Arabische Schiereiland

Vroeger was het veel vochtiger en vruchtbaarder dan nu. Het schiereiland bevat vele vulkanen en mijnen. Waarschijnlijk had het in de prehistorie een eigen kalender en sterrenbeelden. De eerste mensen die vanuit Afrika naar het oosten migreerden zijn hier ook langs gekomen. Men heeft inmiddels vuurstenen werktuigen gevonden
van 100.000 jaar oud (nubische spitsen van de moderne mens) langs de uitgedroogde rivier in Oman.

Het Arabisch Schiereiland: Volgt nu vooral de Islamistische kalender. Belangrijkste heilige plaats is Mekka. Het is altijd bekend geweest vanwege het sterrenbeeld Feniks/ Fenix, zie hoofdstuk sterrenbeelden. Het was een doorvoerplaats van mensen en goederen. De eerste mensen gingen via het Arabisch Schiereiland naar Europa en Azië.

De drie dochters van Allah:

Al-lat of Allat was de pre-Islamitische godin van Midden en Noord-Arabië (zie de term lat en lot). Vooral vereerd in Ta'if bij Mekka in de vorm van een blok wit graniet. Vooral vrouwen liepen rond deze steen. Ze werd beschouwd als moeder aarde en zou tevens beschouwd zijn als een van de drie dochters van de god Allah.

Al-Uzza of Ell-'Ozza ( Noord-Arabië: Han-Uzzai) was de pre Islamitische godin van de bedoeïenstammen in Centraal Arabië. Ze werd tevens beschouwd als de jongste dochter van de god Allah. Zij werd vereerd in de vorm van een zwarte steen met een deuk er in. "De indruk van Aphrodite" genoemd. Ze zou ook in een boom leven (zie levensboom) en stelde de morgenster voor. Sommige volkeren brachten haar mensenoffers. Mohammed de profeet zou zlef de zwarte steen in de KA'ABA in Mekka hebben geplaatst. De Cultus van de godin was oorspronkelijk in handen van priesteressen. Later werd ze met "Oude Vrouw" aangeduid.

Ook is er een derde pre Islamitische godin Manat of Menat. Ze werd vereerd in het gebied tussen Mekka en Medina. Ze zou ook tevens een van de drie dochters van de god Allah zijn. Manat beschikte over het lot van de mensen.

In de Koran wordt later vermeld dat de namen van de Arabische godinnen niet door Allah zijn goedgekeurd.

Mandah zijn de groep pre-Islamitische goden die er voor zorgden dat de akkers werden bevloeid en die de mensen beschermden.

Anbay was een Zuid-Arabische god. "Heer der gerechtigheid". Als orakelgod sprak hij namens de boven hem geplaatste maangod Amm.

Saoedi Arabië heeft nu een droog woestijn en steppeklimaat. Opvallend zijn de vele overeenkomsten tussen klimaat en de feesten van Marokko (ook islamitisch), zie West Afrika ter vergelijking.

Het westelijk deel van Saoedi Arabië bevat veel oude vulkanen.

De grote stad Madain Saleh (vroeger Hegra genoemd). Lag op de oude karavaanroute van wierrook en mirre vanuit Jemen naar Petra(rots) . Het heeft grote grafmonumenten.

Jordanië: Midden in de woestijn doet de taalarcheoloog Hani Hayajneh (instituut Irbid, Jordanië) momenteel onderzoek naar rotsgraveringen. Deze zijn gemaakt door de Bedoeïenen (woestijn nomaden) rond 200 vChr-400 nChr. Zij beschrijven hierop hun cultuur, mythen en legenden en natuurlijk ook hun kalender zoals alle andere natuurvolkeren. We zien afbeeldingen van de jacht vanaf de kameel op gazellen. Dit is een nog onontdekte bibliotheek van informatie.

Koeweit

Qatar

Verenigde Arabische Emiraten: Bij de Hili tombe vinden we afbeeldingen van sterrenbeelden zoals die van de tweelingen.

