Slangendrager, Slang(en)

SLANGEN-DRAGER: ⛎

Spanje en Portugal, Zijn been gaat via El Argar de zee over en zijn voet rust op de schorpioen. Aangezien de slangendrager nu staat op de Schorpioen kan hij vroeger het bovenlichaam hebben gevormd van de reuzenschorpioen. De slang links wordt gevormd door de mijn en zilverroute al is deze niet echt rijk bezaaid als andere sterrenbeelden, verder zijn er dolmen en petroglieven te vinden. De slang rechts ligt langs de kust en wordt gemarkeerd door een grote hoeveelheid prehistorische rotskunst. De Slangendrager zelf is misschien pas later toegevoegd aan de slangen want het sterrenbeeld was lange tijd verdwenen en is pas de laatste tijd in de dierenriem gekomen door de processie. Het lichaam word gevormd door de stenen beelden, de zogenaamde Verraco of Berrao. Waarschijnlijk stellen het stieren (Spanje is bekend om zijn Stierencultuur) voor maar omdat ze zo grof zijn gemaakt noemt men ze tegenwoordig eerder varkens of beren. Ze zijn pas rond 400vChr neergezet. Ook op de Canarische eilanden. Hij draagt ook het zogenaamde latere Schild -sterrenbeeld in zijn hand gevormd door de westkust van Spanje.

Het Iberisch schiereiland is het langst door de Neanderthalers bewoond geweest voor de moderne mens heel Europa bevolkte. Opvallend is dat hier nu juist de mooiste en oudste rotskunst is te vinden van Europa (Australië is iets ouder). Volgens DNA onderzoek in Helsinki in Finland naar de migratie van bevolkingsgroepen. Heeft de Homo Sapiens na het innemen van het Iberisch schiereiland zich verspreid over het westelijk deel van Europa.

In Spanje in de grotten van Nerja heeft men rotsgraveringen gevonden die zeehonden zouden voorstellen rond 41.000 vChr. Het is niet zeker of deze zijn gemaakt door Neanderthalers of Cro magnon mensen (Homo Sapiens).

38.800 vChr begonnen de mensen in de grot van El Castillo in Noord Spanje met het aanbrengen van schilderingen. Deze bestaan uit handafdrukken, stippen en stieren. Sommige stippen staan in een opvallende rij. Ook de schilderingen in Málaga in Spanje zouden erg oud zijn en wellicht gemaakt zijn door Neanderthalers. De grote rode schijf in El Castillo is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt door de Neanderthalers. Ook in de Neanderthalergrotten bij Pech de l' Azé zijn mangaanpigmenten gevonden in de vorm van krijtjes, wellicht hebben ze zichzelf ermee beschilderd. Ook in de Grotte du Renne van Neanderthalers zijn doorboorde voorwerpen zoals tanden, pigmenten en versierde benen gereedschappen gevonden. In een Neanderthaler grot in Gibraltar is een geometrisch patroon aangebracht rond 37.000 vChr ( een soort dubbel kruis) Dit toont aan dat de Neanderthalers zich ook met kunst en symboliek bezig hielden en abstracte symbolen (Châtelperroniem industrie genoemd). (bron: National Geographic januari 2015).


In de prehistorie kennen we ook de slangengodin met slangenhoofd en/ of slangenarmen en/ of slangenbenen. Ze werd duidelijk afgebeeld rond 6000 vChr. in Anatolië, Cucuteni cultuur en Griekenland (vooral op Kreta). Vroeger dacht men dat slangen geluk en heling brachten. Daarom werden ze soms gevoerd of in huis of stal gebracht.

De gordel van slangen. Men geloofde dat door het dragen an een magische gordel men het eeuwige leven zou hebben. Het zou de drager beschermen en sterken.

De westelijke vogeltrekroute van de vogels en Ooievaars loopt van de Straat van Gibraltar waar ze oversteken uit Afrika naar de kust van Frankrijk (Linksom de Pyreneeën). Zie de vogelroute (Melkweg)

De Noordkust van Spanje ligt vol met prehistorische grotten en bevat ook mijnen. Tijdens de ijstijden lag deze echter onder het ijs (dit viel later onder het gebied van de Basken). Een zeer belangrijke pelgrimsplaats in de kop van de linkerslang is de bron in Augas Santas. Dit is een prehistorische bron en hier vinden we menhirs en rotsgraveringen. Later noemde men dit de bron van de heilige Santa Marina. Zij is een van de 9 heilige zussen.

