Centaurus, Wolf, Zuiderkroon
CENTAURUS:

Tunesië en Libië (gebied van de Lybiërs) waarbij de wolf in Algerije ligt. De noordkust van Afrika werd al vroeg bewoond. Rond 200.000  jaar geleden diverse bewoning in noord Afrika. Aan de kust van Noord Afrika en in de bergen van Marokko ontstond de Ibero-Mauretanische cultuur van 18.000-8000 vChr. De wolf wordt gevormd door het voormalige Capsien cultuur gebied (rond 8000 vChr.). Libië exporteerde het vermoedelijk uitgestorven geneeskrachtige kruid Silphium of "Duivelsdrek" (waarschijnlijk Ltijn: Ferula Asafoetida nog te vinden in Iran). Zie ook de plant Artemisia. Tussen de benen ligt het sterrenbeeld Zuiderkruis (Centaurus en Zuiderkruis liggen onder Maagd). In het zuiden vinden we de Garamanten (zie Zuiderkruis). Zij introduceerden het paard in het westen van Noord Afrika rond 1200 vChr. Dit zien we ook terug op de rotskunst. De vorm van de Centaurus zoals wij die kennen in Europa wordt niet door mijnen maar vooral bepaald door handelsroutes. Daarom zal het rond 1200 vChr zijn ontstaan toen men met paardenwagens de woestijn door reed via het Hoggar/ Ahaggar gebergte naar Gao om handel te drijven met west Afrika. De paardenwagens staan van deze periode afgebeeld op de rotskunst langs de handelsweg naar Gao.

De naam Centaur komt van Centron: "geit". Tegenwoordig noemt men ze in Griekenland Callicantzari.

In de Prehistorie komt de Centaurus voor als half mens-stier of half mens-geitenbok. Deze zijn mannelijk en al afgebeeld rond 5000 vChr. Dit zijn de wilde gehoornde mannen van de bossen en landerijen. Deze vruchtbaarheids demonen zouden als taak hebben de Maagd in het lente te helpen verschijnen. Op Griekse vazen houden ze takken in de handen of staan naast de levensboom of centrale pilaar (Plejaden). Zoals de Satyrs de godin Semele/ Gaia in haar jonge vorm als Kore helpen verschijnen. Tevens zien we ze in de wintertijd rondgaan in de dorpen als symbool van de rondwarende geesten/ demonen. Dit zien we terug in de Griekse feesten als; Anthesteria, Lenaia en Dionysia.

Ze zijn bekend als de Satyrs, Sileni, Kouroi/ Kouretes (jonge huwbare mannen) en de jonge Dionysos. Verder kennen we de god Pan, Faunus. En de nimf Syrinx

(Romeins/Latijns: Silvanus)

Het paard gaat terug op het Berberpaard /Algerijnse paard: Equus Caballus algericus. Deze komt al voor op prehistorische rotstekeningen. En is beroemd als krijgspaard. (Berber: Ayis Amaziɣ, ⴰⵢⵢⵙ ⴰⵎⴰⵣⵉⴳ; Arabisch: حصان بربري‎) Men kan zijn vaardigheid nog steeds bewonderen tijdens het ruiterfeest/ demonstratie van de moderne (الفانتازيا‎)Fantasia. Grieks (φαντασία) phantasíā : fantasie, (Latijn betekenis: entertainment) Zie ook fantastisch. Gehouden in heel Noord Afrika. Oorspronkelijk (in tifinagh: ⵜⴰⴼⵔⴰⵡⵜ): tafrawt: "paardenrace". In Amazigh (تغزوت)taghazawt: jij viel binnen. (تغزو)taghzu: binnenvallen. Wat ook staat voor de ruimte of arena. Marokkaans (المحرك): motor en (محر)mohar: rit.

Ook Arabisch als (الخيالة)alkhayala: cavalerie. (الباردية)albardia: Berbers. (الباردية)albardiatu: koud, koel. (لعب الخيل): Paard spel. Het was gebaseerd op de techniek van aanval en vlucht (الكر الفر)alkar alfar: raak rennen (Engels: hit and run). Ofwel de snelle aanval en de plotselinge terugtocht of ( الهجمات والمرتدات والانسحابات السريعة) aanvallen, rebounds en snelle terugtrekkingen.