Oman: Zie het sterrenbeeld Feniks

In Jemen was vroeger een soort Maria-geloof waarbij Maria een soort 4 de element was naast de Drievuldigheid (zie ook de drie jaargetijden). Ze werd als een soort godin vereerd.

De Sabeeërs/ Sabanen in het koninkrijk van Saba rond 1000 vChr. woonden in Arabië Felix ("Gelukkig Arabië") Jemen. Handelaren van Wierrook en mirre met behulp van kamelen.
Ze migreerden naar Ethiopië en stichtten een koninkrijk in Yeha. Met een paleis gebouwd in 950 vChr. Het paleis bevatte 5 etages. Volgens mythen zou de koningin van Seba/ Sheba van dit volk komen en naar koning Salomon in Jeruzalem zijn gegaan.

Deze landen zijn nog onder bewerking:

1) Periode van 21 maart tot 21 april: (Zodiak E: Ram, oude Lente equinox, we zitten nu in F: Vissen)

Lente equinox. rond 21 maart. (Palmpasen) (Het hoogtepunt van het feest viel pas op de eerste volle maan na de lente equinox).

Noord, Arabische golfkalender : April: Soms stormen, gevolgd door een korte periode van droog heet weer. Hierna komen sterke stormen. Met onverwachte winden in verschillende richtignen en hierna de "vertraagde of late storm" Men kan nog fruit bomen planten, bonen, alfalfa (en maïs, uitheems).

2) Van 22 april tot 21 mei (Zodiak E: Stier)

Noord, Arabische golfkalender : Net voor het verdwijnen van de Pleiaden (vorige Zodiak E), gelegen boven Stier. komen de grootste stormen van het jaar.

Jemen: De boeren keken in Jemen naar de Pleiaden in combinatie met de nieuwe maan, voor hun kalender.

meifeest op 1 mei. 40 dagen na de lente equinox.

Noord, Arabische golfkalender : Mei: De Pleiaden verdwijnen (vorige Zodiak E). Thuraya genoemd. Ook bekend als de zeven zusters. Begin van het zomerseizoen Saif (الصيف): zomer, van 60 dagen. Er wordt niets nieuws geplant want die hebben het meeste water nodig. De eerste dadels worden rijp.

3) Eind mei en begin juni: de periode van 22 mei tot 20 juni (Zodiak E: Tweelingen)

Noord, de Arabische golfkalender loopt ten eind tot de midzomerzonnewende. De 5 resterende dagen heten: (الأيام الخمسة المسروقة)Al ayam Al Khams(t) Al Masrouqa: De 5 gestolen dagen. Deze dagen hebben vaak veranderlijk en onvoorspelbaar weer.

4) Feest van de midzomerzonnewende: 21 juni tot 22 juli (Zodiak E: Kreeft) De Arabische reuzenleeuw strekt zich uit over meerdere sterrenbeelden. Zijn neus en mond eindigen bij Kreeft.

De langste dag rond 21 juni.

Noord, start van de Arabische golfkalender op 21 juni. Bekend als Al Drour kalender (Minimaal 500 jaar oud). Deze bestaat uit 365 dagen. Verdeeld in 4 seizoenen. Drie van honderd dagen en een van zestig dagen. De 5 resterende dagen heten: Al Khams Al Masrouqa: De 5 gestolen dagen. De kalender volgt de oude Zodiak in de periode E (2600 v Chr), nu zitten we in de Zodiak van F (sinds 100 v. Chr). De kalender is opgedeeld in dagen van 10 (Der, meervoud is Drour).

De eerste periode van 100 dagen werd beschouwd als de herfst en Al Safri genoemd. Wellicht van (سفر)safar: reizen. safari: reis. Of van (سفره)safarih: eettafel (in verband met de oogst).

De midzomerzonnewende is het teken van de parelvissers in juni om uit te varen. De temperatuur stijgt en het is droog. Veel planten hebben water nodig.