Er zijn ook hele mooie beelden van goden (met name de godin, bekend onder de naam Tanit) gevonden van rond 600vChr. De latere Phoeniciërs (zie Carthago) werden wellicht Moren genoemd. Het was het volk dat uit Mauritanië kwam dat vroeger bestond uit Marokko en Algerije. Later werd ook Libië er aan toe gevoegd. Later werden deze Moren door o.a. de kruisridders verdreven. Santiago de Compostella neemt ook een belangrijke plaats in. Dit was waarschijnlijk al vroeg een heilige plaats waar men heen ging om te genezen. Het ligt vlak bij kaap Finisterre, wat "Finis Terrae" betekende; "Eind van de Wereld". Een belangrijke heilige plek voor vele culturen. Voorheen werd deze plek "sterrenveld" genoemd. Dit was het eindpunt van de pelgrimsroutes vanuit Frankrijk (zie Heracles). Volgens een kerkmythe ging Jacobus gebeente in een boot vanuit Jerusalem naar kaap Finisterre die door een engel werd bestuurd. Vandaar is de heilge Sint Jacobus overgebracht en begraven in Santiage de Compostella. Sint-Jacob werd tevens later de Morendoder genoemd omdat hij de Moren uit Spanje verjaagde. Hij draagt een pelgrimsstaf en de jacobsschelp is zijn persoonlijk symbool. Deze vindt je terug langs de hele pelgrimsroute vanaf Frankrijk langs de Pyreneeën (met geneeskrachtige bronnen). Ze herinneren nog aan de oude neolitische schelpen cultuur rond de middelandse zee. Ze gebruikten deze om hun aardewerk mee te versieren. Maar de betekenis kan zelfs nog verder teruggaan naar de prehistorische schelpen die stonden voor "Venus" (zie prehistorie). De Jacobsschelpen zijn te vinden aan de Franse kust en konden dus meegenomen worden tijdens de pelgrimstocht. Opvallend zijn echter ook de hart en venusmosselen die door de vrouwen in het ondiepe water worden verzameld vlakbij (De vissershoofdstad Ogrove aan de Ria de Aroza).

2200 vChr. In Spanje ontstond de El Argar cultuur tot 1550 vChr. (Ten noordoosten van Almeria) Bestaande uit een totalitaire staat die kon bestaan door het bewerken van zilver.

Een belangrijk exportproduct was kwik/ kwikzilver (Engels: Mercury, zie Hermes), dit ging o.a. naar Haithabu in de vikingtijd. Nu in deelstaat Sleeswijk-Holstein, van Duitsland.

Volgens een kerkelijke mythe zou Sint Jacobus tegen Koning Karel de grote (na zijn nederlaag tegen de Basken rond 778) hebben gezegd; Als je de sterren Melkweg volgt naar Santiago de Compostella, zal je roem onsterfelijk worden. Hierna zou Karel de Grote de eerste Pelgrim zijn geworden. Later veranderde Sint Jacobus uiterlijk in een kruisridder te paard die tegen de Moren vocht.

Ook het gebergte in Portugal; Serra da Estrela ten noordoosten van Piodao wordt "sterrengebergte genoemd". Dit lag 23.000 jaar geleden wel onder het ijs.

Opvallend is dat sommige herders ook nog de oude routes (Canada reales; koninklijke wegen) gebruiken over oude zelfs romeinse wegen (langs romeinse metaalmijnen) die we terugvinden in de slang.


Toren van Hercules: Op het schiereiland bij de stad Coruna boven Santiago staat de Romeinse vuurtoren van Hercules. Vanuit Coruna vaarde men naar het noorden. Volgens een mythe zou op deze plaats Hercules aangekomen zijn en het hoofd hebben begraven van de reus Gerión nadat hij hem gedood had in een gevecht. Deze reus, koning van Brigantium, kan een verwijzing zijn naar de Slangendrager. Wellicht vernoemd naar Breogán, Keltische koning van Galicië (noordwest Spanje) die een grote toren bouwde. De toren was zo hoog dat hij Ierland zou kunnen zien.

De betekenis van de slang (ook in de vorm van de draak) hangt af van zijn plaats in de kalender in het jaar rond.

Links van Slangendrager zien we het sterrenbeeld: Schild

--------------

Slangendrager/ Ophiuchus/ Slangen:

De helderste ster Alfa Ophiuchi heet in het Arabisch Rasalhague: "hoofd van de slangendrager". Deze lig vlak bij het hoofd van Hercules. Deze zou wellicht ook door kunnen lopen in de slang in de struik/boom van Hercules.