. Vaak is alles mooi versierd en sommige ruiters laten hun vaardigheden zien met acrobatiek.

Of ook bekend als (التّبُوريدَة)alttburyda: de taborida: spel met buskruid, of (صحاب البارود)sahab albarud: buskruid metgezellen, of: (العاب البارود)"spel van het schietpulver/ buskruid" omdat men hierbij de ruiters hun geweren tegelijkertijd moeten laten afgaan als een harde kanonschot. De salvo die de ruiters zo afvuren draagt de naam: baroud (بارود)barud: buskruit.

Er is ook een andere vorm waarin de ruiterstoet wordt vervangen door dansen waarin de mannen, in een rij of in een cirkel uitgelijnd, heen en weer bewegingen maken op het ritme van de muziek . Bij de Toeareg gebruikt men de dromedaris in een steekspel. in Toeareg-berbertaal wordt deze fantasie "asebrer" genoemd.

Gehouden op diverse momenten tijdens (موسم)mawsim: seizoen/ heiligen dag festival. Ter ere van de plaatselijke heilige. (الوعدة)alwedati: belofte. Want het begeleidt de viering van huwelijken (in het bijzonder om de bruid naar haar nieuwe huis te begeleiden). En soms bij geboorten, daarom ook gehouden tijdens de mouled: geboorte van Mohammed. Zie Afrika 9C. Maar ook tijdens de Fitr aan het einde van de Ramadan.

De oudste afbeeldingen van het feest komen uit (تونس‎)tunus: Tunis.(zowel de stad als het land Tunesië). Oorsprong van de naam is onbekend. We zien wel dat de staart van de waterslang net boven het hoofd begint. Vlak bij de schaal van de weegschaal.

Grieks de stad: Καρχηδών, Karchēdṓn (Latijn: Carthago/ Punicus, Puniceus: Carthaags: van punctum: punt, prik, steek. Later Latijn: Feniciërs/ Phoeniciërs. Wellicht van Grieks: Φοινίκη / Phoiníkê - "purperland/ purper"). De Griekse god Kadmos zou hier vandaan komen en later Thebe hebben gesticht in Griekenland).

Ook de hond/ wolf staat naast de levensboom of centrale pilaar (Plejaden) afgebeeld rond 5000 vChr in de Cucuteni/ Vinca cultuur. Wellicht komt dit doordat de Centaur als sterrenbeeld onder het sterrenbeeld Maagd staat. De herders hielden in het voorjaar voorbereidingen om het vee te beschermen tegen de wolf voor ze naar de weides gingen. Zie het het jaar rond; Sint Joris en de Draak en de meifeesten.

Zie de plaats (سُوق أَهْرَاسْ)Souk Ahras/soeq (Berber: ⵙⵓⴽ ⴰⴱⵔⴰⵙ): Algerijnse stad met de bijnaam de Zwarte Markt. Hier zou in roofdieren werden gehandeld. Of oud: Berber:ⵜⴰⴳⴰⵙⵜ (tagast),

De oude naam van de Numidische stad, Taghast, is afgeleid van het Berberse woord Taghost, wat de zak betekent, vanwege de ligging van de stad aan de voet van een berg omringd door drie pieken in de vorm van een zak die de stad bevat. En de betekenis ervan: wellicht (schat) en zo wordt de naam wellicht Tagaste (het huis van de schat)

Ottomaanse: Tagil (Tajilt?). De naam van de stad Souk Ahras is afgeleid van het Berberse woord: souk (seq) en (ezme) (ahras) meervoud (ahras), wat leeuwen betekent in het Arabisch. Omdat hier leeuwen woonden. Volgens anderen was het oorspronkelijk "de hoofdmarkt" Volgens sommigen letterlijk de markt van de hoofden, omdat de stad in het verleden een markt had gehouden waar de gemummificeerde koppen van wilde dieren werden verhandeld. Later werd het ook ( سوقارا)soqara/sogara genoemd of ( قصر الأفريقي)qasr al'afriqii: Afrikaans Paleis.

----------------

Centaurus/ Paardmens: Dit is een groot helder sterrenbeeld aan het zuidelijk halfrond. De onderkant ligt op de Melkweg. Tussen de benen staat het sterrenbeeld Crux. De ster apha van Centaurus (bij de voorste hoef) beweegt zelf ook snel, in de prehistorie stond ze bij Altaar.

Grieks: Het was al bekend rond 400vChr (genoemd door Eudoxus). Hoofdster ook Cen, Toliman of Rigil. De eerste Centaur, Centaurus, was een kind van Ixion en Nephele. Nephele is de Illusie. Ixion wou de dochter van de koning van Thessalië (Dioneus) van de Lapiden/Lapithen trouwen maar hij had eigenlijk geen geld. Hij beloofde haar de mooiste geschenken maar na het huwelijk had hij geen geschenken voor haar vader omdat hij gelogen had. Na een ruzie beloofde hij om een groot banket te geven. Ixion vermoorde stiekem Dioneus door hem in een vuur te gooien. Zeus vond hem wel stoer en uit medelijden nodigde hij hem uit op de berg Olympus. Maar Ixion was ondankbaar. Hij probeerde Hera, de vrouw van Zeus te versieren. Zeus maakte in het geheim zijn vrouw Hera na in de vorm van een wolk (Nephele). Hij wierp deze in de armen van Ixion. Zo werd Centaurus dus uit een illusie geboren. Zeus strafte Ixion door hem aan een brandend wiel te binden die voor altijd zou draaien in de onderwereld (Tartaros). Het wordt ook vaak afgebeeld als dat hij aan een 6-spakig rad genageld is. Hun zoon Centauros paarde met een merrie en hieruit ontstond de eerste Centaur. De centauren stonden voor alles wat niet Grieks, barbaars was. Want ze voerden ook oorlog tegen de Lapiden/ Lapithen van Tessalië. Op oude afbeeldingen wordt Centaurus meestal afgebeeld met een speer die de Wolf Lupus doorboort. Centaur Nessus zou indirect verantwoordelijk zijn voor de dood van de held Heracles.

De Centaur Χείρωνα: Chiron was anders dan de andere centauren want hij was bescheiden, beschaafd en belezen. Als leraar onderwees hij de Griekse helden zoals Hercules en Achilles. Hij leerde zijn grote kennis van genezen later aan Asclepius die hierdoor de god van de geneeskunst werd. Hij gebruikte χειρώνιον: chironion, het geneeskrachtige kruid voor de wonden van Patroclus. Chiron zelf is echter gewond. Hij is een onsterfelijke met een ongeneeslijke wond en zijn leerling Asklepios heeft hetzelfde lot.

Door Hercules werd Chiron per ongeluk vermoord tijdens een van zijn twaalf werken en werd in de hemel het sterrenbeeld boogschutter. Zeus werd boos op Asclepius omdat hij met zijn geneeskracht de doden tot leven kon wekken en doodde hem, later werd dit het sterrenbeeld van de slangendrager. Zie ook Hyppolitus. Griekse geleerden noemden zich graag naar het paard; Hippodamus, Hippocrates.

Godin Artemis bood de Centaur Chiron drie geneeskrachtige planten aan die de naam Artemis zouden dragen: Artemisia Monoclonos, Artemisia Tagantes en Artemisia Leptafillos (Dit staat in oude plantenboeken). Wellicht het latere Bijvoet, (Latijn: Artemisia Vulgaris)

Griekse mythe: Chronus (zoon van hemelgod Uranus) is getrouwd met Rhea. Zijn moeder Gaia (godin van de aarde) voorspelt dat een kind hem van de troon zal stoten. Dus slokt hij al zijn kinderen op. Rhea vlucht als ze zwanger is naar het eiland Kreta. Hier bevalt ze op de heilige berg Ida van de grote god Zeus. Gaia en de nimfen voeden hem op. Rhea geeft Chronus een als baby in doeken gewikkelde steen die hij in een keer opslokt. De wieg van Zeus ligt in een grot in de berg Ida. Het werd beschermt door de Koreten (een soort demonen). Zij maakten zoveel lawaai door wild met hun speren op hun schilden te slaan terwijl ze dansten opdat Chronus het huilende kind niet kon horen. Ondertussen groeit Zeus op met ambrosia en nectar. Met speciaal voor hem gemaakte honing en met de melk van de geit van nimf Amalthea. Hiervoor zet Zeus als dank aan de nimf haar in de hemel als sterrenbeeld Steenbok. Hij geeft de andere nimfen de hoorn des overvloeds die nooit leegraakt met eten en drinken (zie sterrenbeeld Waterman). Zeus wil als hij groot is zijn broers en zusters bevrijden uit de buik van zijn vader. Dit doet hij met de godin Metis. Zij adviseert hem een braakmiddel op te halen bij Gaia. Na het bevrijden van de broers en zusters begint de grote oorlog tussen de Titanen (reuzen) en Europeanen (goden van de berg Olympus). Zeus bevrijd de cyclopen uit de hel. Met hulp van Gaia smeden zij een bliksemwapen (zie de berg Etna). Na vele jaren begint de tweede oorlog van de giganten tegen Zeus. Dit maal door Gaia zelf veroorzaakt. Zeus vind een speciaal kruid tegen de giganten (sterrenbeeld Centaurus?), maar Gaia voorkomt de werking hiervan. Alleen een sterfelijke zou kunnen helpen tijdens deze oorlog. Dus verwekt Zeus bij Alkmene de heldenzoon Herakles. Samen met Zeus kan Heracles met zijn pijl en boog de giganten doden (sterrenbeeld Boogschutter?). Zeus plaatst de steen die Chronos had opgeslokt (De Omphalos) in het heiligdom van Delphi als navel van de wereld en centrum van het universum (zie Plejaden). Gaia verwekt bij Tartarus het monster Typhon. Het bestaat uit diverse dieren en heeft een lichaam van een slang. De goden van de Olympus vluchten naar Egypte waar ze zich in dieren veranderen (Dit kunnen we zien als een vermenging van de Griekse met de Egyptische goden). Typhon werd vergeleken met Seth als monster. Zeus als Horus etc. Zeus gooit uiteindelijk de vulkaanberg Etna op Typhon en het monster is gevangen (zit vast als Sterrenbeeld Hydra, de waterslang, met als kop het eiland Kreta). Chronos werd weergegeven als oude man met lange grijze baard. Hij draagt in de kunst de zandloper en zeis en soms vleugels. Dus als god van de dood. De Grieken vergeleken hem dan ook met de gelijknamige landbouwgod Kronos met zijn zeis. Het Griekse woord voor "tijd" is Chronos. In Nederland voorgesteld als "Vadertje tijd". Deze ging samen met "moeder natuur" rond als echtpaar. Ook het Nederlandse woord "kroniek" en "chronisch" zou hiervan zijn afgeleid.

In de mythe van Odyssues zouden hij en zijn mannen via het eiland in de haven van Eyrakus van Sicilië overgestoken zijn naar Libië (waarschijnlijk naar het eiland Djerba/Meninx, bekend om de purper productie). Dit gebied (de achterhand van het paard van Centaurus) zou men dan Lotofagi hebben genoemd. Naar de λωτοφάγοι, lōtophagoi omdat de bewoners de verdovende lôtos-bloem aten. Welke bloem dit precies is, is niet bekend, het kan een verwijzing zijn naar het kruid wat de wolf wordt voorgehouden. Het is later vertaald als de bekende lotus bloem. De mannen van Odysseus waren zo onder invloed van de bloem/ kruid dat hij ze met grote moeite weer mee kreeg naar hun schip. Steden in Tunesië en Libië: LPQY: Lepcis/ Latijn: Leptis. Oorspronkelijk: Berber: Lubta, Arabisch: لَبْدَة Labdah). Zie ook Labda of Labdanum/ Laudanum, kleverige hars van Latijn: Cistus ladanifer (rotsroos/ zonneroos). Gebruikt voor medicijn en parfum.
Dit werd uit de vacht van geiten en schapen gekamd die bij de plant graasden.

Zie ook Pegasus en Bellerophon.

