Boogschutter

En MelkwegBOOGSCHUTTER:

Marokko, Vroeger waarschijnlijk alleen een pijl en boog die het Atlasgebergte (prehistorische bewoning) volgde door de straat van Gibraltar en via de kust van Zuidwest Spanje weer naar de Oceaan. Later is hij veranderd in een boogschutter te paard. De straat van Gibraltar loopt ook tussen de zuilen van Hercules door. Dit zijn de rotsen/ bergen aan beide zijden van het water zoals de rots van Gibraltar aan de Spaanse kust en Jebel Musa of Monte Hacho op de kust van Marokko. In Spanje in Cádiz is ook een heiligdom van Hercules te vinden.

Casablanca. De Tamar steengroeve al sinds 1,2-1 miljoen jaar geleden continu bewoond. Homo Rhodiensis 600.000 jr oud.

Homo Sapiens of Homo 1: Gevonden in een grot (mijn) in Jebel Irhoud ten westen van Marrakech. 280.000-350.000 jaar oud. Opvallend is dat ze dezelfde steenbewerkingstechniek hadden als de neanderthaler in Europa. Wellicht al culturele uitwisseling. (bron: Nature/ Volkskrant 8 juni 2017). Men jaagde hier vooral op gazellen. De vuurstenen haalde men 30 km ten zuiden van de grot.

Rond 200.000  jaar geleden diverse bewoning in noord Afrika.  Aterian cultuur nieuwe datering: 130.000 jr oud. Ook de plaats Rabat kent oude bewoning.

Aan de kust van Noord Afrika en in de bergen van Marokko ontstond de Ibero-Mauretanische cultuur van 18.000-8000 vChr.  waar ook de schorpioen toe behoort. Hierna ontstond de Capsien cultuur. Het Boogschutter gebied werd door de Romeinen aangeduid als: Mauretania Tingitana rond 200 vChr.

Wellicht was de boog in prehistorische tijd een kop van een hert-achtige. De vogel-trekroute en Melkweg gaat door dit sterrenbeeld zoals de ooievaars en meeste vogels deze route nemen.

De oude veelgebruikte pijl en boog komt hier vandaan (rond 12.000 vChr.) Ook de ruiter kan slaan op de Berbers (Imiazen) die nog steeds beroemd staan om hun paardrijkunst en lange gewaden (te paard sinds 1200 vChr).

De Phoeniciërs zouden rond 1200 vChr. voor de purperslakken en handel naar noord Afrika zijn gegaan, zie Carthago.

Zie de berg Jbel Ayachi in het Atlasgebergte. Hier vliegt de baardgier. Bron van de Muluya/Moulouya rivier.

Zijn cape kan nog doorlopen tot de Canarische eilanden. Op de Canarische eilanden zijn de Phoeniciërs al geweest en deze bevatten als vulkanische eilanden ook belangrijke stoffen. De Romeinen en Alchemisten haalden hier het rode hars van de drakenbloedbomen want dit was helend en de doden werden hiermee gebalsemd, tevens was het een kleurpigment. De Egyptenaren, Grieken en Romeinen gingen voor het drakenbloed al naar het afgelegen eiland Socotra bij de hoorn van Afrika naast wierook en medicinale Aloë extracten. Hiernaast kweekte men op de Canarische eilanden al schildluizen op cactussen voor de rode pigment, de Spanjaarden namen dit over. Op het eiland El Hierro zijn ook al oude prehistorische inscripties gevonden van 35.300 vChr. Ook zijn er oude stenen constructies gevonden uit de prehistorie op de Canarische eilanden. Er staat ook een stierenbeeld (zie Spanje); de Toro de la Oliva. Het worden ook hondeneilanden genoemd, wellicht naar de Zeehonden. Zie de nul Meridiaan van vroeger.

Later ging men de krokus plant winnen in het Atlasgebergte voor het saffraan. Zowel gebruikt als kruid als verfstof; saffraangeel.

