9) Daarna kwam de Lentefeest periode van 22 augustus tot 21 september   >>


(overgang van winter naar lente).

(Sterrenbeeld: Kangoeroe met jong in buidel)

Zie zodiak E Periode: 8, goudgeel

Festival van de winden, festival op een zondag in september; multicultureel vliegerfestival, muziek en dans. Ook in september; bloemenfestivals. Hoogtepunt bloeiende bloemen in zuid en west-Australië vooral van de Acaciabomen met hun goudgele bloemen.

Bloei van Waratah bloem (Telopea, Proteaceae soort) sept-okt. Nationale bloem van New South Wales. Mythe over de kleur: Twee kleine Wonga duiven zijn een paar voor het leven en doen alles samen. En toen hij plotseling verdwenen was en ze omhoog vloog werd ze gepakt door een havik. Haar borst was gewond en ze viel naar beneden op een witte Waratah bloem. Door haar bloed kleurde de bloem rood. Haar parter was verdwenen en ze stier. Daarom geven de bloemen een rode kleur af als je in de bloem wrijft.

Shinju Matsuri Festival: Parelfestival in Broome. Laatste weekeinde van augustus tot eerste week van september.


Oogst van Passion Berry (Passiflora Herbertiana).


September tot oktober is het broedtijd van de zoetwaterkrokodil van Australië waarbij ze veel eieren leggen. Ook legt de slangenhalsschildpad zijn eieren van september tot december.


21 september is de Lente Equinox.

In de Australische Alpen in het zuidoosten smelt de sneeuw eind september. De oostelijke grijze reuzenkangoeroes komen naar de bergweiden om te grazen en de vogels, zoals kaketoes, komen in grote getale om de warmte te ontvluchten.

In de lente in het zuiden komen de grijze joeys (kangoeroejongen) uit de buidel om te eten. Ook gaan de mannetjes van de grijze kangoeroes dan vechten en paren. Het vrouwtje kan zelf bepalen wanneer en hoe snel de kangoeroe gaat groeien en wat voor soort melk ze krijgen. Het kan voorkomen dat ze een embryo draagt, een joey en een groter jong naast zich. Vooral als het voedselaanbod groot is. Vooral de kangoeroestaart werd door de Aboriginals gezien als delicatesse.


Sterrenbeeld kangoeroe: Het gebied rond Adelaide wordt kangoeroe gebied genoemd. Hier leven ook vele kangoeroes. In de buik of buidel zit een kangoeroejong; Kangaroo Island. Op dit eiland komt een speciale soort voor die makkelijk te vangen is. De kangoeroe heeft ook een speer in zich, dit wordt ook vaak afgebeeld op vele rotstekeningen zoals op de oudste petroglieven van de reuzenkangoeroe in de Dampier archipel (zijn poten en staart zijn ook meestal naar rechts gericht). Opvallend is dat het land ook juist de binnenkant van het dier weergeeft wat de Aboriginals ook vaak tekenen. Er wordt ook verteld dat de Kangoeroe in de droomtijd nog geen staart had. De buideldas zou na een ruzie zo hard aan de kangoeroe getrokken hebben dat zijn staart ontstond. Dit komt omdat het land onder de Kangoeroe in de vroege prehistorie droog stond. De Aboriginals vertellen nog mythen over de grote overstromingstijd. Ook over een soort tsunami bij Portland. De staart in zee eindigt bij de kangoeroe inslagkrater en de joey (kangoeroejong) inslagkrater. Goede vraag is wie deze naam heeft gegeven. Een opvallend detail is dat er links van de speer nog een werpstok ligt (woomera), dit gebruikten de Aboriginals om de speer nog verder te kunnen gooien. Deze begint vanaf mijnen naar de gelijknamige plaats "Woomera" (staat nog niet op deze kaart aangegeven). De woomera werd in de vorige periode 8 gemaakt.

Opvallend is een plaatselijke mythe van een regenboogslang Ankurra die het landschap vormde rond de kop van de grote kangoeroe. Hij zou Lake Frome (rechts van de kangoeroemond) hebben leeggedronken. Daarna ging hij naar het oog van de kangoeroe terwijl hij onderweg vele watergaten maakte. Hierna ging hij naar Mount Fitton (mond van kangoeroe) waar de slang stierf. Zijn lichaamsvet (talkaarde) werd samen met het vele erts later gedolven door de blanken. Ook in een andere mythe komen de hemelhelden uiteindelijk terecht in Lake Callabonna (bij de mond van de kangoeroe).

De aboriginals kenden ook speciale corroboree dansen ter ere van de kangoeroe.

De uitgestorven reuzen kangoeroe werd wel drie meter hoog. De naam kangoeroe komt van James Cook in 1770 die het woord hoorde van de Aboriginals: "gangurru". En dat is de echte en ware betekenis (dus geen vergissing, zoals wel eens werd beweerd).

Nieuw-Guinea en Solomon eilanden:

In Nieuw-Guinea: Legt ook de krokodil nu zijn eileren in de droge tijd onder het moerasgras. Nu hield men jacht op de krokodil. Hiervoor brandde men het moerasriet af. In de droogste tijd maakte men ook jacht op varkens/ zwijnen en de casuariusvogels.

Begin september zijn de Yam wortel plant ceremonies: National Garamut en Mambu feest in Wewak.

Yabim volk van Nieuw Guinee vraagt de vooroudergeesten om hulp bij de plant ceremonies. Ze planten tanden van wilde zwijnen en honden in de velden opdat de geesten zich met de zielen van de dieren bedekken. Ook offeren ze taro pap aan de geesten.

Midden september Goroka feest in de hooglanden. singsing (feest en dansgroepen) met vele verentooien. Op de woensdag en donderdag erna is het Kalamfeest in Simbai. Een soort volwassen-manneninitiatiefeest met neus doorboren en vroegere bruid-schat betalen. Gehouden sinds 2005. Hoofdtooien gemaakt van groene kever-schilden en men eet traditioneel varkens.

Op 16 september (Onafhankelijkheidsdag); Hiri Moale feest op Ela Beach in Port moresby

>>