Walvis
WALVIS: Het gebergte van Iran, de hoofdroute door Iran en de bijbehorende mijnen (zie Perzië). Uit Iran wordt al sinds oude tijden Lapis Lazuli steen geëxporteerd naar Mesopotamië en het Kanaän gebied. In het gebergte is ook zeer oude prehistorische bewoning te vinden. Deze enorme walvis was natuurgetrouw weergegeven (in tegenstelling tot de latere tekeningen) heeft ook een oog en dat is het grote meer (inmiddels bijna opgedroogd zoutmeer) naast de plaats Neyriz. De plaats is erg belangrijk het is vernoemd naar het Perzisch; Nowruz feest (Dat terug gaat op het Mesopotamische nieuwjaarsfeest) . Hier houdt men nog steeds het Paasfeest (lees lentefeest) op 1 april; Sizdeh Bedar. Het meer zal daar ook een belangrijke rol in gespeeld hebben.

Opvallend is dat de beroemde stad Susa met nog een aantal omringende steden de vorm hebben van een voortplantingsorgaan van de walvis. Zij vormen het sterrenbeeld later "Oven" genoemd. Susa is een zeer oude plaats (rond 7000 vChr).

Er zijn overeenkomsten met het Hebreeuwse bijbel van Esther (zie het joodse feest van Purim wat in verband staat met het nieuwjaarsfeest tijdens de lente equinox). Door de Grieken werd ze Astarte genoemd (Ashtaroth). Het grote voortplantingsorgaan staat voor de vruchtbaarheidsrituelen tijdens de feesten (en tevens voor het voortplantingsorgaan en geslachtsdaad in het algemeen; zo kent men ook de term: "het plukken van de roos/ het schieten in de roos" als bloem, zie de Plejaden).

Op de bovenste afbeelding zien we dat de walvis een natuurlijkere vorm heeft en naar rechts is gericht. Veel logischer richting de sterrenbeelden van Andromeda en Vissen waar de mythen mee in verband staan. Hij valt toch niet de stier aan (maar dat wisten de latere kaartenmakers wellicht niet). Op oude rotstekeningen zien we ook walvissen die water spuiten, men jaagde meestal op de spuiter (Dit zou het sterrenbeeld Ram ook kunnen verklaren).

(opm. berg/ vulkaan Davamont boven Iran onder de Kaspische zee. Volgens de legendes zat daar de 3 koppige draak gevangen).

Als echte walvis werd deze in de bijbehorende periode bejaagd op het zuidelijk halfrond door o.a de indianen van Zuid-Amerika, de Aboriginals van Australië en waarschijnlijk ook de San Bushmen en andere volkeren van Afrika. Dit vinden we terug in hun kalender op hun rotskunst. De walvis hoort in Zuid- Amerika bij sterrenbeeld Maagd in de lente.

Als zeemonster in het algemeen kwam het voor in diverse mythen, ook als zeeslang of draak gezien vanwege zijn plaats onder de Ram.

Zie sterrenbeeld Vissen, wat ernaast ligt.

In latere afbeeldingen wordt de walvis omgedraaid, waardoor hij dus eigenlijk niet eer Andromeda aanvalt maar Stier.  Zijn staart veranderd in zijn kop.


----------------

Walvis/ Cetus/ Ceto: Voor Omicron, zie sterrenbeeld Vissen. De Alpha ster; "Menkab", ligt dicht bij sterrenbeeld Stier. De ster omicron ; werd door Hevelius "Mira" genoemd : "de wonderbaarlijke"/"De wonderlijke in de walvis"omdat het een veranderlijke ster is soms wisselt deze ster van helderheid (na 332 dagen)(helderheid wisselt: ongeveer 5 maanden is zij onzichtbaar, met blote oog, soms oranjerood van kleur), De ster verbindt de kop met het lijf van de walvis (nu). Deze is te vinden door het touw van sterrenbeeld Vissen te verlengen.

Dit is echt een grote walvis. Soms ook afgebeeld als een zeemonster.

Grieks: κῆτος -ους, zonder contr. -εος, τό,zeemonster, groot zeedier. Hyginus noemt het Orphos: een zeevis, die eenzaam aan de rotsen leeft en volstrekt niet op een walvis lijkt. De sterrenwichelaars uit de middeleeuwen noem het: "Het zeemonster".

Het zou het monster zijn , door Neptunus gezonden om Andromeda te verslinden, die op de vlakbij gelegen oever geketend is.

Grieks: Phorceïden, kinderen van de zeegod Phorcys en het zeemonster Ceto/ Cetus (sterrenbeeld Walvis). Zie ook de 3 jaargetijden. We kennen ze ook als de 3 Graeae (de oude vrouwen die een oog en een tand moesten delen) of de 3 Gorgonen, de drie vrouwen met slangen uit hun hoofd groeiend. De Griekse Gorgonen; Medusa, Stheno, Euryale. De Gorgonen zouden zussen zijn van de Graea en Medusa was de enigste sterfelijke van de Gorgonen. Godin Athene had de drie vrouwen eens bestraft en ze veranderd in monsterlijke wezens omdat ze Athene aanvielen. Aan hun schouders hingen vleugels, ze hadden slangen in hun haren en hun blik kon mensen in steen veranderen. Ze wonen in het westen in de onderwereld. Zie de mythe van Perseus (sterrenbeeld Perseus).

Grieks: Zie ook de sage van Andromeda en Cassiopeia.

Denderah: 2 goden naast elkaar onder ram, de rechter heeft een leeuwenkop

Arabisch: walvis. Maar ook worden de sterren van de kop "de afgesneden hand":قطع اليد: qate alyad, genoemd.