Zodiak/ Dierenriem: Naar het zodiakschema                >>

De dierenriemtekens of zodiak tekens zijn al heel erg oud. Zie voor de hele geschiedenis van de Dierenriem en de Kalender ook het hoofdstuk: De drie jaargetijden. Ze verwijzen naar de jaarindeling en de goden en mythen. Zie ook een beschrijving van de afzonderlijke sterrenbeelden .

Volgens Endemus van Rhodos zou de invoering van de gordel van de dierenriem toe te wijzen zijn aan Oenopides van Chios (tijdgenoot van Anaxagoras). De sterrenbeelden bestonden toen al wel. Die gordel kreeg een breedte van 15 graden.

De 12 dierenriemtekens kregen een vaste plek op de jaarcirkel die in stukken van ongeveer 30 graden werden verdeeld. De lente equinox, zomerzonnewende, herfst equinox en winter zonnewende vormen hierbij een kruis (al is het kruis niet precies 90 graden).

Inmiddels zijn de laatste sterrenbeelden alweer 30 graden opgeschoven, zijn ze niet allemaal even groot en er is zelfs een 13de dierenriemteken bijgekomen; de Slangendrager. Door het verschuiven van de equinoxen veranderen ook steeds de functies van de zodiak tekens. De betekenissen van de voorgaande periode blijven echter nog lange tijd ongewijzigd omdat de mensen niet zo snel veranderen en gewend waren aan de oude sterrenbeelden. Het kruis van de equinoxen draait tegen de klok in. De lente equinox staat nu in sterrenbeeld Vissen (F). (voor een uitleg over equinoxen zie Astronomie)

Er zijn verschillende soorten Astrologie; degene die werken met de vaste dierenriem of met de astronomische dierenriem of een combinatie daarvan. Tegenwoordig houden nog maar weinig mensen rekening met de zonnewenden/ equinoxen. En ook de tussenliggende feesten van het rad zijn bij vele volkeren vergeten. Hier volgt een reconstructie:

A Zodiak in de periode van Leeuw (11.700 v Chr.) in de vroege prehistorie. In het gebied van de vruchtbare Sikkel en Anatolië was men al ver vooruit. Hier vinden we al de eerste stenen tempels met dieren. Men ging samen wilde granen verzamelen en zo ontstonden er kleine dorpen.


B Zodiak in de periode van Kreeft (8400 v Chr). Ram werd belangrijk omdat men herders werd.

C Zodiak in de periode van Tweelingen (7800 v Chr.). Begin van Landbouwcultuur. Tweeling staat voor de grote vloed en eerste boten. Men woonde op de Griekse eilanden zoals Cyprus al sinds 7000 v. Chr. winterzonnewende staat in vissen. Vissen zijn afgeleid van het sterrenbeeld Zuidervis. De wijze vis.

D1 Zodiak in de periode van Stier deel 1 (5900 v Chr.). Grote landbouwculturen. Maagd staat nu voor de oogst. Vaak werd een stier geofferd tijdens de lente-equinox. Waterman werd een belangrijke god. Op een schaal uit Dimini in Thessalië uit 4500-4000 v Chr. staat het symbool van de ram nog tegenover het symbool van slangen. Bron: The language of the Goddess.

D2 Zodiak in de periode van Stier deel 2, het sterrenbeeld Weegschaal toegevoegd door handel en belasting van grote culturen, slangen (drager) werd hiervoor weggehaald (3700-3000 v Chr.). Een goede oorzaak kan ook zijn de verstedelijking. Hierbij vervreemden de mensen van elkaar. Men had angst voor misdaad. De onbekende misdadiger zou dan alsnog na zijn dood gestraft worden voor zijn daden tijdens het oordeel.

De Perzen erkenden reeds 2500 v Chr. dat er 4 belangrijke sterren waren: Fomalhaut of alpha van de Zuidelijke Vis, Aldebaran van Stier, Antares van Schorpioen en Regulus van Leeuw. Zij verdelen de hemel in vier gelijke delen. Deze sterren werden ook wel koninklijke sterren genoemd. Door de Perzen: "De vier wachters des hemels". Aldebaran, het oog van de Stier, lag toen in het lentepunt en was de wachter van het oosten, Antares, het hart van Schorpioen, lag in het herfstpunt en was de wachter van het westen. Regulus, het hart van Leeuw stond voor de zomerzonnewende. En stond voor zuid. En Formalhaut lag dicht bij de winterzonnewende, deze stond voor noord (Dit komt overeen met Zodiak D2 3700-3000 v Chr). Wellicht kende China deze sterren ook. Te vinden als het Chou-King monument van Keizer Yao, 2357 v Chr.  Gemaakt door de astronomen Hi en Ho. Met de Lentester Niao, de zomerster Ho, de herfstster Hiu en de winderster Mao. Deze sterren regelden de kalender. Zie ook de 4 sterren van Soedan.

E Zodiak in de periode van Ram zoals we het kennen van vroegere mythen en beschrijvingen (2600 v Chr). Ram werd geofferd. We zijn een beetje hierin blijven hangen, voor onze geboorte zodiak moeten we dus naar de volgende zodiak kijken! Steenbok staat voor de winter god. Zie de vaststelling van de keerkringen bij Melkweg en Meridianen.

F De nieuwe zodiak in de periode van Vissen van nu (100 v Chr). Tussen schorpioen en boogschutter komt nu weer het sterrenbeeld slangendrager. Nu noemt men dit het 13de sterrenbeeld. In Europa heeft men deze zodiak nog steeds niet ingevoerd en gebruikt men nog de vorige oude zodiak. Dit komt omdat de mensen niet graag veranderen. Vergelijk het maar met een zodiak/horoscoop in een willekeurig tijdschrift of op internet. Mensen die onder Leeuw zijn geboren, zijn eigenlijk kreeft. Mensen die onder Tweelingen zijn geboren zijn eigenlijk Stier. Ook het opkomen van de ster Sirius voor de warme hondsdagen klopt al lang niet meer door de precessie.

Decanen:

Het getal 7 is over de hele wereld altijd al heilig geweest en verbonden met de 7 planeten.                           
Decanen zijn de 7 planeetgoden. Ze werden vastgesteld aan hun plek in de hemel op de plaats van het sterrenbeeld. Dus ze verschoven steeds. Later werden ze vastgelegd en gekoppeld aan de feesten als goden en in de taal. Daarna ook aan de weekdagen >>Naar de 7 weekdagen.

Elk sterrenbeeld uit de zodiak kreeg een vaste belangrijkste planeet toegeschreven en 3 vaste planeten die elk 10 graden innamen van de cirkel. Elk land/ volk bedacht later zelf ook goden in de plaats van de Decanen. Dus er waren 3 goden die in een periode van een bepaald sterrenbeeld belangrijk waren.

Rond 400 v Chr. zou de Griekse Aristoteles de dierenriem verbonden hebben met de 4 elementen. Ook zou dit verbonden worden aan persoonlijke eigenschappen bv. vuur; vurig, water; goed aanpassingsvermogen, aarde; goed geaard. Vuur werd dus gekoppeld aan ram, leeuw en boogschutter.


Naar de Zodiak Schema:

  • De Zodiak kunnen we ook omzetten in een handig schema (De overgangsdag van het ene naar het andere sterrenbeeld is niet exact maar varieert enige dagen).Decanen: