Cassiopeia, Cepheus

"
CASSIOPEIA: Oost Kazakhstan, de heilige dubbele berg Belukha in het Altaï gebergte en eventueel nog met Toeva er aan vast. Byelukha betekent ; "navel van de aarde" (en dit geeft ook weer hoe belangrijk deze plek is voor de mensen die hier wonen). Uit haar borsten stroomt de Melkweg, dus dit is het begin van de Melkwegrivier. In het echt wordt de rivier die uit de berg stroomt ook precies zo genoemd; Byelovodye. De Melkweg stelt tevens de vogel migratieroute voor van de vogels uit Siberië. Men zag hier vroeger de rivier van de onderwereld in. Onder aan de berg liggen de meest heilige en genezende 9 bronnen (Rachmanov bronnen). Natuurlijk ligt dit gebied weer vol met edel- metaalmijnen, koper en edelstenen, bronnen.

Woongebied van de Denisovamens. Zie geschiedenis.

In de bronstijd ging men hier al metalen delven. Aan de vondsten van dieren hier 30.000 jaar geleden is te zien dat het al een rijk gebied was. Haar arm ligt in West Mongolië want in dit gebied zijn de meeste rotsgravures, rotschilderingen van mythische wezens en dieren te vinden van rond 4000vChr. Zelfs in 600 tot 700 nChr hadden de mensen nog de behoefte om grote stenen beelden van mensfiguren op te richten. Al zijn deze latere stenen figuren in de vorm van mannen met snorren die gekoppeld zijn aan de ruitervolken. Cassiopeia ligt gestrekt, opvallend is dat deze Venusfiguur met gestrekte benen al in prehistorische grotten te vinden is. Later is zij op een cirkelvorm afgebeeld (sterrenglobe). Daarna is zij gezeten op een troon, een bekende weergave van de belangrijke godin. En daarom ligt ze dus op haar kop net als haar bijbehorend sterrenbeeld. Bovendien staat zij op haar kop omdat de rivieren naar het noorden stromen naar de zee.

Het ligt bij de poort naar het oosten waar de Noordelijke zijderoute langsloopt. Vroeger moest men zich verdedigen tegen de nomaden die vanuit het oosten hier binnendrongen (zoals de Zhungan Hordes). Altaï betekent in het Mongolisch; "gouden berg" en vormt de grens tussen het Europese en Mongolide volk. Het gebied van Cassiopeia ten oosten van het Baikalmeer werd vroeger bewoond door de Ust Orda Buryats Nomaden. De andere groep woonde in het gebied van Cepheus. Ten noorden van de berg Belukha vierden ze hun jaarlijkse feesten en daar zijn ook vele stenen beelden te vinden (kameniy babi). Veel van deze stenen hebben de vorm van mannen met snorren die een beker vasthouden dat symbolisch de ziel van de dode zou bevatten. Tijdens de voorlaatste ijstijd lag Cassiopeia's lichaam gedeeltelijk onder het ijs; haar bovenkant.

De Boeddhistische Monniken noemen het gebergte rond de Byelovodye "Shambala" en ze koppelden hun heilige berg Mount Everest aan de berg van Cassiopeia omdat deze op dezelfde lengtegraad ligt en voor hun praktischer dichterbij ligt.

Cassiopeia en Cepheus vormen het godenpaar. In de periode van de zodiak E stonden ze voor de dualiteit of het godenpaar dat naar de onderwereld ging. Het feest na de oogsttijd van het graan. Waarbij het graan werd voorgesteld als de gouden haren (staart) van de godin van Maagd en Cassiopeia die werden afgesneden (zie het sterrenbeeld: het haar van Berenice).

In de grot van Chauvet zien we een paard met daarachter 2 mammoeten, dit zouden heel goed Cassiopeia en Cepheus kunnen voorstellen. Hier kwamen zeer veel mammoeten voor. Uit DNA onderzoek is gebleken dat rond 12.000 vChr uit het Altaï gebied mensen zijn vertrokken naar Amerika en zij vormden de voorouders van de Indianen.

