12) De periode van 22 november tot 21 december        >>

(december is het begin van de zomer en vroege moesson met soms zware regen).

(dingo?, pootafdruk (Mundoes? of Bai van Byamee/ Baiame, de alvader), walvis, kleine kraanvogel )

Zie zodiak E Periode: 11, goud


Pootafdruk van vogel: Op de kaart te vinden rond Glen Innes en bij Inverell. Hier zijn ook alle soorten mineralen te vinden. Volgens de Euahlayi-stam liet de grote Byamee zijn voetsporen (Bai) na op de rotsen. Dit vinden we dan ook veel in de rotskunst terug. Soms pootafdruk van Emoe of Kraanvogel genoemd. Zie ook sterrenbeeld Emoe van de volgende periode.

De heilige hand/ geest. De pootafdruk is een algemeen symbool van de Hemelvogel. Zie Zuid Zodiak E periode 11.


Walvis: Op de kaart te vinden bij Sydney in Nieuw-Zuid-Wales. Het oog of hart vormt de plaats Bathurst waar ook goud gevonden is (Zie goud Zuid Zodiak E periode 11). In de baai van Sydney waren vele walvissen te vinden (vooral de Zuidkaper) en het gebied is ook naar hen vernoemd. Er bevinden zich hier ook vele rotstekeningen (vooral van zeedieren, zoals vissen en walvissen). In een mythe van de Tamarama Aboriginals (Dharawal), stalen de dieren de grote kano van de walvis en kwamen aan in Port Kembla. Daar stampte Brolga de kraanvogel een gat in de kano en zonk deze waar het nog steeds gezien kan worden bij laagtij. De walvissen komen hier nog steeds langs de kust op zoek naar de kano (bron: Sydney Rock Art; www.atnf.csiro.au). De Aboriginals jaagden ook op walvissen. Opvallend is dat de walvis kunst en periode 12 overeen komt met die van de Afrikaanse Bushmen.

Zie daarom ook de stierhaai (Carcharhinus leucas)

Kleine kraanvogel (zie de grote Kraanvogel): Op de kaart te vinden rond Cooma.


Tijdens het regenseizoen verschijnt de bliksem- of regenman. Wanneer het bliksemt hangt af van de regio: van winter/lente in Noord Australië verplaatst het zich gedurende het jaar naar het zuiden, waar het in midden Australië in lente/ zomer en in het zuiden vooral in de zomer en herfst voorkomt. Elke groep had zijn eigen soort godheid.(vroeger leefden er rond de 500 verschillende Aboriginal clans in Australië). Zoals Wangeena (met stralenkrans en blaaspijp; didgeridoo), Ugulumu (met zijn bijl), Tjambuwal. Hij is niet alleen afschrikwekkend maar brengt ook vruchtbaarheid. Soms waren er twee bliksemmannen die vochten met elkaar om een vrouw . Dit waren de twee broers Jabiringi en Yagjagboela (Wadaman-stam) met bijl, boemerang, knots en grote fallus. En vrouw Ganayanda. Zij zijn de begeleiders van de regenboogslang. Door de fallus in de grond te steken werd het land vruchtbaar gemaakt. We zien deze bliksemmannen vaak afgebeeld op rotsschilderingen. Zie ook de volgende periode van Noord Australië. In Australië kunnen door de droogte en bliksem vuurtornado' s ontstaan. Sommige stormen bevatten wel 1000 bliksemflitsen per uur.


Arnhemland; Mirarr Koenjai: mi-stam: Regenseizoen Gudjewa (december tot eind maart).


Van december tot januari leggen de meeste slangen en varanen hun eieren.


De “onechte” Karet en zeeschildpadden paren en leggen eieren vooral in deze tijd tot maart op het strand. Nu nog op mon Repos Beach, Maripo en Heron Island. Het duurt dertig jaar voor ze eieren kunnen leggen en ze doen dit om de 3-4 jaar. Na 6 weken komen de eieren uit in januari.

Rond 5 of 6 december. De aboriginals jaagden ook met speren op deze dieren zoals langs de kust van Arnhemland. Ze worden ook afgebeeld in de rotskunst.

Darwin: December tot februari: veel stormen en onweer door botsing van de passaatwinden.

Great Bariër Reef bij Queensland en Noordoostkust: tijdens volle maan in november en de vier dagen erna gaan de koralen bloeien; zich voortplanten en laten hun eieren los. (tevens de zee-egels, zeesterren en zeeslakken). Hier komen de grote manta-roggen op af. Tijd van de vissen en haaien om te paren. Ook leggen de zeeschildpadden hun eieren op de stranden van de eilanden van het Rif. De Aboriginals kwamen hier vroeger de zeeschildpadden jagen en hun eieren verzamelen. Tevens jaagden ze op de Dugong Dugon, de Indische zeekoe of lamantijn. Zij komen vooral aan het eind van het jaar hier hun jongen ter wereld brengen en paren. De zoutwaterkrokodillen maken hun nest om eieren te leggen, het is nu ook paringstijd en de mannetjes zijn agressief.

Na de zomerregens verschijnen de kikkers. Ook de kikker heeft bij sommige Aboriginal-stammen een waterbrengende functie. Het Wadamanvolk vertelt over de kikkers die een speer in een rots gooien waarna er water uitvloeide en een bron ontstond.

Op Tasmanië vinden we ook nog een sterrenbeeld, waarschijnlijk in de vorm van een grote boemerang.

Nieuw-Guinea en Solomon eilanden: december tot en met maart is het regenseizoen, vooral hevige regens in de hooglanden. Hoge temperaturen.

Nieuw-Guinea, vroeger in december in Mowat werden kleine jongens licht met de levensroede geslagen opdat ze sterk en hard groeiden.

>>