Andromeda, Pegasus, VeulenAndromeda wordt vaak liggend weergegeven maar haar benen liggen dan de andere kant op, onder haar oksel ligt een van de vissen. Pegasus en veulen worden altijd op hun kop afgebeeld. Gelegen boven waterman. De ster alpha van de vierrhoek van Pegasus behoort tevens tot het sterrenbeeld van Andromeda.

ANDROMEDA

Zie Pegasus. Kazachstan en Kirgizië/ Kirgistan, zwarte bergen van Karatau. Boven de Tien Shan rivier. Deze liggende vrouwfiguur met gespreide armen is makkelijk te herkennen in het gebergte alleen ligt ze in spiegelbeeld onder Pegasus. Want zij is de Amazone die Pegasus bereed. Langs haar lichaam liggen veel vrouwelijke heiligdommen en ook het heiligdom met de grote waterkelk. heilige bergen, prehistorische grotten, oude hoofdsteden, genezende bronnen en petroglieven sieren haar lichaam. Zoals de berg Khan Tengri "heer van de hemel", geëerd door alle Nomadische volken van centraal Azië. Hun belangrijkste god zou daar wonen en heeft een symmetrische piramidevorm. De zijderoute loopt ook langs haar lichaam en is waarschijnlijk een zeer oude route gebruikt voor zowel het transport van metalen en edelstenen als om de heiligdommen en bronnen te bezoeken. Tevens is er een bijzondere rozenvallei bij haar hoofd te vinden en een heilige berg Kazygurt waar de Bijbelse Ark van Noah geland zou zijn. Een enorm stenen kruis zou op de zuidkant van de berg liggen die te zien is vanaf omringende bergen. Het heiligdom van de waterkelk is de Mausoleum van Khoja Ahmed Yasawi. In verband met Aristan Bab en Mohammed. Als men hier drie keer heen gaat staat dit gelijk aan een bezoek aan de heilig plaats Mekka. Het grote metalen bassin heet: "de heilige Kazakh". Het weegt twee ton en is een legering van 7 metalen; ijzer, zink, lood, tin, koper, zilver en goud. Dit zou het water heilzame kwaliteiten geven. Op vrijdag krijgt ieder een slokje water. Hierbij staat ook een vrijdag-moskee op de heuvel van Kul Tobe. (tijdens de eerste ijstijd lag dit sterrenbeeld onder het ijs).

Mogelijk is de hoofddoek van Andromeda ook nog te vinden tussen de benen van Pegasus zie Karasor en Karkaraly. In haar hand houdt ze een zweeptouw, later is dit veranderd in een ketting waarmee ze zou zijn vastgebonden (in de Griekse tijd).

Boven Pegasus (onder zijn hoeven) ligt de Irtysh rivier in Kazachstan, zie sterrenbeeld Eenhoorn (Neushoorn).

Zie ook de Perzische gekleurde doek (met de 12 basiskleuren en levensboommotief). Deze doek werd gebruikt bij het huwelijk (ook als broek).

Bij vele volkeren werd een jonge maagd uitgekozen om symbolisch te worden uitgehuwelijkt aan goden/ geesten. Vaak werd dit lettelijk nagespeeld zoals in Afrika in Nigeria de priesteres huwde met de watergeest in de vorm van een grote python. In India de maagd moest trouwen met de god. Helaas werd de maagd die dit naspeelde vroeger ook wel ter dood gebracht, later werd zij vervangen door een pop. Zij offerde zich dus op voor de andere mensen (zie martelaar). (Zie Sir James George Frazer: The Golden Bough, Aftermath, The sacred marriage, blz 157-168). De Assyriërs zagen in het ontmaagden ook het symbolisch weghalen van de sluier.

Volgens oude mythen zouden vele rijkdommen zijn verstopt in de bergen rond het Issikul-meer en dit zou een verwijzing kunnen zijn naar de mineralen. Paarden zijn erg belangrijk voor de bewoners van Kazakhstan en Kirgizstan. Deze dieren vormen een belangrijk vervoermiddel op de steppen en men gebruikt ze ook voor het vlees en de melk. De bewerkte paardenmelk vormt de nationale drank in Kirgizstan. Men zegt dat het heilzaam is tegen buik- en hoofdpijn.

"Als men op een paard rijdt is men gelijk aan een adelaar en daarom zijn paarden de vleugels van de Kirgiezen" is een belangrijk gezegde. Kinderen rijden hier al vanaf hun vierde jaar.

