Dolfijn


Op deze oude globe staat de kleine dolfijn boven steenbok en links van Arend.Soms weergegeven als zeepaard: zie Waterpaard bij sterrenbeeld Zomerdriehoek


DOLFIJN/ Walvis:

Het eiland, waarschijnlijk Japan waar de zon opkomt is het uiterste sterrenbeeld maar dan rechts (zie het sterrensysteem). Het eiland bevat alle mogelijke metalen, grondstoffen en edelstenen. Ook bevat het dolmen en steencirkels, al zijn ze niet allemaal zo oud. Al sinds de Prehistorie bewoond maar raakte afgesneden door het water (zie geschiedenis, de vloed). Daarom ging men in Europa het eiland zoeken aan de linkerkant in het westen naast Ierland en Frankrijk (hun Plejadeneiland in het westen van de ondergaande zon). In de vroege middeleeuwen zocht men in Europa het "Paradijs"weer in het oosten (bij China). Wellicht door de Mesopotamiërs. Wellicht hadden ze van dit eiland gehoord via de handel over zee of waren zelf doorgevaren nadat ze India hadden aangedaan. De verhalen kunnen ook via de zijderoute zijn doorgegeven. Toen men nog niets van Amerika afwist dachten ook de Spanjaarden zoals Columbus dat als ze de Oceaan over zouden varen ze bij het eiland van Japan uit zouden komen.

Beroemd vanwege de oude Jomoncultuur. Japan is bekend om zijn dolfijnenjacht (in de herfst) en walvisjacht.
Aan de oostkust komen soms vele bijzondere en prehistorische zeedieren naar boven uit de diepzee. Zoals enorme haaien en inktvissen want:
Onder Japan ten oosten van de Marianen (Ladrone-eilanden) ligt de marianentrog. De diepst bekende plek in de Oceaan. Zie voor de Marianen de Polynesiërs.

Maar het dier werd ook als walvis weergegeven. Het sterrenbeeld Walvis komt ook voor op kalenders van andere werelddelen (en rotskunst) en staat dan ook vrijwel helemaal rechts (in het oosten in het sterrensysteem). In Afrika en Australië hoort de walvis bij de walvisjacht in periode 12. Zie ook de andere kalenders. Maar op het noordelijk halfrond (tegenovergesteld) zou de jacht aan het begin van het jaar moeten plaatsvinden. Wellicht zoals in Noord Amerika in periode 2. Dit staat gelijk aan het gevecht van de held en de draak (zie ook de bekende Griekse feesten en mythen en Poseidon).

We kunnen in de dolfijn ook "de wijze vis" zien als sterrenbeeld Zuidervis, verwant aan het sterrenbeeld Steenbok. Want dolfijnen zijn slimme dieren zie de Griekse mythen.

Zie ook sterrenbeeld: Dolfijnvis/ Dorado

De Chinezen zochten naar hun mythische eiland in het oosten omdat daar hun zee lag. Ze noemden 5 mythische eilanden van de opkomende zon. Dus wilde men graag naar het eiland wat door de Chinezen Zeppen zou worden genoemd. Door de Maleisiërs/ Indonesiërs zou het Jepang genoemd worden. En dit werd dan vertaald als Zipangu/ Cipangu. Deze naam staat op oude globes en kaarten.

-----------------

Dolfijn: Delphinus: Heeft de vorm van een kleine vlieger of ruit en staat vlak bij het sterrenbeeld arend . Naast de Melkweg. De twee vooornaamste sterren apha en betha worden in de catalogus van Piazzi; Sualocin en Rotanev genoemd. Dit was een woordgrap van Piazzi want als men beide namen omdraait staat er Nicolaüs Venator. Dit was de helper van Piazzi in Palermo, zijn naam : Niccolo Cacciatore, Hij stierf in 1841. Cacciatore betekent "jager"(Latijn: Venator).

De dolfijn was een heilig dier en er zijn vele Griekse mythen van zoals; de dolfijn als boodschapper van de zeegod Poseidon die de wereldzeeën doorkruiste. Hij redde het leven van de dichter en musicus Arion, de lierspeler.

In de Griekse mythen is Amphitrite een zeenimf of Nereïde. Poseidon, de zeegod wil haar als zijn vrouw maar dat vind ze maar niks en ze vlucht naar het Atlasgebergte in Afrika. In een andere mythe stuurt Poseidon vele boodschappers naar Amphitrite, die woont bij de andere zeenimfen, om haar voor zich te winnen en uiteindelijk stuurt hij Delphinus (de dolfijn) naar Amphitrite. Hij overtuigd haar om de vrouw van Poseidon te worden en als dank zet Poseidon hem aan de hemel als sterrenbeeld.(Poseidon wordt bij de Romeinen Neptunus).