Als we de boog volgen langs de kust van Spanje in de Atlantische Oceaan komen we nog wat verhoogde banken tegen die in de ijstijd wellicht ook boven water lagen.

Steen: goudgeel is de steen citrien/ sitrine (vernoemd naar de gele citroen en verwant aan de Safir van Sapphire, van fire "vuur" zie saffraangeel). Zeldzaam en te vinden o.a. in Marokko. Een grote mijn ligt bij Bou Azzer.
Een goedkope en eenvoudige manier om stenen te laten verkleuren als citrien is door Amethist te verwarmen (zie mindat.org).
Gele ijzer-oxiden is "limonite" dit kan ook in kwarts voorkomen en lijken op citrien. Zie ook rookkwarts (smokey citrine) ook Morion genoemd.

--------------

November; Boogschutter (vuur) Sagittarius (±22 november tot ± 21 december). Staat precies in het midden van de Melkweg; een groot stelsel van sterren, stof en gas in de vorm van balkspiralen. Hier zijn ook veel sterhopen te zien die zichtbaar zijn met het blote oog. Zie ook het sterrenbeeld Altaar. De pijl van de boogschutter is gericht op het naastgelegen sterrenbeeld schorpioen (Scorpius).

Prehistorie: De Wachters: Mammoet tanden of Walvisribben als poort/deur-opening. Het uiterste westen (waar de zon onderging) werd gezien als de andere wereld (evenals het oosten).

Op een altaar (sterrenbeeld altaar) werd riet en schors verbrand als offer aan de goden en de rook hiervan werd de Melkweg (deze rook ging langs de boogschutter, op het noordelijk halfrond is de Melkweg onder het altaar niet te zien).

Het onderste deel is vanuit West-Europa echter niet te zien. Vanwege de vorm van de sterren wordt het sterrenbeeld ook wel "theepot" genoemd. In Nederland is een klein gedeelte van de Zuidelijke kroon aan de zuidelijke horizon zichtbaar maar in Italië ziet men de Zuidelijke kroon wel.

Vaak als 2 poortwachters dus Boogschutter en sterrenbeeld Schorpioen

Arabisch: De groep gevormd door de sterren: γ gamma, δ delta, ε epsilon en η èta van Boogschutter vormen een struisvogel, die naar de drenkplaats gaat. De Melkweg stelt dan de rivier voor. De groep; σ sigma, φ phi, tau, en ς sigma/6(stigma?), stelt de struisvogel voor die van de drenkplaats terugkeert. In een volledig landschap getekend, met het zand waarin de struisvogel zijn eieren legt.

Volgens sommigen schijnt het sterrenbeeld van Boogschutter het eerst getekend te zijn door Cleostratus van Tenedos, in de zesde eeuw voor Christus, gelijk met Ram.

Egyptisch: half man half paard (Centaur) met boog. Achter op zijn hoofd zit soms een leeuwenkop of hij heeft een dubbel hoofd zoals de Romeinse god Janus. Zijn paardenlichaam heeft vleugels en de staart is een soort schorpioenstaart. Onder de voorste paardenbenen staat soms een hoorn (stierenhoorns?).

Denderah kalender: Half mens-half paard met boog (vrouwelijk?). Het paard is gevleugeld.

Grieks: Zie het 10de, 11de en vooral het 12de werk van Heracles. De westelijke tuin en het eiland van de Esperiden (bekend als Hesperiden). Met de magische appels.
Zie de citrien steen en Marokko (Boogschutter). We kennen de uitdrukking: "appels/knollen voor citroenen verkopen". Grieks: Oplichten: anávei/ Wijsmaken: anóitos. Want citrusvruchten zijn: ook: esperidoeidí!