Het gebied ten noorden van de Indus was bekend om de vrijheid van de vrouwen. Later zouden zij rond 2000 vChr. naar de bovenloop van de Indus zijn gegaan en hun paardencultuur
meegenomen hebben. Veel godinnen werden er aanbeden en een vrouw mocht meerdere mannen huwen (dit was van economisch voordeel, vooral bij erfrecht).

Rond 500 vChr. worden er in de Griekse mythen Amazonen opgenomen. Alle Griekse helden, ook Heracles vochten tegen de Amazonen. De Amazonen zouden afkomstig kunnen zijn van de Skythen. Dit is een groep van diverse culturen die 700-300 vChr. op de Eurazische steppen een nomadisch leven voerden. Ze hadden een Europees uiterlijk en Iraanse spraak. Ze zijn bekend als sterke rijdende boogschutters en ook vrouwen waren hieraan gelijkwaardig. Vele grafheuvels (koergans) zijn nog te vinden waarin de paarden werden meebegraven. Rond 1000 vChr. zouden ze overgegaan zijn op een nomadisch leven en ze waren tevens bekend om hun metaalbewerking. De grens van hun rijk lag in het westen links van de Zwarte zee en in het oosten het Altaï gebergte. Alexander de Grote kon niet tegen de Skythen op. Dus als berijdster van het paard (ze was één met het dier zie Pegasus) als Amazone kreeg ze later door de oorlog tegen de ruitervolken een negatief imago. In sommige mythen werd ze zelfs van het paard Pegasus gegooid door een andere god.

De hoofddoek vinden we terug in Europa als rouwdoek/ rouwsluier, als symbool van de dood, tevens van het winterseizoen (sneeuw of vermomming)/ of droogte
(ook graangodin Demeter droeg een rouwsluier). Zie de herfst van Het jaar rond.


--------------

Andromeda Grieks: (Ἀνδρομέδη, of Ἀνδρομέδα): Gamma Andromedae is een van de mooiste dubbelsterren.


Denderah: Godin Venus staat links van waterman als planeetgod afgebeeld

Grieks; godin en prinses Andromeda, dochter van Cassiope en Cepheus. Omdat haar moeder Cassiope opschepte dat ze knapper was dan de zeenimfen. De verontwaardigde zeegod Poseidon liet het land opverstromen, hij stuurde ook een zeemonster om Cepheus rijk te vernietigen bij Ethiopië. Daarom gingen ze Andromeda offeren en ketenden ze haar vast aan de rotsen van een klif. Van het zeemonster werd Andromeda later gered door de held Perseus. Hij versloeg het monster door gebruik te maken van Medusa's hoofd en zo het monster in steen veranderde. Daarna nam haar mee naar Griekenland (Tiryns) en ze kregen veel kinderen. (zie Cassiopeia). (een ster hiervan heet in het Arabisch; "woestijnlinx").

Grieks; Oppergodin Hera was erg jaloers dat haar man de oppergod Zeus zoveel andere vrouwen bezat dat zij hem vastketende met behulp van de andere goden. Zeus wist zich echter te bevrijden met behulp van allerlei veelarmige monsters. Hij hing haar daarna aan de hemel aan kettingen. En haar zonen werden gedwongen om hard te werken zoals het bouwen van de muren van de stad Troje met de grote steenblokken.

Grieks: Demeter of Persephone als oogstgodin als het paard of met een paard afgebeeld.

Grieks; de Amazones waren geduchte stam strijdsters te paard. Ze woonden achter de zwarte zee en zouden nakomelingen zijn van de oorlogsgod Ares en de waternimf Harmonia. Ze zouden hun ene borst verwijderen opdat ze makkelijker konden schieten met pijl en boog. de held Archilles doodde de koningin van de Amazones genaamd Penthesilea maar er werd ook verteld dat hij verliefd was op haar. Ook Heracles en Theseus vochten tegen de Amazone vrouwen. Heracles stal de magische riem van de Amazone koningin Hippolyta.

Arabisch; de hoofdster 'And' wordt ook Sirrah of Alpheratz ; 'vrouwenhoofd genoemd'. En staat erg dicht in het sterrenbeeld Pegasus. Op een kopie van Abd al-Rahman al-Sufi (903–986); Kitab Suwar al-kawakib al-thabita / Book of the Constellations of the Fixed Stars, van de 18de eeuw staat een liggende dromedaris met zadel vlak boven Cassiopeia als sterrenbeeld. Het is niet helemaal duidelijk of deze sterren overgaan in sterrenbeeld Andromeda.