De Ierse mythische koning Cormac Mac Art had een zoon Cellach. Hij verkrachtte de nicht van Aonghus van de Verschrikkelijke-Speer. In zijn vlucht was Cellach gedood en Cormac verloor zijn oog. Maar de hoge koning mocht geen imperfectie hebben dus moest zijn zoon Cairbe zijn plaats innemen.

Wellicht ook de speer die Jezus aan het kruis doorboorde als we het hebben over zelfopoffering en wedergeboorte.

Arabisch: Hoofdster Kentaurus: "voet van de Centaurus" (de op 2na helderste ster aan de hemel). Maar "voet" is eigenlijk een foute vertaling voor "man", en wel de "Alpha-man!" . Gelegen onder de wolf in Algerije. De ster ernaast: α Centauri B: Toliman:الظلمان: alzulman: duisternis.

Later vergeleek men Centaurus ook wel met Sint Joris/ St. George

WOLF:  Deze wordt door de Centaurus neergestoken met een speer (onderworpen) op zodiak afbeeldingen. Op andere zodiak afbeeldingen wordt de wolf vastgehouden en hem een soort plant voorgehouden in plaats van een speer. Zie Artemisia. In deze plant bevinden zich de mijnen. De wolf kan een verwijzing zijn naar de god van de onderwereld. Rond 200.000  jaar geleden diverse bewoning in noord Afrika. Opvallend is dat het gebied van de wolf de plaats aangeeft van de Capsien Cultuur. Hieruit ontwikkelden zich de Berbers. Bij de steppenomaden vormen wolven vooral in de winter een probleem als ze de kudde aanvallen. Ook geeft het gebied de plaats aan van het koninkrijk Numidia (hoog plateau van Tunesië en Algerije rond 200 vChr.). Zij waren vijanden van de Romeinen die Tunesië en Libië hadden ingenomen en waren beruchte vechters.

De wolf staat tevens voor: Wolframiet/ Wolfraam/ wolframite (. Latijn: Lupi-Spuma (wolf-spuug/ schuim) naar het schuim bij de verwerking van tin, lupus jovuis, ferrum arsenico. Gevonden ten zuiden van Wolf in het Ahaggar gebergte (wellicht vroeger ook in het Tassili N'ajjer national park, bij de voorbenen van Centaurus, zie Alpha Centauri). Grijs-zwarte steen dat in een legering andere metalen harder maakt en hittebestendiger. Ook aanduiding voor het zilvergrijze Antimoon/ Antimony (stibniet/ Stibnite, Grieks: Στιβι "stibi", Στιμμι "stimmi", and Πλατνόπθαλμου) omdat dit werd gebruikt als braakmiddel. De vorm als een spies en werd daarom ook "spies-glas/ speer-glas" genoemd (zie de speer van Centaurus). Dit Antimoon werd/ wordt gewonnen in het gebied van wolf: ten noordwesten van Constantine en boven Ain Babouche in Algerije. De Egyptenaren importeerden dit als zwarte cosmetica. Ook werd wolfraam tungsten genoemd. De Alpha wolf.

Noord periode 2, de held en de draak: De herders hielden voorbereidingen om het vee te beschermen tegen de wolf voor ze naar de weides gingen. Zie het sterrenbeeld Wolf bij Centaurus. Centaurus, Zuiderkroon (Griekse Lauwerkrans). Het vee ging naar de weiden vanaf Sint Joris tot Sint Michaël.

Tijdens de paardenwedstrijden/ paardenraces jaagde men op de wolf of een wolvenhuid. Dit doet men nog steeds in Mongolië.

Hildebrand, de held en wapenmeester van Dietrich. Zie het Hildebrandslied over de speer uit de achtste eeuw: de lans van essenhout, zie de kop van sterrenbeeld Draak, deze ligt recht boven Wolf en Centaurus. Zie de held en de draak.

