Globe

Inleiding

Deze site gaat over mijn fascinatie voor oude feesten, gebruiken en culturen. In hoeverre komen deze wereldwijd overeen? Hierdoor kwam ik terecht bij de kalender. Hoe is deze ontstaan en ingedeeld? Vanzelf kwam ik bij de astrologische kalender en haar aspecten. Daarna de zodiak, sterrenbeelden, astronomie en haar oorsprong en geschiedenis van de mens zelf.

Wat kunnen wij van onze geschiedenis leren en wat heeft de rotskunst hiermee te maken? Hierbij kwam ik op veel nieuwe inzichten die voor velen op het eerste gezicht wat vreemd zullen aandoen. Ik geef een nieuwe vertaling van wat onze verre voorouders op en in de stenen hebben geschreven over de gehele wereld en de relatie van de mens en natuur. Maar de natuurvolkeren die een zijn met het landschap en natuur, zijn hier veel beter mee bekend zoals de Bushmen, indianen, Aboriginals en de zeevarende Polynesiërs, zullen we ontdekken.

Al sinds de zeer vroege prehistorie heeft men getracht om zulk soort kalenders te maken om het jaar in te delen en belangrijke dagen vast te leggen zodat men wist wanneer men bijvoorbeeld moest jagen en waar en later; wanneer te zaaien, oogsten en feest te vieren. En ook welke goden en heiligen er aanbeden moesten worden of welke rituelen men moest houden. Men was veel afhankelijker van de natuur en had er veel ontzag voor daarom moest alles op een strikte tijd gebeuren. We maken kennis met natuurmigratie en de natuurlijke jaarcyclus.

Ik heb een reconstructie gemaakt van de eerste universele kalender. Zo krijg je een goed idee van de jaarindeling en de oorsprong van de bijzondere dagen en feesten die wereldwijd enorm overeenkomen. Er ontstaat een duidelijk rad of wiel met 6 spaken die al eeuwenlang als symbool is gebruikt. Een puzzel of raderwerk dat ineen past.


Heeft u zich altijd afgevraagd waarom het sterrenbeeld van de grote beer die toch meer het uiterlijk van een steelpan heeft, toch gebaseerd is op een beer? Alles over de sterrenbeelden en het systeem van de sterren via deze link.

De maankalender wordt nog steeds toegepast en wordt naast de zonnekalender gebruikt vanwege de 4 belangrijke zonnestanden in het jaar. Het nadeel is dat een maanjaar niet in de pas loopt met de seizoenen. Om de zoveel tijd kwam men dan vroeger ook samen om de kalenders te vergelijken en aan de hand van astronomie en waarnemingen de kalender weer bij te stellen zodat hij gelijk liep met de stand van de zon. Net als er tegenwoordig nog een extra schrikkeldag of maand word toegevoegd. Zo kreeg men een Luni-solaire kalender, een kalender die de maan als basis heeft en ook gelijk loopt met de zon. Door wereldwijd te vergelijken kunnen we teruggaan tot in de vroege prehistorie. Zie hoofdstuk Het jaar rond (Tevens voor uitleg van de prehistorische schilderingen in de grot van Chauvet) en andere prehistorische grotten.

Kent u de grote figuren in de woestijn van Peru in Zuid Amerika? De gehele nieuwe uitleg van de Nasca kalender en de sterrenbeelden van Amerika staan Amerika! Zo ook de Maya's.

Link naar de nieuwe uitleg van de steencirkels van Göbekli Tepe in Turkije.

Zie voor de nieuwe uitleg van de Colligny kalender

De nieuwe vertaling van de Ogham Kalender/ schrift en Het Runen Kalender/ schrift (ook de knopenkalender/ kleurenkalender/ edelstenenkalender/ alchemistische elementen- kalender/ schrift) Tevens voor het ontstaan van ons schrift.

De kalender en uitleg over de Indus cultuur staat onder: Het jaar rond noord C andere landen en culturen.

Afrika

Hier vinden we de oorsprong van de sterrenbeelden en de nieuwe vertaling van de zodiak/ kalender van Denderah uit Egypte en het Egyptische schrift. En de rotskunst en sterrenbeelden en kalender van de Bushmen. Nieuw! De nieuwe vertaling en indeling van het basisschrift. Nieuwe vertaling van het Egyptisch in Perzisch/Arabisch . En Mesopotamisch in Perzisch/Arabisch (onder bewerking) Zie Afrika 1b.

Zie voor Paaseiland: Polynesië

>>