In een andere Griekse mythe werd de god van de wijn Dionysos (opgegroeid bij de zeenimfen op de heilige berg Nysa, zie Alexander de Grote en de bron van de Indusrivier), tijdens zijn zeereis aangevallen door Etruskische piraten. Hij maakte zich los en veranderde de zee in wijn en liet het schip begroeien met wijnranken en klimop. Daarna verranderde hij zichzelf in een leeuw waardoor de piraten overboord sprongen. Zij werden veranderd in dolfijnen. Zie sterrenbeeld Zuidervis

Er is een mythe ontdekt door Admiraal Smyth over : Arion, die door zijn muziek zelfs de dolfijnen kon bekoren. Hij had aan een dolfijn zijn leven te danken en plaatste deze als beloning in de hemel als sterrenbeeld (zie dolfijn). Arion lijkt zeker op Orion (A en O mogen verwisseld worden volgens de oude taalregels). In een andere Griekse mythe is het de dolfijn die de dichter en musicus Arion (sterrenbeeld Lier) redde van de verdrinkingsdood.(Zie Arion van Lesbos). waarschijnlijk een latere mythe.

Bij de latere Grieken is Apollo in de andere wereld bij de zwanen (zie Meifeesten en sterrenbeeld Zwaan). Hij heeft net de Pythische spelen opgericht ter ere van zijn gevecht met de Python slang. Apollo zoekt nog priesters en ziet een schip in nood. Hij veranderd zichzelf in een dolfijn en zwemt naar het schip. Aan boord weer terug veranderd, ziet hij dat de zeelieden afkomstig uit Kreta, bijna dood zijn van honger en dorst. Hij belooft ze te redden
als ze beloven niet naar huis terug te keren en hem trouw te dienen. Hij brengt het schip aan de oever en wijd de zeelieden in de goddelijke geheimen in. In de stenen in zijn tempel laat hij
de woorden beitelen; "ken jezelf". De zeelieden zijn priesters geworden! En Apollo noemden ze Delphes naar de dolfijn. Daarom noemden ze de heilige (Plejadenplaats) in Griekenland voortaan Delphi (Delphoi). Het bekende orakel. Maar Apollo is een latere Griekse god.

De grote figuren uit de geschiedenis van de Indusrivier zoals keizer Asoka en Boeddha figuur (rond 300vChr) in Pakistan zouden wellicht door de Griekse invloed van Alexander de Grote, zichzelf ook het symbool van de leeuw hebben genomen. Zoals zovele heersers. Zie sterrenbeeld Zuidervis.

Zie ook de Griekse god Melicertes, rijdend op een dolfijn. Melicertes werd later een zeegod. Zie de mythe van Ino en de Istmische spelen.

De Isthmische spelen werden om de twee jaar gehouden in Korinthe rond eind april. Tevens ter ere van de zeegod/ aardbevingsgod Poseidon. Ino (de witte godin en stiefmoeder van Helle en Phrixus, zie sterrenbeeld Ram) was de zus van Semele, Zeus doodde haar per ongeluk door de jaloerse Hera. Ino werd pleegmoeder van Melicertes (zoon van Semele en Dionysus). De jaloerse Hera zou haar krankzinnig hebben gemaakt of ze vluchtte voor de krankzinnige koning Athamas. Hierop sprong ze met Melicertes in zee. De goden hadden medelijden met hun en veranderden hen in zeegoden (zeewezens? wellicht twee vissen van sterrenbeeld vissen?): Ino in Leucothea en Melicertes in Palaemon. Hun namen veranderden.

Palaemon zou dood aangespoeld zijn in Korinthe in een andere verzie: zeus stuurde hem op de rug van een dolfijn naar Korinthe. Men rouwt daarom tijdens dit feest om hem. "Toevallig" betekent Palaemon het: geslacht van kreeftachtigen.

Vroeger ook weergegeven als een walvis of het zeemonster

Romeins; de dolfijn die de luitspeler Arion uit de zee bij Sicilië naar Tainaron bracht.

In Delphinus vinden we een diamantvormige groep sterren die de bijnaam heeft; "Job's Coffin" (De kist van Job). Verwijst waarschijnlijk naar de krokodil. In het Bijbelboek Job staat; "Kunt gij de krokodil met een vishaak optrekken".

Ook de Arabieren zagen een dolfijn in dit sterrenbeeld. Al-Dulfin of Al-Salib; "Het kruis".

Christelijk: Sommigen zien in het sterrenbeeld de walvis waarin Jonas, drie dagen en drie nachten opgesloten zat.