Grieks; de Centaur god Chiron was half man half paard; god van de genezing, muziek, boogschieten en kunst. Hij was zoon van Cronus/ Titaan Kronos (die zich in een hengst had veranderd) en de Oceanide Philyra. Zeus veranderde Philrya in een Linde omdat zij was vreemdgegaan. Chiron werd een wijze en geleerde man. Vele Griekse godenhelden werden op de berg Pelion door hem onderwezen zoals Actaeon, Asclepius, Achilles, Jason en Hercules (zie voor de heilige berg en kennis, de Plejaden). Chiron zou de hemelglobe hebben uitgevonden volgens de oude Griekse astronomen. De Astronoom Eudoxus heeft al de Zuiderkroon afgebeeld op een van de voorpoten van sterrenbeeld Boogschutter.

De boogschutter werd ook wel Crotus genoemd, zoon van Pan (geit god en sterrenbeeld Steenbok) en nimf Eupheme ( voedster van de 9 muzen) die uitvinder was van het boogschieten. De negen muzen (dochters van Zeus en Mnemosyne) vroegen aan Zeus of hij Crotus als sterrenbeeld aan de hemel wou plaatsen want hij was met hen opgegroeid.

Grieks: Melkweg: Zeus liet een altaar maken door de Cyclopen (helpers van de smid Hephaistos) en daarop legde men een brandoffer. Zeus en zijn broers en zussen verstopten zich in de rook ( de Melkweg) en vielen daarna de oudere goden, de Titanen aan en wonnen zo de strijd en herstelden de orde. Een andere mythe: Uit de borst van de godin Hera van de onderwereld stroomt de Melkweg. Zeus legde de held Heracles/ Herakles als baby bij de godin Hera wanneer ze sliep zodat hij heel sterk zou worden. Toen Hera wakker werd duwde ze hem weg en zo ging de Melkweg stromen (Galaxias).

Griekse mythe: Chronus (zoon van hemelgod Uranus) is getrouwd met Rhea. Zijn moeder Gaia (godin van de aarde) voorspelt dat een kind hem van de troon zal stoten. Dus slokt hij al zijn kinderen op. Rhea vlucht als ze zwanger is naar het eiland Kreta. Hier bevalt ze op de heilige berg Ida van de grote god Zeus. Gaia en de nimfen voeden hem op. Rhea geeft Chronus een als baby in doeken gewikkelde steen die hij in een keer opslokt. De wieg van Zeus ligt in een grot in de berg Ida. Het werd beschermt door de Koreten (een soort demonen). Zij maakten zoveel lawaai door wild met hun speren op hun schilden te slaan terwijl ze dansten opdat Chronus het huilende kind niet kon horen. Ondertussen groeit Zeus op met ambrosia en nectar. Met speciaal voor hem gemaakte honing en met de melk van de geit van nimf Amalthea. Hiervoor zet Zeus als dank aan de nimf haar in de hemel als sterrenbeeld Steenbok. Hij geeft de andere nimfen de hoorn des overvloeds die nooit leegraakt met eten en drinken (zie sterrenbeeld Waterman). Zeus wil als hij groot is zijn broers en zusters bevrijden uit de buik van zijn vader. Dit doet hij met de godin Metis. Zij adviseert hem een braakmiddel op te halen bij Gaia. Na het bevrijden van de broers en zusters begint de grote oorlog tussen de Titanen (reuzen) en Europeanen (goden van de berg Olympus). Zeus bevrijd de cyclopen uit de hel. Met hulp van Gaia smeden zij een bliksemwapen (zie de berg Etna). Na vele jaren begint de tweede oorlog van de giganten tegen Zeus. Dit maal door Gaia zelf veroorzaakt. Zeus vind een speciaal kruid tegen de giganten (sterrenbeeld Centaurus?), maar Gaia voorkomt de werking hiervan. Alleen een sterfelijke zou kunnen helpen tijdens deze oorlog. Dus verwekt Zeus bij Alkmene de heldenzoon Heracles. Samen met Zeus kan Heracles met zijn pijl en boog de giganten doden (sterrenbeeld Boogschutter?).  Zeus plaatst de steen die Chronos had opgeslokt (De Omphalos) in het heiligdom van Delphi als navel van de wereld en centrum van het universum (zie Plejaden). Gaia verwekt bij Tartarus het monster Typhon. Het bestaat uit diverse dieren en heeft een lichaam van een slang. De goden van de Olympus vluchten naar Egypte waar ze zich in dieren veranderen (Dit kunnen we zien als een vermenging van de Griekse met de Egyptische goden). Zeus gooit uiteindelijk de vulkaanberg Etna op Typhon en het monster is gevangen (zit vast als Sterrenbeeld Hydra, de waterslang, met als kop het eiland Kreta). Chronos werd weergegeven als oude man met lange grijze baard. Hij draagt in de kunst de zandloper en zeis en soms vleugels. Dus als god van de dood. De Grieken vergeleken hem dan ook met de gelijknamige landbouwgod Kronos met zijn zeis. Het Griekse woord voor "tijd" is Chronos. In Nederland voorgesteld als "Vadertje tijd". Deze ging samen met "moeder natuur" rond als echtpaar. Ook het Nederlandse woord "kroniek" en "chronisch" zou hiervan zijn afgeleid.

