Steenbok (en Bizon)
STEENBOK (en Bizon):

China, de vorm rond de grote Gele rivier (Gele draak), hoofdstad; Beijing waar de Peking-mens is gevonden. Het lichaam bevat ook weer veel mijnen en petroglieven. Later is de steenbok uitgebreid met een staart zodat het ook de mijnen in de bergen bevatte (tijdens de eerste ijstijd lag dit onder het ijs). Godin Nuwa schiep de mensen uit het slijk van de Gele rivier.  De C-vormige draak zien we veel terug in de oude Xia- cultuur van China.  Maar in de Gele Rivier van China wou men ook een draak zien. Het sterrenbeeld Steenbok ligt rond deze rivier. De draak is in China opgebouwd uit 5 verschillende dieren (5 elementen): kameel, hert, slang, tijger en vis (net als het hindoe sterrenbeeld van Steenbok). Dit zien we ook terug in de afbeelding hierboven, dus het is niet zo vreemd dat dit dier veranderd kan zijn in een steenbok volgens Westers inzicht. Misschien omdat men de betekenis van de draak in het voorjaar was vergeten. Een Chinees schrijver Wang Fu zou rond 300 vChr. hebben geschreven dat de draak uit 7 dieren bestond: Het gewei van een hert,
het hoofd van een paard, de ogen van de haas, buik van een mossel, schubben van de karper, klauwen van de adelaar en voetzolen van leeuw.
De Draak stond voor wind en regen en de komst van de Moesson (soms waren dit 9 draken).
We vinden het als symbool voor het nieuwe jaar en de keizer zelf en zijn troon.

Het hart van de Draak zou de plaats Erlitou (Erli Toucun) bij Yanshi kunnen zijn. Deze hoofdstad bestond al rond 2500 vChr. Hier heeft men de oudste paleizen gevonden. Tevens vond men een keizerlijke scepter in de vorm van een turkooise draak. Alle ontstaans mythen zijn ook gekoppeld aan draken. De eerste koning Yu moest de woeste gele rivier temmen (omdat hij onverwachts kon overstromen). Hiertoe bouwde hij kanalen (met de gele draak) en dammen (met de zwarte schildpad). Ook het lente-nieuwjaarsfeest staat bij China nog steeds in het teken van de draak.

China kent ook een zeer lange geschiedenis, deze loopt ongeveer gelijktijdig aan de rest van de wereld. De oude bewoning concentreerde zich vooral rond de gele rivier. Ze woonden helaas te besloten tussen de hoge berggebieden om tot goede handelscontacten te komen met de omringende gebieden. China had zelf genoeg grondstoffen en werd voortdurend aangevallen door de noordelijke steppevolkeren. Waartegen ze uiteindelijk de "Chinese muur" bouwden. Volgens de Mongolen zou de Chinese muur naar een heilige berg leiden die vereerd werd door de Mongoolse leider Genghis Khan (rond 1206nChr) en dit klopt (zie Cepheus). Daarom was de muur voor hen heilig en lieten ze deze staan. Pas erg laat gingen de Chinezen voor het eerst op reis om hun buurlanden te ontdekken maar we weten niet hoe dit verliep in de prehistorie. Wel dreven ze handel met Kirgizië, men heeft daar een spiegel gevonden van 200vChr (meer Yssykköl)..

De sterrenbeelden zijn ook te vinden in het landschap van China zelf, zie Decanen. Dit hebben de Chinezen zelf bedacht maar is door de tijd vergeten (Dus heb ik het vertaald en gecombineerd).

De reuzensteenbok of rundergems/ gnoegeit (Takin) is een aparte diersoort en kwam precies voor deze centrale Shaanxi provincie. De gouden Takin (Budorcas Taxicolor bedfordi) met zijn goudgele vacht is nu nog alleen te vinden in het Qinling gebergte en beschermd. De Takin wordt geassocieerd met de Griekse mythe van Jason en de Argonauten en het gulden vlies. Dit is een verwijzing naar het sterrenbeeld Ram. Zie sterrenbeeld Ram, en Het grote Schip.