Het gebied van de Wolf lijkt zich te kenmerken door een Berbertaal: ⵝⴰⵛⴰⵡⵉⵝ / ⵜⴰⵛⴰⵡⵉⵜ :Ṯacawiṯ / Tacawit. Door de Fransen Chaoui of Chaouïa genoemd. Uit de familie van de Amazigh-talen, die in Algerije wordt gesproken door de Chaouis die in Aurès en aangrenzende regio's wonen. L'Aurès (Berber : ⴰⵡⵔⴰⵙ, Awras, Arabisch : جبال الأوراس, djebel al-ʾAwrâs: Euraziatische Bergen/ Aures gebergte). Met steden zoals Batna en Aïn Beïda. Chaouis (chaoui/ tifinagh : Icawiyen, ⵉⵛⴰⵡⵉⵢⴻⵏ, Arabisch:al-shaawia

الشاوية): grillen. Frans: Zénètes genoemd (Berber : ⵉⵣⵏⴰⵜⵏ Iznaten, sing. ⴰⵣⵏⴰⵜ Aznat, en Arabisch : (الزناتة)Znata, sing. Znati). In het Arabisch: Shawiya (onderdeel van zenata ofwel Djana) verdeeld in 3 delen.

De Aures bergen zijn bergen met hoge toppen in het noorden van elk van de staten: Batna, Khenchela, Oum El Bouaghi en Tebessa in het noordoosten van Algerije.De top van de berg Mahmal Butniyah al-Abed in de Wilayat van Batna, waarvan de hoogte 2321 bereikt m. En Mount Aali mensen ten zuiden van Khenchela. Het hoogste punt in het Aures-gebergte is de top van de (جبل شيليا)berg Shelia.

Het bevat het graf van (قبر ماسينيسا )Masinissa, (وقصر الملكة دهيا (الكاهنة) ملكة الأمازيغ قبل)het paleis van koningin (ديهيا )
)Dehia/ Dihiya of (الكاهنة): al-kahina(t): de priesteres), de Amazigh-koningin (pre-Islamitisch), De grote en hoofdstad van haar koninkrijk was de stad Latijn: Mascula (Zie: Orchis Mascula: mannetjes orchis) Maar dat is een verzonnen naam. (nu Khenchela) uit Berber: khanchleth / ⵅⴰⵏⵛⵍⴻⵜ.

evenals het Amazigh-mausoleum van (امدغاسن)"Amdgasin". Revolutionairen verstopten zich graag in de bergen.

De stad Batna: Berber: Tanebḍit n Tbatent ; in tifinagh : ⵜⴰⵏⴻⴱⴹⵉⵜ ⵏ ⵜⴱⴰⵜⵏⵜ ; Arabisch : ولاية باتنة)

---------------

Wolf; Latijn: Lupus. (tussen schorpioen en Centaurus). Gelegen in de Melkweg, onduidelijk door de omringende sterren.

Hij zou ook geofferd zijn op het altaar (zie sterrenbeeld altaar) en daarom heeft Centaurus niet altijd een speer in zijn hand om de wolf te doorsteken. Soms houdt Centaurus bladeren voor de wolf.

Egypte; Denderah: Dit zou de vervaarlijke leeuw-demon kunnen voorstellen onder de Weegschaal.Zie Afrika voor meer informatie over de oorsprong.

Grieks: De Arcadische koning Lykaon werd door Zeus wegens zijn wreedheid (het eten van mensen) in deze wolf veranderd, die door de naburige Centaurus in bedwang moest worden gehouden. Hij wordt meestal afgebeeld op zijn rug als hij door de Centaur met een speer wordt doorboort of werd vastgehouden aan een paal. De Lycaon stond voor het verdorvenste dier der schepping. Ze noemden hem ook :θηρίον:qhrion: "het wilde dier", maar, zie ook κηρίον: honingraat (meervoud: τὰ κηρία: honing, κηρίῳ βεβυσμένον de baby, met zijn mond volgepropt met honingraat Aristoph. Th. 506. κηρός:was/honingraat, κῆρ: hart).

Romeins: De wolvenmoeder Lupercal die de tweeling Romulus en Remus van Rome grootbracht met haar melk (Zie de Lupercalia feesten).