Aan de oostkust van het Arabisch schiereiland blaast eind juni de moessonwind naar India. (Dus vaarde men naar India om te handelen).Voedingstoffen komen naar boven in zee en mist vormt zich langs de kust. In Dhofar noemt men deze moesson Khareef. Het Dhofar gebergte houdt de mist tegen. Oostkust: In Juli begint het te regenen en alles kleurt groen. Men vergelijkt het dan ook met de lente met vele bloemen en dieren. Dromedarissen komen hier dan ook graag eten en men laat ze hier ook grazen. Het Dhofar gebied is daarom ook een belangrijke plaats voor de kamelen vangst en africhting.

Noord, Arabische golfkalender : juli: heet weer, maar met hoge luchtvochtigheid. Oogsttijd van dadels. Vooral in Al Ain en Liw. Oogst van komkommer, courgette en squash. De spinazie, Armeense komkommer (en maïs) kunnen worden geplant.

In de bergen ten zuiden van Mekka kan in de zomer wat neerslag vallen.

5) 23 juli tot 21 augustus (Zodiak E: Leeuw). Zie het hart van de Reuzenleeuw.

1 augustus, Het was 40 dagen na de zomerzonnewende.

Noord, Arabische golfkalender : Augustus: Voordat de grote ster van Suhail (Canopus), in de onderste roeispaan van het grote schip afgebeeld, verscheen bleef de temperatuur heet en de vochtigheid hoog. Gedurende de periode van Al Qaiz: extreem heet weer. Zijn er stormen op zee. De ster verscheen midden augustus (tijdens Zodiak E) in de hemel en bleef zichtbaar gedurende de late winter op het Arabisch schiereiland. Wanneer de ster verscheen betekende dit het einde van het hete seizoen en was dus heel belangrijk voor de mensen. Volgens een lokale legende zou Suhail een ster hebben gedood uit jaloersheid en daarom is deze gevlucht en staat de ster nu alleen aan de zuidelijke hemel. Wellicht heeft dit te maken met de precessie, waardoor de belangrijkste ster die het seizoen aangaf werd vervangen voor een andere ster. Daarom vinden we de naam Suhail ook terug op ander sterren in de buurt. Gaan we terug in de tijd. Zie erboven: (ζ, zeta Puppis)(Suhail Hadar)ofwel Naos genoemd, Zie sterrenbeeld Puppis (achtersteven/ voorsteven). Nog eerder meer naar links via Suhail al Muhlif (γ, gamma Velorum), Zie sterrenbeeld Vela (zeilen). Naar (λ, lambda Velorum) de punt van de zeil. Dus richting Centaurus.

Planten van rode en zwarte aubergine, uien, watermeloen, capsicum (paprika en pepers), sla.

Oostkust: regen

6) De Herfstfeestperiode van 22 augustus tot 21 september. (Zodiak E: Maagd)

Noord, Arabische golfkalender: Eind Augustus veel dadels geoogst. September: Nog heet weer maar de vochtigheid verdwijnt. Aan het einde van de periode van sterrenbeeld Maagd (Van de vorige Zodiak E, we zitten nu in de periode van Leeuw van zodiak F), beginnen de sterke Shamal winden. De planten hebben meer water nodig. Men kan nu uien planten, zwart gevlekte erwten/bonen (onderfamilie van de koeienerwt, zwartogenboon, ogenboon, slangenboon: (Vigna unguiculata)). En ook bananen planten. Tijd voor het ploegen.

Oostkust: Regen. Tegen september gaat de mist langzaam weg. Het fruit is rijp. Eind september is het weer droog. Bekende term voor herfst is normaal (خريف)kharif. Vernoemd naar kharafa: dadels, naar de oogsttijd van dadels en fruit. (خريف العمر)kharif al- eumr. Herfst-oogst.

7) De volgende periode is van 22 september tot 21 oktober (Zodiak E: Weegschaal, vroeger de scharen van Schorpioen)

Noord, Arabische golfkalender: De Shamal wind gaat door tot in de eerste dagen van sterrenbeeld Weegschaal (herfst Equinox 21 september)van de vorige Zodiak E) en daarna stopt ze.