De steenbok staat in het algemeen symbool als bewoner van de Plejadenberg. En voor de rivier die daar vanaf stroomt.

Zoals de Gele rivier van China en de Indus rivier van de Induscultuur (zij hadden ruilhandel met elkaar)..

Belangrijkste export product was Jade. Voor noord: groene Jade, zuid: blauwe Jade.

Zie ook sterrenbeeld Zuidervis en Dolfijn.

Sommige volken zagen in de Steenbok een bizon of naast Steenbok een bizon staan (dit laatste is goed mogelijk gezien de grote hoeveelheid mijnen). Wellicht ook als een waterbuffel.

-----------------

December; Steenbok (aarde): Latijn: Capricorn(± 22 december tot ± 21 januari). Het is een vrij klein sterrenbeeld rechts van Waterman.De sterren alpha en Betá wijzen naar de helderste ster van sterrenbeeld Arend.

Brons: Steenbok is China, expert in het bronsgieten. Later een geduchte tegenstander voor de Assyriërs omdat zij goed waren in het ontwikkelen van oorlogstuig en oorlogvoering, zoals het harnas, grote paardenwagen, kruisboog.

In India en Griekenland is de staart van de Steenbok omgebogen in een soort krul (dit zien we ook op sommige Perzische afbeeldingen).

Griekse mythe: Chronus (zoon van hemelgod Uranus) is getrouwd met Rhea. Zijn moeder Gaia (godin van de aarde) voorspelt dat een kind hem van de troon zal stoten. Dus slokt hij al zijn kinderen op. Rhea vlucht als ze zwanger is naar het eiland Kreta. Hier bevalt ze op de heilige berg Ida van de grote god Zeus. Gaia en de nimfen voeden hem op. Rhea geeft Chronus een als baby in doeken gewikkelde steen die hij in een keer opslokt. De wieg van Zeus ligt in een grot in de berg Ida. Het werd beschermt door de Koreten (een soort demonen). Zij maakten zoveel lawaai door wild met hun speren op hun schilden te slaan terwijl ze dansten opdat Chronus het huilende kind niet kon horen. Ondertussen groeit Zeus op met ambrosia en nectar. Met speciaal voor hem gemaakte honing en met de melk van de geit van nimf Amalthea. Hiervoor zet Zeus als dank aan de nimf haar in de hemel als sterrenbeeld Steenbok. Hij geeft de andere nimfen de hoorn des overvloeds die nooit leegraakt met eten en drinken (zie sterrenbeeld Waterman). Zeus wil als hij groot is zijn broers en zusters bevrijden uit de buik van zijn vader. Dit doet hij met de godin Metis. Zij adviseert hem een braakmiddel op te halen bij Gaia. Na het bevrijden van de broers en zusters begint de grote oorlog tussen de Titanen (reuzen) en Europeanen (goden van de berg Olympus). Zeus bevrijd de cyclopen uit de hel. Met hulp van Gaia smeden zij een bliksemwapen (zie de berg Etna). Na vele jaren begint de tweede oorlog van de giganten tegen Zeus. Dit maal door Gaia zelf veroorzaakt. Zeus vind een speciaal kruid tegen de giganten (sterrenbeeld Centaurus?), maar Gaia voorkomt de werking hiervan. Alleen een sterfelijke zou kunnen helpen tijdens deze oorlog. Dus verwekt Zeus bij Alkmene de heldenzoon Herakles. Samen met Zeus kan Heracles met zijn pijl en boog de giganten doden (sterrenbeeld Boogschutter?). Zeus plaatst de steen die Chronos had opgeslokt (De Omphalos) in het heiligdom van Delphi als navel van de wereld en centrum van het universum (zie Plejaden). Gaia verwekt bij Tartarus het monster Typhon. Het bestaat uit diverse dieren en heeft een lichaam van een slang. De goden van de Olympus vluchten naar Egypte waar ze zich in dieren veranderen (Dit kunnen we zien als een vermenging van de Griekse met de Egyptische goden). Typhon werd vergeleken met Seth als monster. Zeus als Horus etc. Zeus gooit uiteindelijk de vulkaanberg Etna op Typhon en het monster is gevangen (zit vast als Sterrenbeeld Hydra, de waterslang, met als kop het eiland Kreta). Chronos werd weergegeven als oude man met lange grijze baard. Hij draagt in de kunst de zandloper en zeis en soms vleugels. Dus als god van de dood. De Grieken vergeleken hem dan ook met de gelijknamige landbouwgod Kronos met zijn zeis. Het Griekse woord voor "tijd" is Chronos. In Nederland voorgesteld als "Vadertje tijd". Deze ging samen met "moeder natuur" rond als echtpaar. Ook het Nederlandse woord "kroniek" en "chronisch" zou hiervan zijn afgeleid.

