissen, voor het bijleggen van geschillen en bij conflicten.

Soedan: Vroeger  in het westen van Soedan rond het begin van mei , na de eerste dag van hevige regen. Men hield een processie ten behoeve van het gewas. De eigenlijke regen begint meestal in Soedan in juni. Start van het landbouwseizoen begint door het leegmaken van het land en het planten voor het droge seizoen in mei. Gierst wordt vroeg uitgezet vóór de regens komen omdat het veel water nodig heeft om goed te rijpen. Wellicht werdt deze tijd El Habha genoemd, naar één van de 4 seizoenssterren. Afkomstig van habè: "graan"/korrel/zaad/pukkel". Tevens voor "nood (noodzaak)".Door de onweer kan haboub/haboob voorkomen, een sterke wind (de naam :هَبُوب:betekent "wind/blazen"). Vaak gecombineerd met stof die tot een zandstorm kan ontstaan. Deze komt het meeste voor in april en mei.

In Bamaka eindigde dit met een offer aan de rivier de Niger aan de geest van de rivier. Vroeger bestond deze uit een jonge maagd die dan gegeten werd door een krokodil (hij stelde de geest van het water zelf voor). Zie ook het sterrenbeeld Andromeda.

Zuid Afrika kust; Robbeneiland. Tussen mei en september worden de jonge robben geboren. De witte haaien komen hier op af. Hierna vertrekken ze in juni naar Australië.

-----------------------------

Periode van Ram (nu)

KhoiKhoi (Hottentot) Korana: Nummer 9: ghesi. Kaapse uitspraak vroeger: Ghesi

Bantu Magosi vroeger: Pete. Xhosa modern: Itoba

West Afrika

>>