7) Feest van de midwinterzonnewende: 21 juni tot 22 juli     >>

(aangenaam weer, winter)

(Sterrenbeelden: Tweelingen, Sirius de Wigstaartarend, slangenhalsschildpad)

De kortste dag was op 21 juni.

Het sterrenbeeld tweeling komt terug in de mythe over de berg Uluru (Ayer's Rock). Zij jagen dan op de emoe vogel.

Zie zodiak E Periode: 6, oranje


Boorong Aboriginals: Sterrenbeeld Tweelingen: De twee jagers die “Purra” de Kangoeroe (zie rode kleur) achtervolgen. “Yurree” is de waaierstaartkoekoek (Cacomantis Flabelliformis) en ligt bij de ster Castor. Tegenwoordig is hij in de late lente aan de hemel wanneer de vogel actief zou worden. “Wanjel” is de slangenhalsschildpad (Chelidae) en ligt bij de ster Pollux. Tegenwoordig in de late zomer aan de hemel wanneer de schildpad zijn eieren legt. De nek van de slangenhalsschildpad was van belang voor de schepping van de mens. Hij draagt de beeltenis van de mens in zijn borst. Hij is te vinden in de bergen.

Stam van de wilde honing, Arnhemland. De slangenhalsschildpad/ langnekschildpad barndamerndal is een droomtijdwezen.

De slangenhalsschildpad leeft gewoonlijk in het water maar het vrouwtje gaat in de droge tijd op het land en kan dan veel eieren leggen. De jongen worden dan geboren in de regentijd.

In een andere mythe (van de Yolngu van Arnhem land en uit Oyster Bay, Tasmanië), zijn Castor en Pollux twee mannen die van een heuvel het eerste vuur gooien als een ster, naar de Aboriginals, die het vuur nog niet kenden.

Een andere mythe over Uluru van het Pitjantjaravolk, gaat over de oorlog tussen twee volkeren die ten noorden en ten zuiden van de rots leefden. Dit zin de Mala (harewallabyvolk) en Kunia (volk van de ruitpython- of tapijtslang). In de Mutitjilda Gorge (bron) zou de regenboogslang Wanambi slapen. De boodschapper klokvogel Panpanpalana nodigde de volkeren uit naar een westelijke stam (Windulka- of Mulgazaadvolk) in de Petermann Ranges voor de initiatieriten van de jongens. Maar het Malavolk weigerde te komen om hun kostbare adelaarskuiken Kedrun af te staan. En het Kuniavolk was opgehouden bij de hagedisvrouwen bij de bron. Omdat de twee volkeren niet aan hun verplichting voldeden stuurden het Windulkavolk een zelfgemaakt monster, de Kulpunya een soort duivelshond. Het Kuniavolk riep de hulp in van een ander volk; de Liru (volk van de gifslang) , een groep hemelhelden die bij de Katatjuta (de Olga's) woonden. Tijdens de strijd werd zelfs een kind geboren. Vele verloren tijdens de oorlog hun leven en de aarde schudde zo hevig dat de berg Uluru herrees uit as van het kamp van de slaperige hagedisvrouwen. De resterende Mala werden verbannen. Dit verhaal staat ook afgebeeld als rotskunst in Uluru.

Boorong Aboriginals: Ster Sirius; De mannelijke Wigstaartarend (Aquila Audax). “Warepil” met de helderste ster in zijn oog, staat hij op zijn kant en vliegt richting westen. Hij is de leider van de ouden die het land maakten. In Melbourne werd hij “Bunjil” genoemd. De arend wordt ook genoemd als Mullian de arend (die mensen at) die woonde in de reuzenboom samen met zijn vrouw de opossum en een eekhoorn.


Broedtijd Wigstaart arend (Aquila Audax) jun-aug/sept en evt. nog in oktober als nest is mislukt. In zuid Australië. In de droge tijd zijn er vele grasparkieten die eten van de zaden. Zij worden dan bejaagd door roofvogels.


Eind juni beginnen in Arnhemland de Andjalem; wollige stronkbomen te bloeien. Arnhemland; Mirarr Koenjai: mi-stam: Begin winter Wurrgeng. In deze tijd steekt men hier bushfires (vuren) aan om het land te vernieuwen.

Op de eerste volle maan in de winter gaan honderdduizenden spinkrabben zich verzamelen in zee en vormen heuvels (in ondiep water). Dit doen ze niet om te paren maar om te vervellen.
Ze zijn dan een paar dagen zacht en kunnen niet of nauwelijks lopen. Dit vervellen kan men ook zien als "verjongen". De pijlstaart roggen komen hier op af en proberen ze te pakken.

(Feest uit Groot-Brittannië): Yulefeest, kerstfeest, vooral gevierd in de Blue Mountains. Dit begint in juni en kan duren tot en met augustus (skiseizoen).


Camel Cup: In Alice Springs houdt men een Kamelenrace in de drooggevallen Todd rivier rond half juli.

>>