Grieks; Gewijd aan de Griekse god Aegipan/ Bok-Pan, zoon van oppergod Zeus en Aex (een geit). (god van het vee, kudde of herders, half bok half mens), de bok staat ook voor beschermer van het vee omdat hij de wolf afweert. Ook verwant aan de god Satyr. Omdat de periode van vissen aanbrak (bijbel), werd hij ook gedegradeerd en nam vissen/ boogschutter zijn functie over. Ook de zoon van Pan; Crotus werd het sterrenbeeld boogschutter. (Pan betekent in he Grieks: alles).

In het Griekse verhaal sprong Pan in de Nijl omdat hij vluchtte voor het monster Typhon. Hierbij veranderde hij voor de helft in een vis maar lukte het hem niet helemaal of hij probeerde zo snel weg te zwemmen, vandaar dat het sterrenbeeld Steenbok soms afgebeeld is met een vissenstaart. De Grieken noemden hem ook "zeegeit" vanwege de vissenstaart.

Grieks: Χίμαιρα, Chímaira: Een soort Leeuw-geit monster

Steenbok staat het hoogst in de hemel t.o.v. kreeft en kreeft staat het dichtstbij de aarde. De Grieken dachten dat de zielen van de gestorvenen door steenbok naar de hemel gingen. En bij kreeft gingen ze volgens Plato door de poort naar de aarde naar de pasgeborenen waar ze dus herboren werden.

De oorspronkelijke naam van het sterrenbeeld Steenbok was in het Grieks geen bok:τράγος (trágos) maar: αίγοκἠρως: aigokeros. Naar:αἰγός (Aegos): bok, geit, sik. En κἠρως. Wellicht komt het van Κήρες:Keres, de keres of keren , enkelvoud: (Κήρ: Ker) waren vrouwelijke doods-geesten. Dit komt terug in de symboliek met de dood. Zie ook de term:

κηρωμένες πινακίδες (was tafel) . Was kennen we als balsem voor de doden. Grieks: Κερί.(Spaans/Portugees: Ceras, Frans: cire, Niet toevallig is de beste was: Carnaubawas (Braziliaanse was of palmwas).

Ook in India gelooft men dat de steenbok de zielen naar de andere wereld bracht. Voor India is het belangrijkste feest als dit sterrenbeeld verschijnt.

Het teken steenbok heet Makara/ Macaro en wordt ook gezien als een zeemonster/ waterdier. Het is een samengesteld dier: olifant, krokodil, hert, met vissen of pauwenstaart. Want in de Induscultuur staat het wellicht ook voor de 4 windrichtingen of 5 elementen. Makara draagt de Ganges godin of de zeegod- watergod Varuna. Bij de Grieken ook Godin Athena (Pallas-Athena, naar de Pallas vis).  Zie sterrenbeeld Zuidervis.

Hindoe: zie 10C en Pir Datar, Shiva en voor de Moslims: Mohammed.

Sri Lanka: Makara

Romeins: Geitvis met hoorn des overvloed op zijn rug, de hoorn des overvloed was van de geit. Zie de munt van Augustus van 20 V. Chr.

Chinees: Haan

Bij de indianen wordt deze ook Bizon genoemd, volgens de babyloniërs stond de bizon naast de geit.

Indonesië: hier worden de steenbok ook weergegeven als een garnaal (1300-1500nChr).

Birma: de steenbok lijkt op een gehoornde draak