Voerman, Wagen, Linx


VOERMAN: Er zijn 2-3 verschillende voermannen; De eerste voerman is de schaapsherder/ schaapsscheerder/ geitscheerder: Het Karpatengebergte (Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië) , Vroeger Dacië en later Transsylvanië gebergte. Goud en mijnengebied (en nog veel oerbos). Zijn muts loopt een stukje door in Tsjechië. Hij zit gebogen en op schoot zit een schaap. Het schaapgebergte heet ook Ariesgebergte. Dit is heel bijzonder want dit is het bekende goudgebergte. Dit gebied is al sinds de oude prehistorie bewoond en vulkanisch. Bij de billen van de Voerman (schaapsherder) liggen moddervulkanen. Deze voerman wordt gezien als de god van de onderwereld die de zielen meeneemt, er zijn vele verwijzingen hiernaar (hel en duivelsgebied). De belangrijkste vogelroute gaat ook via dit figuur, daarom verwees men ook hier naar de Melkweg en de onderwereld hoewel dit niet strikt gezien bij de Melkweg hoort. Waarschijnlijk was het hele gebied rond de Zwarte zee (vroeger een meer) in de prehistorie een vogelbroedgebied. Ook het gebied links (de Hongaarse Steppe) van hem was vroeger een meer en vogelgebied waar ook de ooievaars nestelen. De naam van de Donau verwijst naar de vogeltrekroute en dit is de melkrivier net als de Melkweg. Deze rivier is tevens naar godin Danu vernoemd (Danube). Later noemde men dit Galata omdat het van Constantinopel naar Galati liep. Het lichaam van de Voerman is bezaaid met warme minerale bronnen. Sommige waren ook genezend. Een belangrijke plaats was ook de hoogste berg: Hoverla (nu van de Oekraïne) (rond het gebied van zijn hart), hier ontspringen de Hoverla en Proet/Pruth rivier. Deze laatste stroomt later in de Donaurivier/ Danube.

In zijn benen/ voeten in de Balkan/ Servië vinden we de oude kopermijnen uit 5000 vChr. Zoals Aibunar en Rudna Glava. Zie het sterrenbeeld van de Kleine Leeuw voor de afbeelding van het been. Onder zijn voeten liggen oog belangrijke mijnen.

In dit gebied zijn vele oude culturen te vinden zoals; Tisza, Petreşti, Gumelniţa en Vinča. Bekend om het vele mooie aardewerk en de metaalobjecten. In de kopermijnen van Rudna Glava zijn veel ram-symbolen gevonden uit de Vinča cultuur (5200 vChr).

Als we kijken naar de mythe van Jason en zijn Argonauten reisden zij vermoedelijk via Constantinopel naar de Zwarte zee en legde aan bij een mythische rots van Denistepe aan de monding van de Danuberivier (uitmonding van Donaurivier). Toen voerden ze de Danuberivier op en sloegen af bij de Argesrivier. Hier vervolgden ze hun weg over de bekende route (ook Romeins) over de bergen naar het goudgebergte. Grappig is dat hier tevens de mythe van Dracula vandaan komt.

Deze voerman, ofwel schaapsherder is kwijtgeraakt door de vele culturen die dit gebied veroverden. Men wist niet meer of dit nu de voerman was of niet. Als herder brengt hij de schapen als "zielen" naar de onderwereld.

Later heeft men hier het sterrenbeeld LINX hierop geplaatst.

Dit is de tweede voerman van de hemelglobe gemaakt rond 200 v Chr. Het is een duidelijke paardenwagen met zes-spakig wiel en hij staat bovenop de stier. Waarschijnlijk staat Perseus ook op de wagen. Zie het sterrenbeeld Perseus. Hier onder aangegeven in gele lijnen.


In zijn hand draagt hij een zweep en teugels.
Later is men toch weer de eerste voerman gaan afbeelden of een combinatie van de twee voermannen.

De tweede voerman rijdt de Plejaden wagen. Daarom heeft de tweede voerman die de latere paardenwagen van de Plejaden berijdt ook nog een geit bij zich maar hij had waarschijnlijk ook nog horens op zijn hoofd (bok). Het hoofd van de voerman ligt ongeveer bij Moskou (de gouden ring). De latere barnsteenroute liep ook van noord naar zuid via Vilnius-Minsk-Smolensk-Moskou-Kazan-Volgograd-Astrakhan. Of ging verder over de Kaukasus naar het zuiden.