Zuid Amerika: De Orinoco rivier is de "witte rivier" zie 7a als tegenhanger van de zwarte (Yana). Gescheiden door de hoogste bergpiek van Brazilië: "piek van mist" (als W). Vergelijkbaar met de Ob rivier in Rusland als tegenhanger van de Yenisei rivier/ Yana rivier. (Yin en Yang). Voor de W zie Cassiopeia: De borsten van de godin/ koningin.

Zie ook de witte/zwarte Irtysh rivier in Kazachstan.

Zie het sterrenbeeld Vissen er onder als Yin en Yang.


----------------

Cassiopeia en Cepheus: Het sterrenbeeld is het hele jaar door te zien aan de noordelijke sterrenhemel.

Cassiopeia Zit op haar troon. Ze heeft de bekende W-vorm (of M-vorm). deze w- of m-vorm stellen ook wel de borsten voor (zie Melkweg). In deze W zien sommige volkeren waarschijnlijk ook de 3 ploegvoren. Ze kamt haar haren en kijkt in haar spiegel. Als straf voor haar ijdelheid werd ze aan haar troon geketend en moest ze de helft van de dag op haar kop hangen.

De Siberische Tsjoektsjen zagen in de sterren van Cassiopeia een rendiergespan met 5 koppen van mannelijke rendieren. Het gebied van noordwest Mongolië is typisch rendiergebied. Hier komen de eerste temmers van rendieren vandaan en we vinden hier veel menhirs versierd met herten (van minstens 1000 vChr).

De Inuït geloofden dat als er weinig jachtwild was, de godin van de zee (Sedna), de dieren vasthield in haar haren. De Sjamaan moest dan naar de onderwereld reizen (voorbij de hond-wachter) om haar haren te kammen zodat ze de dieren weer vrij kon laten opdat ze gevangen konden worden door de mensen.

Grieken: Koningin en koning van de stad Joppa in Filistia (Palestina). Ze hadden 22 kinderen onder wie hun dochters Aeropa en Andromeda. Cassiopeia schepte op dat zijzelf of hun dochter Andromeda mooier was dan de dochters/ zeemeerminnen (Nereïden) van Nereus (de Oude Man van de Zee). De god van de zee (Poseidon) was woedend en stuurde vloedgolven en een zeemonster (walvis Cetus) om de kustgebieden van Flilistia te verwoesten. Koning Cepheus ging naar het orakel van Ammon om te vragen wat ze moesten doen. Als ze hun dochter (de maagd) zouden offeren aan het monster zou er geen vloed komen. Dus bonden ze haar vast aan de rotsen. Perseus vloog voorbij op het vliegende paard Pegasus. Maar ze werd gered door Perseus die hulp kreeg van Medusa (en er kwam dus wel vloed/ overstroming?).

In het Arabisch is de hoofster Schedir en betekent 'borst'. Op een kopie van Abd al-Rahman al-Sufi (903–986); Kitab Suwar al-kawakib al-thabita / Book of the Constellations of the Fixed Stars, van de 18de eeuw staat een liggende dromedaris met zadel vlak boven Cassiopeia als sterrenbeeld. Het is niet helemaal duidelijk of deze sterren overgaan in sterrenbeeld Andromeda.

Sámi/ Samen: Cassiopeia is het gewei van de eland, de hele eland wordt gevormd door Auriga, Perseus en Cassiopeia

Noord Amerikaanse/ Canadese indianen: Cassiopeia vormt het gewei van de eland dat gevormd wordt door Pegasus.

Bij de Grieken vertelde men het volgende: De oppergod Zeus legde stiekem zijn zoon aan de borst van de grote godin Hera. Ze rukte hem los en de melk zweefde rond en werd de kosmos (Cyclos Galaxias). De borsten vinden we terug in het sterrenbeeld van Cassiopeia.

Een andere Griekse mythe gaat over de god Hephaistos (god van het vuur, smeedkunst en pottenbakkers). Hij had een slecht been en liep mank. Hera schaamde zich voor het uiterlijk van haar zoon en besloot hem van de hemelberg, de Olympus naar beneden te gooien. Hij kwam in de oceaan terecht en werd opgevoed in een grot bij de zee door zeegodinnen. Hij nam wraak door zijn moeder een mooie gouden troon te schenken. Toen ze erop plaatsnam zat ze plotseling vastgeketend met magische kettingen. Alleen Hephaistos kon haar bevrijden maar daarvoor moest hij wel terug op de Olympus komen. Ondanks zijn lelijkheid huwde hij met de knappe Aphrodite. Het gooien van het been door de Godin komt terug in het sterrenbeeld van de Grote beer in de Mesopotamische mythe van Gilgamesj en de Egyptische. Later in andere mythen zou Zeus hem hebben gegooid en niet Hera. Zie voor Hepaistos, sterrenbeeld Beker.