Arabisch (المرأة المسلسلة)almar'a(t) almuslasala: vrouw geketend. Zie mslsala: serieel, silsila: serie (سلسلة عنق)silsilat eanq: ketting (serie+nek). Andere bijnaam: (الأَرْمَلَةُ)al'armala: de weduwe. Of (المرأة التي لم تر بعلاً)almar'at alty lm tar belaan, de vrouw die geen echtgenoot heeft gezien. Zie ook Perzisch/ Arabisch/ Sindhi: (اةالمُسَلسَله)atalmusalsalh: de serie/ ketting.

( of Perzisch (زن برزنجیر)zan barzanjir).

PEGASUS en VEULEN: Zuid-Oost Kazachstan. Het lichaam van Pegasus vormt het vruchtbaarste gebied met de heilige 7 rivieren en tevens typisch paardengebied (vooral van het oeroude Przewalski paard of de Tachy). De benen vormen de kopermijnen metaalmijnen. In de Bronstijd waren de eerste bewoners landbouwers maar dit gebied is al veel ouder ( Afanesovo cultuur 3500-2000vChr en Andronovo cultuur 2000-1500vChr). Later werd dit de plaats waar de paarden voor het eerst werden gedomesticeerd en waar de eerste stepperuiters zijn ontstaan; de proto-Scythen. De godin Andromeda zou ze dan logischerwijs berijden als een Amazone en hier komt ook de mythe van de amazones vandaan. In Kazachstan mogen vrouwen ook paardrijden en hebben veel vrijheden. Het staatswapen van Kazachstan en Mongolië vormen samen de twee gevleugelde paarden. Pegasus wordt daar Tulpar genoemd. Ook daar zijn prehistorische bewoning, observatoria en rotstekeningen en het is tevens een mijngebied. Opvallend is ook de oude godin van Mongolië die gezeten op haar ezel de mensen bezoekt tijdens het jaarfeest. De mensen leggen voor haar drie stukken ijs op het huis/ de tent want ze komt drie keer langs. De Kazachherders (adelaar jagers) die verwant zijn aan de Islamitische volken van Centraal Azië zijn nog in de West-Altai gebergte te vinden. Er is zelfs een berg op de rug van Pegasus "Altyn Emel" die "gouden zadel" wordt genoemd (ook in verband gebracht met de held Genghis Khan). In het zadel zijn erg veel en belangrijkste grafheuvels te vinden en ook steencirkels met graveringen (600vChr).

De meren die de buik van het Paard vormen zijn erg helend. Het meer Alakol is zelfs beter voor huidziekten dan de bekende Dode zee. Hierbij zijn ook hete bronnen. Het paardenland heeft veel medicinale kruiden en zelfs de paardenmelk zou heel erg gezond zijn. Later kwamen hier de eerste (strijd)wagens met paarden vandaan en de paarden voor deze wagens (Mongolische paard). Rond het gebied en zijn vele petroglieven van de (strijd)wagens te vinden. De wagenwiel heeft 6-spaken, later werden dit er meer vooral in China.

De Egyptenaren beeldden Pegasus af zonder hoofd (zie zodiak van Denderah). Dit komt omdat het hoofd verstopt zit in de bergen (het sloeg symbolisch ook op onthoofding). Het hoofd loopt door in China. Ten noorden van het Tarimbekken. De Taklamakan woestijn ligt vol met ruïnes en was vroeger veel vruchtbaarder met een groot meer. Vroeger leefde er een volk met Europees uiterlijk; de Tocharen/ Tocharoi. Er zijn mummies gevonden van 4000vChr. Rondom zijn er ook kopermijnen te vinden. Huidige hoofdstad is Urumqi (Dinghua). Op de neus van het hoofd ligt de stad Turpan.

Het hoofd van het Veulen wordt gevormd door de mijnen in de Gobi woestijn (vooral de oren). Deze ligt in het verlengde van het hoofd van Pegasus. Men is hier nog niet zo lang begonnen met mijnbouw. Hier is ook een vulkaan te vinden.

Pegasus ligt op zijn kop, maar Pegasus zou ook kunnen zijn gevallen zoals in de oude Griekse mythe en van oorsprong voor een paardenwagen (Plejaden en Voerman) hebben kunnen staan. Zijn rug zou dan kunnen liggen langs het "gele rug" gebied. In de prehistorische grotten zien we zowel een staand als liggend paard en opvallend zijn de 7 strepen of stippen die zich bij het paard bevinden. Zie ook Cassiopeia.