Op Keltische munten staat de wagen/ ruiter afgebeeld boven de Plejaden. In de 15de en 16de eeuw wordt hij ook afgebeeld met een hoge muts.

------------------

Voerman (Latijn: Auriga: wagenmenner, voerman) Helder sterrenbeeld vooral aan de winterse hemel boven het noordelijk halfrond. De Melkweg gaat erdoorheen. De helderste ster Capella (alpha Aurigae) betekent in het Latijn "geit". Arabisch: Alhajot "geitenbokje". De drie minder heldere sterren: alle drie Aurigae genoemd en die vlak onder Capella staan en de arm van de voerman vormen worden ook wel de Haedi; "geitenbokjes" genoemd (Latijn). Of de twee lammeren. De geit ster is circumpolair en te vinden in de buurt van de poolster. In Nederland zien we de ster Capella niet onder gaan.

Denderah: combinatie van 3 dieren?: Aap, geit en de valkgod die erboven zit. De geit zit op de rug van de aap.

Grieks: Volgens sommigen was het Erichthonius/ Erichthonios, de legendarische mythische koning van Athene, kreupele, de wagenmenner met zijn vier paarden (als god), hij zou de uitvinder zijn van de tweewielige strijdwagen. Hij was de zoon van Hephaistos (god van smeden) en Gaia (moeder aarde). Door Athena werd hij als baby in een kistje gestopt waar hij omringd werd door een slang. De slang werd ook wel Erichthonios genoemd en Athene draagt hem in een ciste (korf). Hij zou de mythische koning worden van Athene.De geit zou Amalthea, de voedster van Jupiter voorstellen.

Volgens anderen was het Myrtilus, de zoon van Hermes, die door Pelops werd omgekocht om de spillen van de strijdwagen van zijn meester Oenomaus te vervangen door was, wat zijn dood veroorzaakte:

Op de eerste volle maan na de midzomerzonnewende werd om de vier jaar de Olympische spelen gehouden (dus meestal in juli). In een mythe is het Endymion, de zoon van de eerste koning van Elis. Hij had 50 dochters van de maangodin Selene. Hij liet zijn zonen een race rennen om het koninkrijk te winnen bij Olympia. Endymion zou de gezonken zon zijn (nacht of slaap) onder de horizon en de 50 dochters zouden de 50 maan maanden zijn van een Olympiade. Ook werden er paardenrennen gehouden met wagens. De vrouwenrace zou begonnen zijn ter ere van Hippodamia/ Hippodameia (dochter van de koning) voor haar huwelijk met Pelops. Pelops kreeg van Poseidon een magische gevleugelde gouden paardenwagen. Ook Myrtilus, de zoon van Hermes speelt een belangrijke rol. Hij moest de wagen van Oenomaus saboteren van Pelops. Maar toen hij Hippodamia probeerde aan te randen gooide Pelops hem in zee en hij vervloekte de held voordat hij verdronk. Hij wordt in verband gebracht met het sterrenbeeld Voerman. De held Pelops krijgt jaarlijks het offer van de zwarte ram. (zwart vanwege het aanroepen van regen). Zo zouden de mannen op het graf van Pelops bij Olympia, op hun rug zichzelf gegeseld hebben tot het bloed stroomde.

Grieks; een andere legende was van Amalthea, de geit die Jupiter (later Romeins Zeus) had gevoed. Zij werd als beloning met haar beide kind geitjes door Zeus zelf naar de hemel gedragen.

De Griekse god Hermes bracht de doden naar de onderwereld, hij lijkt sterk op Perseus en staat in verband met de Plejaden. Hij maakte een lier uit een schildpad.

In de Almagest van Ptolemeus heet het sterrenbeeld : Heniochus: "de wagenman".

Keltisch; de god Ogma, die het Ogham schrift uitvond (zoon van Dagda) bracht de zielen naar de andere wereld. Deze wereld was echter een vrolijke plaats en de zielen konden ook weer opnieuw herboren worden. Ogma kreeg later ook een magisch zwaard.

Arabisch: Al-Sûfi: Mumsik-al-ainna: "de teugelhouder". Door Ulugh-Beigh:  Tevens habenas: "de teugelhouder". Bij de Arabieren draagt de wagenman geen geit op de arm.(ممسك العين)

mumsik al-eayn: blikvanger?. Omgaan met/ vaste grip +(عين)euyin: oog. (عَيْن)boze oog, bron, bezit, nobele, notabele.