1 oktober zijn ook belangrijk. Het is de Engelendag. Deze dag staat tegenover 1 april.

Arabische golfkalender: 1 Oktober. Start van het winterseizoen: Sheta (شتاء): winter. Het hete weer begint soms af te nemen door kleine onregelmatige windstormen. Hier en daar door de gehele maand. Het regent niet of soms heel weinig. De vogels migreren in deze tijd naar de golf. Oogst van paddenstoelen truffels, granaatappels. Planten van erwten, wortelen, spelt, limoen (maïs) , gember, kweepeer, komijn, paarse sla en radicchio. Men moet oppassen voor de sprinkhanen van de palmboom.

8) De periode van 22 oktober tot 21 november. (Zodiak E: Schorpioen)

31 oktober /1 november (40 dagen na herfstequinox)

Noord, Arabische golfkalender: November. Het koelt af. Soms komt de Darbat Al Uhaymir (onregelmatige winden met verschillende richtingen). Vroeger kwamen de parel duikers naar huis terug en dit was het einde van het parel duik seizoen. Gevierd met een feest. Sommige oude palmen worden weggekapt. Door de vochtigheid hebben de planten weinig water nodig. Planten van kikkerewten en bonen (tomaten). Een goede tijd om de fruitbomen te bevruchten met pollen/stuifmeel.

9) De periode van 22 november tot 21 december. (Zodiak E: Boogschutter).

Noord, Arabische golfkalender: December. Het begint met lichte regen tot middelmatige regen. Eindelijk koelt het weer officieel af. Beste tijd voor vijgen, radijs en koriander. Palmen worden gesnoeid om ze gezond te houden.

10) 22 december tot 21 januari. (Zodiak E: Steenbok)

21 december De midwinterzonnewende.

Noord, Arabische golfkalender: Januari: De regen met de naam Al Wasmi, begint eind december. Dan komt in januari de Shamal Gharbi (noord westelijke winden)af en toe aan land.

Noord, Arabische golfkalender: 8 januari: Rabe (ربيع)rabye: lente, start van het lenteseizoen van honderd dagen.(Zie kerk. Openbaring van de drie koningen).

Start van het bloeiseizoen van lokale planten. Men plant weinig behalve de cantaloupe meloen en wortel.

Centraal Arabië, de kalender bestond vaak uit 6 perioden. De regen wasmi, is verwant aan "wasama": aarde, waarop de regen valt. De woestijn kleurt groen. Voor hen was dit de eerste periode en start van het jaar. (zie ook Arabisch: tumtir, als regen)

Zuid: Langs de Rode Zeekust is in januari de natste maand.

Aan de oostkust kan het in de winter wat regenen. Zuid: de winter is iets koeler en op de bergen kan het sneeuwen.

11) 22 januari tot 21 februari (Zodiak E: Waterman)

1 februari (40 dagen na de winterzonnewende en 50 dagen voor de lente equinox (Palmpasen).

Noord, Arabische golfkalender: Februari. Het regen seizoen gaat door met de zelfde Shamal Gharbi winden op medium snelheid.

Tijd om druiven te snoeien. In deze periode kunnen geplant worden: okra, mango, aardappel, komkommer, spinazie, amandel en kokos.


Van februari-mei waait in de woestijn vanaf het zuiden/ zuidoosten de hete en droge wind Chamsin Khamsin "50" genoemd. Deze veroorzaakt zandstormen.

12) 22 februari tot 20 maart. (Zodiak E: Vissen)

22 februari (50 dagen voor 1 april (Pasen).

Noord, Arabische golfkalender: Maart: Bard Al Ajouz: oude man's koude, valt in op eind februari en stopt in midden maart. Hiebij komen sterke Shamal winden (uit het noorden). Men plant palmen en bomen. Ook okra, aubergines, bonen, mint en bloemen.