In de W/ M kunnen we ook het 3 keer geploegde land zien (3 ploegvoren). Want de Grieken ploegden hun land 3 keer. De god Triptolemus als opvolger van graan en aardegodin Demeter werd "drie geploegde genoemd". Een andere nieuwkomer was het kind Plutus (Ploutos: rijkdom) die afgebeeld werd met de hoorn van overvloed (oogstproducten, zie Waterman). Hij zou zijn verwekt door Iason die met aarde en graangodin Demeter samen lag in een drie keer geploegd veld. Diverse Griekse godinnen staan afgebeeld met het "heilige kind" op de arm. Hij zou verbonden zijn met de god van de onderwereld Pluto die ook voor welvaart en rijkdom stond.

De Romeinen stelden Hephaistos gelijk aan de god Vulcanus (Mulciber).


CEPHEUS:  Rechtsboven Cassiopeia, zit eigenlijk aan Cassiopeia vast. Zuid Siberië ten westen van het Bajkal meer en ten zuidwesten van het Bajkalmeer in Mongolië. Met name Chakassië, Oblast Irkoetsk en zuid Kraj Krasnojarsk: Hier zijn de rijkste metaalmijnen van heel Rusland te vinden. Koper, nikkel, kobalt en goud. Dit is tevens vulkanengebied. In Kazanovka en Safronov vinden we megalieten met petroglieven. Deze omgeving is al sinds de Paleolitische tijd bewoond (sinds 25.000 vChr). Hij hangt op zijn kop en zijn gezicht en muts hangen in de Melkweg. De Melkweg gaat denkbeeldig verder. Onder zijn arm loopt de grens van de Steppenvolken en hierop is de eerste Chinese muur gebouwd. Het gebied van Cepheus ten westen en zuiden van het Baikalmeer (Noord Mongolë) werd vroeger bewoond door de Buryats Nomaden. De Buryats zijn van Mongolische afkomst en werden later ook gedeeltelijk bekeerd tot het Boeddhisme. Ze waren herders maar visten ook en jaagden op zeehonden in het Baikal meer. Later gingen ze over tot bonthandel en tegenwoordig hebben ze hun eigen republiek met hoofdstad Ulan Ude.

Opvallend is te zien dat de grens van de oudste muur met China precies langs dit gebied lag. Deze muur liep naar de heilige berg Burkhan Khaldun (ook genoemd door Genghis Khan omdat hij zich daar zou laten begraven), wellicht gelegen onder Ulaanbaatar waar ook rotsgraveringen te vinden zijn of in het gebied van de verboden heilige bergen Ikh Khorig (bij Ulaanbaatar). Hier vindt men graven uit 3000 vChr en een 13e eeuwse mongoolse tempel. Later is deze muur steeds verder opgeschoven richting China doordat de steppenvolken sterker werden.

In het Altai Tavan Bogd Nationaal Park bij de Russische grens zag het Tuvaa volk hun heilige berg Shiweet Khairhan. Bij het ontstaan van de wereld woonden de eerste mensen op deze berg. Hier vinden we ook petroglieven van jagers die op herten schieten met pijl en boog, paarden, sneeuwluipaarden en zelfs uitgestorven nijlpaarden uit de prehistorie. Ook vinden we de steenhopen; Ovoo's op de bergtoppen waar men offers kan brengen aan de gestorvenen.

---------------

Cepheus Lijkt op een man met een kroon of een huisje met puntdak. Deze staat ook op zijn kop. Het ligt dicht bij de noordpool en is het hele jaar te zien aan het noordelijk halfrond. Het bevat een aantal sterren die om de zoveel tijd van helderheid veranderen.

De Bedoeïenen gaven dit sterrenbeeld ook weer als: een herder met zijn schapen en hond.

China: Een strijdwagen met wagenmenner