2) De volgende periode is van 22 januari tot 21 februari         >>

(zomer, late moesson met zeer zware regenval).

(Sterrenbeeld: Schorpioen; Emoe, boomerang)

Zie zodiak E Periode: 1, blauw

1 februari weer een belangrijke dag voor de natuur. Het was 40 dagen na de midzomerzonnewende en 50 dagen voor de herfst equinox (Palmpasen).

Great Bariër Reef bij Queensland en Noordoostkust: In januari komt veel plankton in het water omdat de regens mineralen via de rivieren in zee brengen. Hier komt veel zeevis op af (zoals sardines) die weer aangetrokken worden door roofvissen zoals tonijnen, marlijnen. Hierop komen zeevogels af zoals de pijlstormvogels. De zeevogels zoals de grote fregatvogels broeden in januari. Ze stelen vaak de vissen van andere vogels zoal de broedende jan-van-gent/ genten. San volgen de haaien en dolfijnen. In januari komt ook de witte haai helemaal vanuit de kust van Zuid-Afrika (juni )naar Australië gezwommen om te profiteren van dit vis festijn om hierna weer in zes maanden terug te zwemmen. (Zie ook het sterrenbeeld van de grote haai bij de Polynesiërs). Soms komen ook walvissen op de zeevis af zoals de Bryde vinvis.

Let op de benaming van de Barramundi zee-baars (Lates Calcarifer) (benaming van de Australische Aboriginals) zodiak E sterrenbeeld Zuidervis. Afgebeeld in de rotskunst.


Laatste weekend van januari: Tuna-Rama  Festival: Tonijnvis wedstrijden en vuurwerk. Start tonijnvisseizoen.


In februari begint de oogst van de Macadamia noten en duurt tot september.

Om de zoveel jaren bereikt het water ook Centraal Australië via de uitgedroogde rivieren als het in Noord-Australië erg hard heeft geregend. Na jaren komen de holenkikkers tot leven en kruipen uit de grond. In het droge zand komen dan ook de visseneieren uit. Hier komen veel watervogels op af zoals reigers en aalscholvers die gaan broeden. Ook de woestijn kan gaan bloeien. Kleine dieren, reptielen planten zich tijdens zo’n uitbarsting snel voort. Ook de uitgedroogde meren kunnen zich dan vullen met water en vis en vele pelikanen weten dit te vinden. Ook het grote meer van Eyre kan twee keer per honderd jaar vollopen met water (in de prehistorie was het wel gevuld).

Als tweeling van Arnhemland kent men de mythische twee zusters Wagilak en Djanggawul.

>>