Dit lijkt een nieuw sterrenbeeld maar in feite komt dit sterrenbeeld door de processie om de zoveel jaren terug. (zie Astronomie en Zodiak). Het staat achter schorpioen ( na schorpioen) en boven boogschutter. Dit sterrenbeeld werd al door de Griek Ptolemaeus omschreven. Momenteel wordt dit het 13e sterrenbeeld genoemd die in de ecliptica staat. In dit sterrenbeeld staan ook twee sterren die van sterkte veranderen; de Barnardster en de nova RS Ophiuchi.

Prehistorie: Wellicht vroeger alleen twee slangen en deze waren gekruisd (zie Baskische mythen). Vroeger bestond het sterrenbeeld weegschaal nog niet daarom is dit het oude 12e sterrenbeeld. Als we dit sterrenbeeld in de zodiak plaatsen in de eerste periode van Stier. Dan valt de herfstequinox binnen dit sterrenbeeld en is de betekenis dus het beoordelen van de daden van de mensen. Mensen worden beloond of gestraft (genezen van ziekten of gaan dood). Venus ging tijdens de hersftequinox naar de onderwereld en bleef daar tot de midwinterzonnewende (toen Waterman) of tot de lenteequinox (toen Stier).

Aangezien het Sterrenbeeld slangendrager boven het sterrenbeeld van Boogschutter ligt. Komen veel betekenissen terug/ overeen van het sterrenbeeld Boogschutter. Zoals de dualiteit/ heldentweeling die het jaar opent. De dualiteit voor of na de schepping. De helden die hun tocht langs de sterrenbeelden gaan en langs de jaarkalender. Zie ook sterrenbeeld Tweelingen.

Kind met slangen op 2 krokodillen.Plafond Hathor tempel in Thebe in Egypte laat getekend door de Fransen.


Plafond tombe in Tuna-el-Gebel/ Tuna al-Jebel in Egypte (oude vertaling van: Petosiris). In het centrum tussen hoofdgod en hoofdgodin, met daaromheen een cirkel met de zodiak. Romeinse periode.

Egypte: Oude vertaling: Het kind (Grieks: Harpocratus/ Harpokrates ofwel Hermes) stond net als de scarabee voor de god van het worden (samen afgebeeld). Hij is als held-god gelijk aan Heracles/Hercules en Mars. Zo wordt hij ook afgebeeld als de slangendrager (zoals Hercules). Hij draagt in elke hand 2 slangen, 2 schorpioenen, leeuw, gazelle en staat hij boven op een krokodil (dit kan een woordcombinatie vormen).(feest van Sint Joris en de Draak). Periode 8 in Afrika. Afbeeldingen rond 300vchr. (Sint Joris/Georgus=het dier met de wolvenkop, oude naam Seth).

Arabisch: كوكبة الحواء: kawkabat alhiwa': "Het sterrenbeeld Eva", En alhiwa/hiwa betekent: "vooravond" (Engels: Evening).

Grieks Ὀφιοῦχος: Ophiuchus "slangen-drager".

Grieks: Aan de Griekse godin Hera werden slangen van terracotta geofferd. Zeus bezwangerde stiekem koningin Alcmene tijdens de afwezigheid van haar man Amphitryon (koning van Mycene in Tiryns). Hieruit werd Heracles en zijn tweelingbroer Iphicles geboren. De boze godin Hera, echtgenote van Zeus stuurde twee slangen op de twee baby's af. Iphicles was bang en deinsde huilend terug maar Heracles greep de beide slangen en doodde ze. Heracles ging vervolgens 12 heldendaden verrichten waarvan als eerst het doden van de leeuw Cithaeron. In deze heldendaden gaat hij langs de sterrenbeelden en wordt zelf ook later een sterrenbeeld.

Slangengodin. Ἔχιδνα: Echidna: de half vrouw-half adder. Zie Afrika 12b. met de 3 aspecten van Venus. Zie de 3 jaargetijden.

Grieks: De drager van de waterslangen in het westen, dus ook de drager van de wereld, drager van de Melkweg: Atlas. Deze is 6 plaatsen verschoven vanuit het midden, de Pleïaden. De tegenhanger van Boogschutter die ook als wachter wordt beschouwd naar de andere wereld (de Oceaan).