--------------------

Vliegend paard/ Pegasus (en zwaluw): het midden heeft een vierkante vorm van 4 heldere sterren wordt ook zo genoemd.

De zwaluw en het paard komt voor in de Slavische mythologie; vogel met vrouwenkop (Sirin/ Gamayun/ Alkonost; zie ook sterrenbeeld Plejaden) en in de oude Chinese mythologie van de Shang mensen waarbij de Qi geboren zouden zijn uit zwaluw eieren.

Egyptisch: Denderah: Paard waarvan het hoofd mist.

Grieks: Ptolemaeus noemde het eerste Hippos; "het paard", en het tweede; hippou protomê; "het voorste deel van het paard. Later Πήγασος: pegasos. Er zijn vele verschillende mythen over Pegasus.

Het gevleugelde paard. Pegasus werd geboren uit de nek van de Gorgon Medusa toen Perseus haar hoofd afhakte of uit de bloeddruppels die van het hoofd op aarde vielen (zie Perseus). Zijn vader was Poseidon, de god van de paarden. Pegasus werd getemd door de held Bellerophon. Toen hij samen de berg Olympus probeerde te beklimmen, stuurde Zeus een horzel die het paard stak en hij wierp Bellerophon af waarna hij stierf. Pegasus bereikte de top en werd de drager van de bliksemschichten van Zeus. Als dank zette Zeus hem aan de hemel. Pegasus vliegt over de wateren van de waterman. Pegasus zou zelfs een van de vier wilde, mensenetende merries zijn (een van de 4 sterren van het vierkant). Heracles moest een van deze stelen als opdracht.

Grieks: Godin van de aarde en graan Demeter had ook een paardenwagen met 2 paarden. Volgens een mythe zou ze zich in een merrie hebben veranderd. De god Poseidon zou zich in een hengst hebben veranderd. Hij achtervolgde haar en zij verstopte zich tussen de paarden van koning Onkios. Hij verkrachtte haar en zij veranderde in Demeter Erinys (de boze Demeter). Ze waste haar kwaadheid weg in de rivier de Ladon en werd Demeter Lousia; De gereinigde Demeter. Uit hun samenkomst kwam de dochter Despoina voort en een hengst genaamd Arion met zwarte manen en staart.

Bel staat tevens voor de Griekse mythe van Bellerophon en Pegasus. Hipponous/Hipponos en zijn broer Belloros/Bellerus jaagden op herten (beide namen verwijzen naar paarden). Hipponos had per ongeluk zijn broer doodgeschotenen met een pijl. Hij veranderde toen hij gevangen was zijn naam van Hipponous in Bellerophon ("Doder van Bellerus") en moest zich reinigen. Hij moest later vechten tegen het monster Chimaera/ Chimera. Chimera had 3 koppen: een soort leeuw met dodelijke blik, een geit op de rug en vuurspuwend met een staart van een slang of draak. Omdat het monster alleen uit de lucht was te doden moest hij de wilde Pegasus vangen en temmen. Pegasus zou met de muzen leven op de berg Helicon. Hij kon hem niet vinden maar in de tempel van Athene viel hij in slaap tegen een zuil. Athene sprak en zei ik geef je een geschenk. Later moet je ook Poseidon danken en een tempel voor hem oprichten, Poseidon de zeegod want hij is de vader van Pegasus (dus Pegasus staat ook in verband met de zee). (In een andere mythe zou hij koningin Stheneboea van zijn vliegend paard hebben gegooid toen hij in de lucht was). Pegasus zou te vinden zijn bij de Pairenen bronnen. Toen Bellerophon wakker werd vond hij een gouden magisch halster en bit. De magische bronnen waren de tranen van Pairene, dochter van riviergod Asopos, nadat godin Artemis haar zoon had gedood. Daar neemt hij Pegasus mee en probeert het monster te beschieten met pijlen maar dit werkt niet en ze ketsen af. Ook Pegasus is niet sterk genoeg. Athene zei dat hij om het onsterfelijke dier te verslaan, een stuk lood op een speer/ lans moest bevestigen als spits. Hierop steekt hij de lans in de muil van Chimera. Door het vuurspuwen smolt het lood en
vanbinnen verbrandde het monster. Hierop werd Bellerophon een held. Sommigen beweren dat hij de zoon van Poseidon zelf was en dus een halfgod. Hierna stuurt Jobates hem in de
strijd tegen de Amazonen. Dit zouden nakomlingen zijn van de krijgsgod Ares en nimf Harmonie. Ze zouden hun eigen zonen doden of verblinden of als lamme bedienden gebruiken (Idee
van de Grieken die niet geloofden dat vrouwen mochten vechten). Men beweerde dat ze zelfs hun rechterborst verwijderden om beter te kunnen schieten. Hij won van de Amazonen en zou uiteindelijk zijn naam zuiveren dat hij niet de koningin Steluboia had verkracht. Later wordt ze gestraft als ze probeert te vluchten. Pegasus bood aan om haar weg te brengen maar boven de zee gekomen boog hij zijn rug zodat ze in zee viel.