---------------

Sterrenbeeld ZUIDERKROON: Ligt voor de hoeven van sterrenbeeld: Centaur, Het gebergte Ahaggar/ Hoggar in Zuid Algerije (en ook het Tassili gebergte?). Het is een krans van blaadjes en werd dus ook Lauwerkrans genoemd. Zie ook hoofdstuk sterrenbeelden.

Hier vinden we erg veel prehistorische rotstekeningen en graveringen van 8000-3000 vChr en hete bronnen in een vulkanisch gebied. Tevens is hier alleen de heilige Myrte plant te vinden. Deze plant (Myrtus) is heilig voor godin Aphrodite en Demeter .

Zelfs Esther is hiernaar vernoemd. De plant werd gebruikt tijdens de Veneralia feesten en wordt ook gebruikt bij het Sukot feest van de Tabernakels (zie maand 7, vooral behorende bij sterrenbeeld Weegschaal en dus ook bij Wolf en Centaurus) .

Aangetoond is dat het Toubou volk al ruilhandel had met de Griekse kolonies aan de kust sinds 500vChr maar op de rotstekeningen zijn ook taferelen te zien van de paardenwagens van de Garamanten (verzonnen naam) uit rond 1200 vChr. Het is het symbool van Eden en vroeger was dit geen woestijn maar een vruchtbaar gebied. De eerste mensachtigen zijn hier vlakbij gevonden. Opvallend genoeg werd het Hoggar gebergte door de Herodotus vroeger "Atlas" gebergte genoemd. Dus voor het gebergte in Marokko zo werd genoemd. Dit geeft ook weer aan hoe belangrijk dit gebied was maar dit kan ook verwijzen naar de verwarring met de Afrikaanse Plejaden. Atlas was de reus die de hemelbol op zijn rug draagt in de mythe van Hercules. Voor de Grieken was dit dan ook het zuidelijkste punt van de hun bekende wereld. Bij de Grieken werden de Plejaden ook beschouwd als de 7 dochters van Atlas aangezien zij het werkelijke centrum vormen.

De rotskunstenaars hebben hele stellages gebouwd om rotsschilderingen te maken meters boven de grond. Aangezien men vaak dezelfde dieren uit verschillende perioden over elkaar heen schilderde kan dit sterk wijzen op sterrenbeelden. Men ziet alleen grote wisseling van dieren na een klimaatwijziging.

Opvallend is dat in veel culturen dit sterrenbeeld geassocieerd wordt met een schildpad. En laat het nou de schildpad zijn die in veel culturen de hemelbol op zijn rug draagt als centrum (Plejaden). Zie ook het sterrenbeeld Altaar. Maar dit is niet het centrum gezien vanuit het gezichtspunt van alle Afrikanen, maar wellicht wel van de West-Afrikanen.

Het centrum van het oercontinent Pangea is het vulkanisch Aïr gebergte in Afrika, (Bovengronds), de vulkanische hotspot ondergronds ligt nu onder het vulkaangebied van Virunga (Bron: Thomas Thiemeyer). In dit gebergte vinden we al rotstekeningen uit 9000 voor Christus. Het Aïr gebergte ligt onder het Hoggar gebergte.

-----------------

Zuiderkroon: Latijn: Corona Australis. Staat vlak onder boogschutter op de rand van de Melkweg. In Nederland is een klein gedeelte van de Zuidelijke kroon aan de zuidelijke horizon zichtbaar maar in Italië ziet men de Zuidelijke kroon wel.

Grieken: De lauwerkrans aan de poten van boogschutter (van zijn hoofd gevallen). Zie voor de Lauwerkrans of kroon van eikenblad/ laurierblad de lentefeesten bij het feest van de held en de Draak en de meifeesten van de Grieken. De Astronoom Eudoxus heeft al de Zuiderkroon afgebeeld op een van de voorpoten van sterrenbeeld Boogschutter.

De Bedoeïenen noemen het "de schildpad", "de vrouwentent" of "het struisvogelnest" (zie Plejaden). Zie sterrenbeeld Boogschutter voor de struisvogel.

China: Dit is zesde ster van de schildpadrivier. (wellicht behorende bij de melkweg).

Ook Vishnu veranderde zich in een schildpad om de hemelbol op zijn rug te dragen en alles rond te draaien. (zoals Atlas)