Sami: zie sterrenbeeld Kleine Beer en de Noordpoolster.

Romeins: De god Centaurus. Hij moest voor eeuwig lijden en offerde zichzelf op (net als Jezus?). Sommigen beweerden dan hij aan de hemel is gezet om de Argonauten te vergezellen op hun reizen.

In Azië kent het sterrenbeeld alleen de pijl en boog.

In Scandinavië wordt de Melkweg ook de "winterstraat" genoemd, hij kondigt de komst van de winter aan.

Chinees: Aap of Boogschutter. Op de Dunhuang sterrenkaart opent de boogschutter de kaarten en is als enigste volledig weergegeven: Wellicht de Taoïstische godheid van bliksem.

Hindoe: Het teken boogschutter valt gelijk aan Dhanus (boog). De boog (Khotandam) van oorlogsgod Rama. Rama is een incarnatie van Vishnu.

Sri Lanka: Dhanu

(de Hindoe rat of muis staat in verband met de olifantgod Ganesha, In India heeft men ook een tempel van ratten omdat men gelooft dat ratten de zielen zijn van gestorven familieleden).

Vietnamees: een kat

Een mythe uit Columbia vertelt over een boogshutter die het hoofd van een geschoten hert (die veranderd is in een mens) gebruikt. Dit hoofd helpt hem bij het jagen zodat hij 2 extra ogen
van achter bezit. Het hoofd vocht tegen de slang en werd gebeten. Later begroef hij het hoofd onder een palm. Een magische steen of oog zou het kwaad afweren en diende als
gelukssteen voor de jager met 1 oog.

De Melkweg:

Zie ook het sterrenbeeld Cassiopeia. De Melkweg splitst zich op bij Zwaan en komt weer samen bij het Altaar.

Amerika: Inca's: zagen in de Melkweg een rivier die naar de andere wereld leidde. Hierheen ging je als je dood was maar ook tijdens je dromen. Maya's: Noemden de Melkweg de Wereldboom dat een pad voorstelde dat via de onderwereld naar de hemel liep. De onderwereld was het deel dat onder de horizon lag (onder het sterrenbeeld Altaar).

In de Baltische staten werd de Melkweg gezien als een trekroute van de vogels. Via de Melkweg vliegen de vogels naar het warme zuiden.

In India ziet men in de Melkweg de Ganges rivier hier zijn ook mythen aan verbonden (zie De sterren op aarde).

Er zijn ook volkeren die in de donkere delen tussen de nevels van de Melkweg figuren waarnemen: Zoals de Quechua-indianen en de Australische Aboriginals. Men vermoed dat ook de Inca's hier belangstelling voor hadden. De figuren in de Melkweg draaien dan langs de ecliptica mee. Men denkt dat een betreffend dier die aan de hemel staat betrekking heeft op een bepaalde periode op aarde waarin het actief is. Zie ook de Nasca lijnen (subpagina onder hoofdstuk Amerika).