Sommigen beweren dat Bellerophon de broer is van Pegasus. Bellerophon zou later hoogmoedig worden en zei dat hij alles alleen had gedaan zonder hulp van de goden. Ook wou hij zelf als god gaan wonen op de heilige berg Olympus. Zeus stuurt een rem af op Pegasus. Hierop wordt
Bellerophon afgeworpen en stort neer in een doornenstruik die hem de ogen uitsteekt (was hij de doorn in het oog van de goden?). Ze dachten dat hij dood was maar hij is blind en hinkt voor de rest van zijn leven.

Perseus die later Andromeda bevrijdde had daarvoor het paard Pegasus gevonden en gebruikte het als rijdier.

Keltisch: De paardengodin Epona rijdt op haar paard met daarnaast een veulen. Epona is ook de godin die vruchten draagt van de oogst. In de mythe van Pwyll is er een verband met Epona en Rhiannon die ook gezeten is te paard. De Romeinen vonden Epona zo geweldig dat ze een favoriete afbeelding vormde op legeruitrusting: Gezeten op een rennend paard met een wapperende cape. Ze had ook haar eigen Romeins feest in Rome op 18 december.

Een andere Keltische godin is Niamh met het gouden haar. Ze is de dochter van de grote zeegod Mannannan Mac Lir uit het land van voorspoed of het heilige eiland (zie ook het eiland van Man bij Ierland of het onbekende eiland aan de westkust van Ierland, Zie Plejadeneiland en Kelpie: waterpaard bij Zomerdriehoek) en heeft een magische paard met zilveren hoeven en gouden manen. Hiermee kan ze grote afstanden afleggen en van de ene wereld naar de andere wereld reizen. Ze trouwde met de dichter Oisin die haar paard leende en ze kregen samen een dochter Ban ("de bloemenvrouw"). Men zegt dat gouden haar door een zwaluw wordt gebracht (mythe Iseult).

Romeinen: Het paard van hun wereldheerser Alexander de Grote zou ook afstammen van de merries. Een koning (die zich zag als halfgod) moest nou eenmaal een waardig strijdros hebben.

Arabisch; Peg Markab; 'paardenbespanning'. De zuidwestelijke ster Alfa Pegasi heet Markab "het zadel". In de tiende eeuw werd de vierhoek ook vergeleken met een put of emmer.

De 4 voornaamste sterren van de vierhoek van Pegasus dragen nog altijd Arabische namen. (Alpha, rechtsboven)Pegasi: Markab, (Betha, linksboven):Scheat, (rechtsonder)Algenib. En de ster van ook Andromedae (linksonder): Alpherat.

China: "De stal des hemels". Sommigen beweren dat de sterren in de lente van de meridiaan kwamen wanneer de stallen werden schoongemaakt en ingesmeerd met het bloed van een geofferd paard. Bij de Indiërs heet het paardenoffer medha. Andro-meda, zou volgens sommigen dan staan vooor een offer van een man.

Noord Amerikaanse/ Canadese indianen: Cassiopeia vormt het gewei van de eland dat gevormd wordt door Pegasus.

Veulen/ Paardje/ Kleine Paard: Equuleus: Klein sterrenbeeld ten westen van Pegasus.

Dit is het tweelingpaard van Pegasus. Meestal alleen een paardenkop. Het komt voor sinds de catalogus van Hipparchus.  

Denderah: niet aanwezig

Grieks: Dit kleine paardje was door de goddelijke boodschapper Hermes aan Castor gegeven. Het is het veulen Celaris, broer van het gevleugelde paard Pegasus

Middeleeuwen: zie de mythe van het Ros Beiaard. En de vele paardheiligen van de winter.

Arabisch: paard

(Een opvallend iets is dat rond 6 februari uit het sterrenbeeld veulen, naast Pegasus wat meteoren vallen. Maar dit sterrenbeeld is momenteel moeilijk te zien aan de hemel in februari).