Volgens de Orphici (al opgetekend rond 325 vChr in de Derveni-papyrus): Bij de schepping mengde zich water en materie waaruit modder ontstond. Uit de opgedroogde aarde ontstond de aarde. Water en de aarde werden verliefd op elkaar en baarden het monster Chronos-Heracles, een vervaarlijke slang met twee hoofden ( als symbool van dualiteit). Die met een stier en met een leeuw. Uit Chronos (of Tijd) kwam vervolgens: Aether, Chaos en Erebus. Hierna maakte Chronos in de Aether een ei waaruit de eerste van de goden: Phanes kwam (in een andere versie ontstond hij uit de twee helften van het ei; hemel en aarde). Phanes werd dan gezien als scheppergod (en onzijdig). De god met vier ogen, gouden vleugels, de stem van een stier en van een brullende leeuw. Phanes schiep de Nacht en hieruit zou dan weer Gaia (aarde) en Uranus (hemel) voorkomen. Deze goden waren dan weer de ouders van de Titanen zoals het duo Chronos en Rhea. Hierna gaf hij zijn scepter van Erikepaios weer over aan de godin Nacht (als teken van koningsschap). Hierna werd Phanes diverse malen opgevolgd (of gereïncarneerd) als bijvoorbeeld; Zeus, Protogonos, Metis, Dionysus en Eros.

Zeus vraagt aan godin Nacht: "Hoe kan ik alle dingen één maar toch van elkaar gescheiden maken? Hierop antwoordt de godin: Omring alle dingen met de onuitsprekelijke Aether en plaats in het midden daarvan de hemel en in het midden de oneindige aarde en in het midden de zee en in het midden van alles de constellaties waarmee de hemel is gekroond".

Grieks: Asclepius/ Esculaap, de zoon van latere god Apollo, god van de geneeskunst. Hij wordt regelmatig afgebeeld met een slang in zijn hand, als symbool voor zijn helende gaven. Hij leerde de geheimen van leven en dood van de slang doordat hij zag dat een slang kruiden naar een ander bracht. (slangen werden met genezing in verbracht, vermoedelijk doordat zij vervellen). Ook zou hij zijn genezende kennis hebben ontvangen van de Centaur Chiron (sterrenbeeld Centaur) Om te voorkomen dat de mens onsterfelijk zou worden door deze kennis, doodde Zeus hem met een bliksemflits maar zette hem wel in de hemel.

In het Griekse Thebe; "het feest van het dragen van de Laurier"  het verslaan van de grote waterdraak door godenheld Cadmus (uit Carthago). Hierna werd hij gekroond met de laurier. Hierna moest de held ook voor 8 jaar dienstbaar zijn. De draak bewaakte de bron van Thebe en stond naast de hemelboom. De goden Cadmus en zijn vrouw Harmonia zouden later Thebe hebben verlaten. Ze zouden gaan heersen over het volk van de Encheleans of "Aal-mensen" in Illyrië (boven Italië). Later veranderden zij beiden in twee slangen. Een aal zou vergeleken worden met een waterslang. Harmonia zou zelf een dochter zijn van de draak die Cadmus versloeg. Er is ook een mythe over de ketting van Harmonia. De magische ketting gemaakt door de smid Hephaestus en zou eeuwige jeugd en schoonheid geven maar was door hem vervloekt. Hij maakt deze voor de nakomelingen van Aphrodite omdat ze hem ontrouw was geweest. De ketting ging naar Harmonia, daarna Semele, koningin Jocasta, Eryphile en de geliefde van Phayllus. Iedere vrouw ging dood. De ketting zelf werd weergegeven als twee slangen.

Keltisch: de godin Verbeia uit Yorkshere "vrouwe van het vee", draagt slangen op reliëfs. In de half Keltisch-christelijke mythe over Conchobar is de zoon van Nesa (of Asa, dochter van de Ulster koning Eochaid Sálbuide), als kind houdt hij in elke vuist een worm (slang). Hij wordt geboren in dezelfde nacht van Jezus nadat zijn moeder is gestorven.

Baltische godin Laima kon zich in een zwarte slang veranderen.

Litouwse huisgeest Žaltys , de mannelijke grasslang werd in huis vereerd.

Poolse huisgeest Waz, als mannelijke slang vereerd.

Griekse huisgeest Zeus Ktesios, als mannelijke slang vereerd

Latijn: anguitenens of anguitentis: Slangendrager (sterrenbeeld). Zie anguis/angis/ angue /angui: slang (sterrrenbeeld)

Romeinse huisgeesten Penates, als mannelijke slang vereerd en beschermers van de voedselvoorraad ( penus).

Baskische god Sugaar (Suarra of Maju), als de mannelijke slang of soms draak (vuurslang). God van stormen en donder. Komt samen met zijn vrouw Andrea Mari voor om stormen aan te kondigen.

Slang;

Serpens; Deze wordt door de Slangendrager in tweeën gesplitst; in een kop- en staartgedeelte. De grote kop van de slang gevormd door een driehoek ligt onder de Noordelijke Kroon. En naast Hercules. De staart gaat richting de Arend. (in Latijn serpentis: omarming, omstrengeling, omvatting).

Of Latijn: anguis/angis/ angue /angui: slang (sterrrenbeeld).