Australië en omgeving

Ook in Australië vinden we de sterrenbeelden terug in het landschap op de plaatsen waar de mijnen/ mineralen zijn geconcentreerd. De Aboriginals gebruikten deze plaatsen al om stenen te vinden zoals basalt en kwarts voor het maken van hun speerkoppen en bijlen. De eerste immigranten hoefden alleen maar te zoeken naar de rots graveringen om te weten waar de kostbare stenen zich bevonden.

De jaarcyclus van Australië, Nieuw-Guinea, Tasmanië en de bijbehorende sterrenbeelden:

De sterrenbeelden worden ook genoemd in de droomtijd verhalen en liederen. Dit zijn verhalen die bestaan uit mythen die soms zijn verweven met geschiedenis. Het geeft uitleg over het ontstaan van het landschap en de dieren, de jacht en bezigheden, de seizoenen in het jaar. Maar ook over het handelsnetwerk en werd mondeling overlevert via de Song-lines. Vaak vertellen de verhalen over de riten, taboes en religie. Deze verhalen werden afgebeeld op rotsen en op boombast. Er bestonden wel meer dan 500 Aboriginalclans met hun eigen verhalen. We vinden opvallend veel overeenkomsten met andere werelddelen.

De Aboriginals hebben een grote verbondenheid met het landschap omdat ze rondtrokken als nomaden over grote gebieden. Ze kennen elke rivier, bron, rots en kenmerk in het landschap. Dit was vooral in de droge woestijn van levensbelang. Belangrijke bronnen en rivieren werden afgebeeld op hun schilden en speciale stokken. En om elkaar de weg te wijzen maakten ze gebruik van zandtekeningen. De Aboriginals wisten ook alles af van stenen, zowel de stenen voor het maken van bijlen en werktuigen als heilige kwartskristallen en meteoriet ijzer- en steen. De Aboriginals weten heel veel van meteorieten want ze gebruikten het in glas veranderde gesteente (tektiet) na de meteoriet inslag. De meteoriet inslag plekken maken deel uit van hun sterrenbeelden en dus ook hun mythen.

In de prehistorie zat Nieuw-Guinea vast aan Australië, voor het water steeg. Ook de Solomon eilanden waren vanuit Nieuw-Guinea makkelijk te bereiken. Daarom heb ik deze er bij geplaatst.

Heel Nieuw-Guinea heeft de vorm van een vogel: kroonduif? (De westelijke kroonduif/ blauwe kroonduif/ blue crowned pigeon (Goura cristata) is de nationale vogel van West Papua). Het schiereiland linksboven werd dan ook vogelkop genoemd. Nieuw-Guinea is vulkanisch en bevat veel mineralen. Het hart van Nieuw-Guinea (en de vogel) wordt letterlijk en figuurlijk gezien. Het Orion-Sterrengebergte ligt vlak bij de door Nederlanders genoemde Julianatop (Mandala). En de positie lijkt ook het basissysteem te volgen. Dus Nieuw-Guinea had als eigen land ook zijn systeem los van Australië. De heilige bergen die goud, zilver en koper bevatten werden afgegraven. Bij Kokas zijn rotsschilderingen te vinden.

1) Eerste periode is van 22 december tot 21 januari

2) De volgende periode is van 22 januari tot 21 februari

3) De volgende periode is van 22 februari tot 20 maart

4) Periode van 21 maart tot 21 april

5) Van 22 april tot 21 mei begint de volgende feestperiode

6) Eind mei en begin juni is de periode van 22 mei tot 20 juni

7) Feest van de midwinterzonnewende: 21 juni tot 22 juli

8) De volgende periode is van 23 juli tot 21 augustus

9) Daarna kwam de Lentefeest periode van 22 augustus tot 21 september

10) De volgende periode is van 22 september tot 21 oktober

11) Dan volgt de periode van 22 oktober tot 21 november

12) De periode van 22 november tot 21 december

----------------

Pacifische Oceaan of Grote Oceaan:

Zuidoost Azië